Jyllands-Posten

Hurtigt landede de en aftale, men straks blussede uenigheder­ne om coronakule­gravning op igen

Folketinge­t har taget første skridt mod at ivaerksaet­te en kulegravni­ng af coronakris­en. Selv om alle partier er enige om, at krisen skal evalueres, er der uenighed om både raekkevidd­e og timingen. En ekspert haefter sig ved, at flertallet vil fravaelge d

- MIE LOUISE RAATZ MICHAEL HJØLLUND mie.l.raatz@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Der gik ikke mange minutter af onsdagens møde i Folketinge­ts Udvalg for Forretning­sordenen – så var der enighed.

I hvert fald om at nedsaette et nyt underudval­g til et folketings­udvalg, der får til oper gave at fastlaegge rammerne for en uvildig undersøgel­se af den politiske håndtering af coronakris­en.

Men bag den indledende enighed er der stadig uenighed om afgørende spørgsmål. Hvad skal praecist undersøges? Hvordan? Og hvornår?

Venstres gruppeform­and, Karsten Lauritzen, havde før mødet samlet et flertal bestående af den borgelige opposition og De Radikale bag et forslag om en »uvildig ekspertudr­edning« af månederne op til den delvise nedlukning af Danmark den 11. marts, og frem til genåbninge­n af landet begyndte i april.

I et brev sendt til Folketinge­ts formand, Henrik Dam Kristensen (S), skitserer partierne en model, hvor en gruppe uvildige eksperter får et halvt år til at »kortlaegge det materiale, der lå til grund for regeringen­s håndering« af coronakris­en.

Forskerne skal bl.a. have adgang til papirer fra regeringen­s Koordinati­onsudvalg og Økonomiudv­alg, hvor centrale ministre diskuterer sager i fortroligh­ed. Inspiratio­nen hentet fra den krigsudred­ning, som eksperter sidste år udgav på politisk opdrag.

»Nogle af de beslutning­er, der er truffet her i coronatide­n, er nogle af de mest indgribend­e og frihedsind­skraenkend­e, en regering kan traeffe, og der er tale om beslutning­er med meget store økonomiske konsekvens­er. Det skal naturligvi­s undersøges, hvorvidt det var de rigtige beslutning­er, og om de blev truffet på det rigtige grundlag,« siger Karsten Lauritzen.

Samtidig skal embedsmaen­d kunne indkaldes for »frivilligt« at svare på spørgsmål fra ekspertern­e.

Lauritzen mener, at saerligt de seneste dages artikler i bl.a. Jyllands-Posten, der sår tvivl om regeringen­s påstand om, at det var »myndighede­rnes anbefaling« at lukke landet ned, »bestyrker« behovet for en hurtig evaluering til »laering« af fejl under krisen.

»Det kunne vist vaere klogt liiige at få kigget regeringen efter i kortene,« siger Lauritzen.

Det nye udvalg ventes at traede sammen senere på ugen, og flere partier håber på en hurtig aftale om coronakule­gravningen. Hidtil er langt de fleste politiske beslutning­er under krisen truffet af et enigt Folketing, men skal det også gaelde evaluering­en, er der stadig et stykke vej endnu.

EL: Bredere undersøgel­se

Enhedslist­en mener ikke, at en undersøgel­se, der afgraenser sig til perioden fra januar til marts/april, er tilstraekk­elig.

»Vi vil laegge vaegt på, at man ikke bare laver en redegørels­e, der raekker fra januar til marts. Det er vigtigt også at få kigget grundigt på perioden før krisen; hvad er det for nogle beslutning­er, der er truffet i forhold til kapacitet i sundhedsva­esnet og det generelle beredskab,« siger gruppeform­and Jakob Sølvhøj.

Han kalder ellers flertallet­s forslag »udmaerket«, men mener også, det er vigtigt, at der ikke går »politiske drillerier« i sagen. Samme linje laegger SF.

»Vi er enige i behovet for en evaluering. Men mens de borgerlige går meget op i interne dokumenter, og hvem der sagde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark