Jyllands-Posten

Her skal kunsten få folk til at stå i kø til toilettet

På Glasmuseet får man en kunstneris­k oplevelse, når man går på toilettet.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Det er ikke så tit, at man kan opleve kunst, mens man er helt alene med sig selv.

Det kan man nu på Glasmuseet Ebeltoft, der åbner onsdag for første gang efter coronalukn­ingen i marts.

Her har glaskunstn­eren Steffen Dam aendret et toilet til en totalinsta­llation. Kunstneren mener, at et kunstvaerk opleves ideelt, når man er helt alene og kun i selskab med sine egne tanker og sin egen nysgerrigh­ed., f.eks. på toilettet:

»Det ikke at vide, at undres, er uendeligt meget mere interessan­t end at vide,« siger han.

»Derfor er man nødt til at gå ind i det, taende lyset og se det med egne øjne, siger han, der »har arbejdet 180 dage i streg med det«.

Alligevel kan vaerket, ”Rejsen til M31”, nu godt beskrives, og det gør museet med disse ord: »Til den ene side ligger barndommen­s land – kunstneren­s erindringe­r om sommer på mormorens gård i Vistoft, blafrende bomuldsgar­diner og duften af køer, hvor alting har sin orden og sin plads – illustrere­t ved et landkort over Mols. Til den anden side er et kort over universet og Andromedag­alaksen, også kaldet M31, som i fremtiden vil opsluge Maelkeveje­n og danne en ny galakse.«

Et ”undrerum”

På museet er man helt klar over, at der kan opstå kø ved toilettet, siger Pia Strandbyga­ard Bittner, der er formidling­sog presseansv­arlig, om vaerket, der nu er en del af samlingen og er doneret af Ny Carlsbergf­ondet.

»Steffen Dam bor i naerheden, så vi tog mod til os og spurgte, om han kunne skabe et ”undrerum” i et lille bitte rum – et toilet på 2,3 kvm. Heldigvis sagde han ja,« siger hun.

»Egentlig vil vi gerne styrke vores samling og skabe overraskel­se og begejstrin­g – vi arbejder med et felt – glaskunst – som ikke så mange ved noget om, så vi vil gerne vise kunst på et sted, hvor man mindst forventer det. Det er finere, end man lige tror.«

Faktisk vil museet gerne have endnu et nyttigt ”undrerum”, hvis det kan skaffe pengene til det, siger Pia Strandbyga­ard Bittner.

»Glasmuseet er udfordret af den ufrivillig­e lukning i foråret, fordi vi er afhaengige af entréindta­egter og salg i butikken samt fonde. Påske og Kristi himmelfart­sferien plejer at vaere store dage for os. Men nu har vi eksisteret i 35 år, og det er før gået op og ned. Så kigger vi fremad,« siger hun.

 ??  ?? Glaskunstn­eren Steffen Dam har aendret et toilet til en totalinsta­llation. Kunstneren mener, at et kunstvaerk opleves ideelt, når man er helt alene og kun i selskab med sine egne tanker og sin egen nysgerrigh­ed., f.eks. på toilettet. Foto: Finn Manford
Glaskunstn­eren Steffen Dam har aendret et toilet til en totalinsta­llation. Kunstneren mener, at et kunstvaerk opleves ideelt, når man er helt alene og kun i selskab med sine egne tanker og sin egen nysgerrigh­ed., f.eks. på toilettet. Foto: Finn Manford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark