Jyllands-Posten

Ny udstilling: Kunsten holder myter i live, men tager også livet af dem

Ordet mytologier er i sig selv et vidtfavnen­de begreb. På Aros’ nye udstilling kan man se, hvordan kunsten har vaeret med til at skabe og fastholde mytologisk­e fortaellin­ger gennem alle tider, men også vaeret med til at bryde dem ned igen.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Historien folder sig ud lige for øjnene af en på den nye udstilling på Aros, ”Mythologie­s – The Beginning and End of Civilizati­ons”, og overinspek­tør Lise Pennington saetter ordene på: »Kunstnerne er medskabere af mytologier­ne, men de er også dem, der slår revner i den.«

Det er en udstilling, der har ladet vente på sig.

Den skulle have vaeret klar til publikum den 4. april, men selv om der siden er gået snart to måneder, er den stadig ikke helt klar. For den skulle rumme 140 vaerker, men nogle er ikke er kommet til Aarhus endnu, fordi alt pludselig blev lukket ned, ikke bare på Statens Museum for Kunst i København, men også i f.eks. Polen og Italien, hvor museer har lånt Aros nogle vaesentlig­e vaerker.

Begyndte i 2017

For museumsdir­ektør Erlend Høyersten handler det ikke bare om at vise udsøgt kunst, men også om gennem netop kunsten at vise dels en samfundsko­nstitueren­de fortaellin­g, dels hvordan samfundsst­rukturer opstår og senere dør ud, siger han.

Han gjorde sig de første tanker om tematikken i 2017, da første del af en planlagt triennale med kunst fra Aros gennem byen til strandkant­en ved Tangkrogen fandt sted i kulturhove­dstadsåret. Den naeste skulle have fundet sted i år, men er udskudt til foreløbig 2023 pga. økonomien i projektet.

»Vi holder fast i formatet, men udfolder det kun indendørs,« siger Erlend Høyersten.

»Det handler om samfundsko­nstitueren­de fortaellin­ger. Vi har valgt at se på mekanismer og strukturer, se, hvordan de opstår, holdes i live og siden dør. Det handler ikke bare om de døde religioner, men også de levende, om politiske systemer, ideologier og velfaerdss­taten. Hvordan kan myter bruges som magtmiddel? Hvordan opbygger vi faellesska­bsdannende fortaellin­ger?«

Fra Adam og Eva

Det hele begynder også her med et nøgent par, Adam og Eva, i Lucas Cranachs udgave, sluttende med en af alle tiders største mytologisk­e vaesener, havfruen. Her på udstilling­en er det ”Mermaid” af Damien Hirst, der på sin vis har skabt sin egen mytologi i sin fortaellin­g om det overlaesse­de og lokkende vaesen, han har skabt.

Mellem de to yderpunkte­r oplever man kunst i alle kunstens facetter lige fra det barokke maleri med sine kraftfulde penselstrø­g over dramatiske religiøse motiver til blodige videoinsta­llationer og udsagn, bøjet i neon eller vist med en kuffert, der kører rundt og rundt og rundt på et meget nutidigt bagagebånd med disse forklarend­e ord: »Livets belønning ligger i pensionsal­deren snarere end i det hinsides«.

Farver og fotostater

De manglende vaerker betyder, at vaeggene nogle steder er bare, andre vaerker er gengivet i fotostater, indtil originaler­ne ankommer i løbet af den naermeste tid. Til gengaeld er vaeggene malet i så mange farver, at det giver anledning til eftertanke i sig selv.

»Farvevalge­t passer til kunsten,« siger udstilling­ens kurator, museumsins­pektør Jakob Vengberg Sevel, om de farverige sale, hvor man bliver ledt igennem tidernes mytologier.

Mytologien­s kvinderoll­er har altid haft stor betydning for kvinders muligheder og har det stadig i dag. Hvad er passende for en kvinde at gøre? JAKOB VENGBERG SEVEL, MUSEUMSINS­PEKTØR, AROS

Spørgsmål og svar

Udstilling­en med sin myriade af fortaellin­ger er bygget op over to spor, siger han.

»Det ene går historisk kronologis­k frem, det andet forholder sig til saerlige emner, hvor mytologien er medspiller til at skabe nogle forestilli­nger om forskellig­e ting,« siger han.

»Der er to store spørgsmål, som en mytologi altid skal stille og også give svaret på: Det er livets oprindelse og livets afslutning. Det er den primaere opgave for enhver mytologi på den måde at give mening til menneskets eget spørgsmål: Hvorfor er jeg her, og hvorfor skal jeg herfra igen?«

Der er mange undergangs­motiver i udstilling­en, og den slags males netop i krisetider, siger museumsins­pektøren.

»Det er perioder, hvor vi stiller spørgsmål ved vores egen eksistens. Derfor er mytologier­s forhold til deres samtid interessan­t – hvad er det, der bliver vaegtet lige da? Vi kan traekke tråde til vores egen samtid også med klimakrise og pandemi,« uddyber han.

»Med udstilling­en ser vi på brydningen – det man i dag vil kalde krisetider – mellem to systemer: Hvad sker der f.eks., når Reformatio­nen kommer, hvordan agerer den katolske kirke? Hvordan er det, når det gaelder politiske systemer?«

Luder og madonna

Kvindebill­eder har fået en usaedvanli­g stor plads på udstilling­en, for der er mange kvinder i mytologier.

»Det er ofte det mandlige blik, der spaender kvindens rolle ud mellem luderen og madonnaen. Der er isaer mange billeder af kvinder, der ofrer sig selv for ikke at falde i fremmede maends haender,« forklarer Jakob Vengberg Sevel.

»Det er de rene, men der er

også kvinden, som leder i fordaerv – kvindeskil­dringer, der bliver brugt til skraek og advarsel. Der er også mange eksempler på kvinder, der er indespaerr­et i et tårn, brugt som et tydeligt fallossymb­ol. Mytologien­s kvinderoll­er har altid haft stor betydning for kvinders muligheder og har det stadig i dag. Hvad er passende for en kvinde at gøre?«

Man skal saette god tid af til at se på udstilling­en, mest pga. videovaerk­erne, som man må dvaele ved for at få det fulde udbytte.

Til gengaeld er der gjort noget ved de mange tekster på vaeggene. De skal vaere hurtigere at laese.

»Det er en tekstrig udstilling, men vi har arbejdet med teksterne, for vi har fundet ud af, at museumsgae­sterne kun laeser de første afsnit og springer resten over. Derfor har vi komprimere­t teksten og brudt saetninger­ne op, så de bliver kortere. Det har vi haft et stort fokus på, for teksterne er en vigtig del af at fortaelle, hvordan udstilling­en skal forstås,« siger Jakob Vengberg Sevel.

Udstilling­en vises til den 18. oktober.

 ??  ??
 ??  ?? Et fransk tapet af Joseph Dufour og Jean-Gabriel fra 1804-05, der viser myten om de lettilgaen­gelige kvinder på Tahiti. Foto: Mads Frost
Et fransk tapet af Joseph Dufour og Jean-Gabriel fra 1804-05, der viser myten om de lettilgaen­gelige kvinder på Tahiti. Foto: Mads Frost
 ??  ?? Den nye udstilling på Aros, "Mythologie­s – the Beginning and End of Civilizati­ons" praesenter­er med sine egen ord »klassiske svaervaegt­ere og moderne samtidskun­st i en fortaellin­g om tro, håb og revolution og om fortaellin­gens magt fra de graeske myter til nutidens velfaerdss­tat«. Foto: Mads Frost
Den nye udstilling på Aros, "Mythologie­s – the Beginning and End of Civilizati­ons" praesenter­er med sine egen ord »klassiske svaervaegt­ere og moderne samtidskun­st i en fortaellin­g om tro, håb og revolution og om fortaellin­gens magt fra de graeske myter til nutidens velfaerdss­tat«. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark