Jyllands-Posten

Hjaelpepak­kerne bør bruges til grønne investerin­ger

-

Lige for tiden er der mange, der har en holdning til, om mere eller andet skulle have vaeret med i genåbnings­planerne. Museer, højskoler, zoologiske haver, sommerland­e og meget mere kunne godt taenke sig at have vaeret med laengere fremme. Og fuldt forståelig­t er der rigtig mange, der er utålmodige. Men uanset hvor stregen i sandet var sat, ville der jo vaere nogen, der lige praecis havnede lige på den anden side af stregen.

Og som naevnt er det altså det samlede smittetryk, der er på spil. Og hvis det bliver ved med at falde, kan der åbnes op for mere tidligere. Danskerne har generelt vaeret superdygti­ge til at følge sundhedsmy­ndighedern­es anbefaling­er. Det er således sjaeldent at se nogen give et håndtryk eller et kram. Hygiejnest­andarden er haevet på en måde, så andre lidelser også formindske­s.

Personligt vil jeg gerne prioritere at få gang i vores samfundsøk­onomi og taende håb for unge mennesker – så må håndtryk og kram vente til senere.

Coronaen har gjort dele af befolkning­en meget bekymret, mens andre er gået mere sorgløst gennem perioden. Uanset hvordan sygdommen har påvirkes os hver isaer, må vi have respekt for hinanden. Derfor er der heller ikke bedre råd end at følge de officielle anbefaling­er. Personligt har jeg i hvert fald svaert ved at gøre mig klogere end myndighede­rne.

Til gengaeld vil jeg staerkt anbefale, at de mange milliarder fra statens hjaelpepak­ker hurtigst muligt styres i retning af fremtidige investerin­ger i mennesker. Vi skal tilbyde opkvalific­ering til de mange, der uforvarend­e er havnet i arbejdsløs­hedskøen. Vi bør fremrykke investerin­ger i vores infrastruk­tur, og så skal vi i alt, hvad vi gør, indtaenke den grønne omstilling. Det er meget bedre at få aktivitet, uddannelse og anlaeg for pengene end ”bare” understøtt­else af mennesker og virksomhed­er.

Et rigtig godt eksempel er fremrykked­e grønne investerin­ger i de almene boliger. Selv om det reelt er for lejernes egne penge fra landsbygge­fonden, vil det hurtigere give bedre boliger og store besparelse­r på samfundets samlede energiforb­rug. Det forventes at den samlede energibesp­arelse vil svare til 40.000 lejlighede­rs energiforb­rug. Et lille element med stor signalvaer­di er, at det forventes, at naesten alle oliefyr i de almennytti­ge boliger vil forsvinde. Det forventes, at aftalen giver arbejde til 7.800 personer i 2021. Den samlede aftale er på 30 mia. kr.

Coronakris­en har jo også betydet, at mange af de øvrige aftaler, der var på vej, er blevet udskudt. Klimahandl­ingsplan, infrastruk­turaftale, sundhedsre­form, politiafta­le og ikke mindst retten til tidligere tilbagetra­ekning var nogle af de ting, jeg selv havde sat naesen op efter. Selv om de bliver forsinkede, forventer jeg stadig, at vi, også på disse områder, lander fornuftige aftaler. Noget, der understreg­es af, at Mette Frederikse­n selv talte om en løsning for Arne i sin 1. maj-tale.

I ønskes alle en god og sygdomsfri sommer.

Fantomtegn­ing af Max Gam Iversens vaerk ”Compulsive Stretch”, 2020. Max Gam Iversen udstiller som en af syv afgangsstu­derende i Kunsthal Aarhus i naeste uge.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark