Jyllands-Posten

Fartbøller­ne er begyndt at køre rigtig staerkt på vejene

Trods langt faerre biler på vejene bød april på flere trafikdrae­bte end gennemsnit­tet for april måned de seneste fem år.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

En måned. Så laenge bevarede trafikeksp­erterne troen på, at antallet af trafikdrae­bte i år ville saette kurs mod en ny bundrekord.

Nu viser foreløbige tal fra Vejdirekto­ratet, at der i april omkom flere mennesker i trafikken end i april 2019 og flere end gennemsnit­tet for april måned de seneste fem år. Og det endda på et tidspunkt, hvor trafikken på grund af coronakris­en var reduceret med omkring 40 pct.

12 personer mistede livet i trafikken i april, mens 212 kom til skade. De seneste fem år har tallene i gennemsnit vaeret 11 draebte og 235 tilskadeko­mne i april.

Det er isaer antallet af eneulykker og antallet af ulykker forårsaget af for høj fart, der er gået i vejret, oplyser afdelingsl­eder Marianne Foldberg Steffensen, afdelingen for trafiksikk­erhed og cykling i Vejdirekto­ratet.

»Udviklinge­n viser, at mange trafikante­r stadig har svaert ved at forstå, at fart og fartgraens­er har betydning i forhold til antallet af draebte,« siger Marianne Foldberg Steffensen.

»For selv om man i det meste af april har haft fjernet naesten halvdelen af bilerne fra vejene, er antallet af trafikdrae­bte steget. Det er overrasken­de. Og jeg har svaert ved at se, at det kan haenge sammen med andet end høj fart og manglende opmaerksom­hed. Desvaerre tror jeg, at mange har fået smag for at køre for staerkt,« siger hun.

Marianne Foldberg Steffen er bekymret for udviklinge­n resten af året, da hun frygter, at mange bilister efter de mange uger med rigtig god plads på vejene har fået den opfattelse, at det ikke er farligt at køre for staerkt.

Taget med 283 km/t.

»Jeg er bekymret for, om vi kan få dem laert ikke at køre staerkt igen. Det er klart, at det bliver vanskelige­re at køre staerkt på Køge Bugt Motorvejen eller i Limfjordst­unnelen, når der kommer mange flere biler. Men det kan blive svaert at få vaennet folk fra at køre staerkt på de veje, hvor der er god plads,« lyder hendes bekymring.

Hos Rådet for Sikker Trafik er specialkon­sulent Jesper Hemmingsen af samme opfattelse:

»Det er staerkt bekymrende, at folk ikke har vist samfundssi­nd på vejene, men at mange i stedet har brugt vejene som en racerbaner, hvor der så sent som i denne uge blev taget en motorcykli­st i Nordjyllan­d for at køre 283 km/t. på motorvejen,« siger Jesper Hemmingsen.

»Det er fint, at folk holder afstand i Netto, men det er ikke smart, når de kører for staerkt ude på vejene. Og gennemsnit­sfarten på vejene er gået i vejret. Der er således en markant større andel, der i dag kører for staerkt. Og der er en klar sammenhaen­g mellem hastighed og antallet af draebte i trafikken,« lyder advarslen fra Rådet for Sikker Trafik.

Jesper Hemmingsen frygter for, hvad der vil ske, når der den kommende tid kommer langt flere cyklister og langt flere motorcykli­ster ud på vejene.

Pas på de tohjulede

»Jeg tror ikke, at mange cyklister har mistet livet i trafikken de seneste uger, men nu begynder cykelulykk­erne at komme, ligesom mange motorcykli­ster kommer ud på vejene, når foråret melder sig. På den anden side bliver der naeppe mange store arrangemen­ter,

 ??  ?? Antallet af trafikdrae­bte steg i april, selv om der var langt faerre biler på vejene. Arkivfoto: Claus Bonnerup
Antallet af trafikdrae­bte steg i april, selv om der var langt faerre biler på vejene. Arkivfoto: Claus Bonnerup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark