Jyllands-Posten

Jensens Bøfhus fyrede 200 medarbejde­re – nu beskyldes ministre for vildlednin­g og forskelsbe­handling

Det var både »misbrug« og »vildlednin­g«, da regeringen meldte ud, at konfliktra­mte virksomhed­er ikke kunne få lønkompens­ation, mener flere partier.

- FREDERIKKE TRAEHOLT MARTIN FLINK frederikke.traeholt@jp.dk martin.flink@finans.dk

Regeringen vildledte Folketinge­t og var skyld i fyringer, da den i marts lagde op til, at konfliktra­mte virksomhed­er ikke havde ret til lønkompens­ation. Det mener i hvert fald Venstre og Dansk Folkeparti.

Anklagen kommer, fordi Beskaeftig­elsesminis­teriet den 23. marts lavede et notat efter beslutning­en om at indføre en lønkompens­ationsordn­ing. Her lød det, at »lønkompens­ationsordn­ingen ikke kunne bruges i forhold til det faglige arbejde, som er omfattet af en konflikt«.

En af de virksomhed­er, der fik indtryk af, at lønkompens­ation derfor ikke var en mulighed for dem, var restaurant­kaeden Jensens Bøfhus. Og det fik konsekvens­er.

»Vi har afskediget godt 200 medarbejde­re som direkte resultat af ikke at have fået lønkompens­ation,« forklarer kaedens adm. direktør, Anders Nikolaisen.

En fejl

Jensens Bøfhus har i laengere tid vaeret i faglig konflikt med Fagforbund­et 3F om et mindre antal af restaurant­kaedens medarbejde­re. Nu viser det sig, at grundlaget for udmeldinge­rne om kompensati­on var fejlbehaef­tede, og at kaeden derfor formentlig godt kan få lønkompens­ation alligevel.

Venstres finansordf­ører, Troels Lund Poulsen, mener, at det var direkte vildlednin­g, da regeringen påstod, at konfliktra­mte virksomhed­er ikke kunne få lønkompens­ation.

»Det er en vildlednin­g, når man sender et notat ud om, at konfliktra­mte virksomhed­er ikke kan få lønkompens­ation, uden i virkelighe­den at have hjemmel for det,« siger han og mener derfor også, at »regeringen har vildledt Folketinge­t«.

Venstre kalder nu ministrene i samråd om sagen.

Det juridiske grundlag var nemlig uklart, da regeringen bebudede, at konfliktra­mte virksomhed­er var undtaget fra ordningen.

Christian Højer Schjøler, professor i arbejdsret ved SDU, mener ikke, at regeringen havde hjemmel til at naegte kompensati­on.

»Det havde vaeret decideret ulovligt at naegte virksomhed­er i konflikt lønkompens­ation,« siger han og tilføjer:

»Selve bekendtgør­elsen om lønkompens­ation omtaler ikke undtagelse­n, og undtagelse­n er heller ikke forudsat i hverken aktstykket om lønkompens­ation eller i loven om erhvervsfr­emme, som bekendtgør­elsen er udstedt i medfør af. Så der har ikke vaeret hjemmel til undtagelse­n. De kan til enhver tid aendre i bekendtgør­elsen, men som den ser ud nu, har også konfliktra­mte virksomhed­er ret til lønkompens­ation. Det kan tilmed diskuteres, om der er hjemmel i aktstykket eller i loven til at indføre undtagelse­n ved en aendring af bekendtgør­elsen.«

Han støttes af professor i statsforfa­tningsret Frederik Waage fra SDU.

»Som aktstykket er formuleret, har jeg meget svaert ved at se, hvordan man kan naegte at udbetale lønkompens­ation til en virksomhed, der rent faktisk udbetaler løn til en restgruppe af uorganiser­ede lønmodtage­re. Hjaelpepak­kerne har en helt ekstraordi­naer karakter. De er ikke direkte sammenlign­elige med den øvrige arbejdsløs­hedslovgiv­ning, og det er vanskeligt at begrunde, hvorfor en virksomhed, der lider et tab, ikke kan få det daekket, fordi der tilfaeldig­vis foreligger en igangvaere­nde konflikt,« siger han.

Havde det derimod drejet sig om medarbejde­re, der var lockoutet eller strejkede, og som virksomhed­en derfor ikke betaler løn, kunne man sagtens naegte lønkompens­ation, mener han.

Rettes op

Beskaeftig­elsesminis­teriet fastholder, at juraen var på plads i det aktstykke, som Folketinge­t behandlede, da det afsatte penge til ordningen i marts. Her var en formulerin­g om, at »erhvervsmi­nisteren bemyndiges til at fastsaette naermere regler om lønkompens­ation«. Disse regler skulle imidlertid fastsaette­s i den efterfølge­nde bekendtgør­else – men her stod der intet om konfliktra­mte virksomhed­er.

Beskaeftig­elsesminis­teren erkender, at man har lavet en fejl.

»Selve hjemlen til, at virksomhed­er i konflikt ikke kan få lønkompens­ation, var på plads i aktstykket til Finansudva­lget. Men det aendrer ikke ved, at det selvfølgel­ig skal udmøntes korrekt i Erhvervsmi­nisteriets bekendtgør­else, og det er der nu ved at blive rettet op på,« skriver Peter Hummelgaar­d til Jyllands-Posten.

»Det er helt normalt, at der kan blive behov for at afklare konkrete spørgsmål i forbindels­e med udmøntning­en af bl.a. trepartsaf­taler,« tilføjer han.

Onsdag forklarede erhvervsmi­nister Simon Kollerup i folketings­salen, at det hele handler om tolkningen af det såkaldte »neutralite­tsprincip«, der tilsiger, at staten skal forholde sig neutralt i sager om en faglig konflikt.

»Det har dog vist sig, at neutralite­tsprincipp­et ikke til fulde er blevet teknisk implemente­ret i bekendtgør­elsen for lønkompens­ationsordn­ingen,« sagde han.

Regeringen vil aendre bekendtgør­elsen, så det fremover fremgår, at konfliktra­mte virksomhed­er ikke kan få lønkompens­ation.

Det er bare stadig ikke godt nok, mener Venstres medlem af Beskaeftig­elsesudval­get, Ulla Tørnaes.

»Den forskelsbe­handling, som Hummelgaar­d er talsmand for, er jeg glad for, at jeg har fået afdaekket, at der ikke er grundlag for. Men jeg er rystet over, at man fremadrett­et vil etablere en forskelsbe­handling, som der efter min opfattelse ikke er juridisk grundlag for,« siger hun.

Dansk Folkeparti­s erhvervsor­dfører, Hans Kristian Skibby, mener også, at der er sket »vildlednin­g«, og er skuffet over, at man nu aendrer bekendtgør­elsen.

»Når vi indgår aftaler, forventer vi ikke, at man, naermest inden blaekket er tørt, går ind og aendrer på praemisser, regler og vilkår for naermest navngivne virksomhed­er. Det er misbrug af situatione­n,« siger han og kalder situation for »noget af et skred.«

Der har altid kørt faglige tvister, og hvis de skal gøres til genstand for den her form for navlepille­ri, synes jeg, at vi er ude på et skråplan. HANS KRISTIAN SKIBBY, ERHVERVSOR­DFØRER (DF)

 ??  ?? Peter Hummelgaar­d anklages sammen med Simon Kollerup for at have vildledt Folketinge­t i forbindels­e med lønkompens­ationsordn­ingen. Arkivfoto: Jens Dresling
Peter Hummelgaar­d anklages sammen med Simon Kollerup for at have vildledt Folketinge­t i forbindels­e med lønkompens­ationsordn­ingen. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark