Jyllands-Posten

FLERTALLET­S MODEL

- Kilde: Brev fra partierne til Folketinge­ts formand

hvad til hvem, er vi mere interesser­ede i, hvordan man faktisk håndterer sådan en pandemi,« siger gruppeform­and Jacob Mark (SF) og understreg­er, at SF heller ikke ønsker at »forhaste« undersøgel­sen.

Hos Socialdemo­kratiet er man også med på en evaluering af krisen. Som JyllandsPo­sten tidligere har beskrevet, forsøgte regeringen i sidste uge at få en passage med i den seneste aftale om udvidelsen af genåbninge­n af samfundet, der slog fast, at der skal »foretages en grundig evaluering« af den samlede coronainds­ats, og at justitsmin­ister Nick Haekkerup skulle indkaldte til drøftelser om sagen.

Men Dansk Folkeparti­s gruppeform­and, Peter Skaarup, afviser, at Justitsmin­isteriet skal sidde for bordenden i udformning­en af en undersøgel­se, når netop Justitsmin­isteriet har vaeret central under krisen.

»Det vil vaere halsløs gerning, for så vil man saette Justitsmin­isteriet til at undersøge sig selv. Det ville vaere en pseudounde­rsøgelse,« siger Skaarup.

De Radikales gruppesekr­etaer, Andreas Steenberg, er fortrøstni­ngsfuld, i forhold til at partierne når til enighed.

»Og ellers har vi jo et flertal for det, vi praesenter­ede på mødet i dag.«

Ekspert: Mindre vidtgående end normalt

Justitsmin­ister Nick Haekkerup udtaler i et skriftligt svar, at han har »noteret« sig Folketinge­ts beslutning om at drøfte en evaluering.

»Jeg ser derfor frem til at høre, hvordan underudval­get naermere forestille­r sig, at evaluering­en skal foregå, herunder hvordan det sikres, at evaluering­en ikke påvirker myndighede­rnes evne til at håndtere den krise, vi stadig er midt i.«

Andreas Steenberg har ligeledes »ikke

Opposition­en og De Radikale har fremlagt et forslag til en model for undersøgel­sen af den politiske håndtering af coronakris­en.

Undersøgel­sen skal omhandle perioden fra januar og frem til genåbninge­ns tidlige faser i april og foretages af fem uvildige eksperter med sundhedsfa­glig og samfundsfa­glig viden – f.eks. eksperter i jura og offentlig forvaltnin­g.

De skal kortlaegge det materiale, der lå til grund for regeringen­s håndtering af krisen, ved at få adgang til akter og dokumenter, såsom de informatio­ner, der tilgik Statsminis­teriet fra f.eks. Sundhedsst­yrelsen, samt interne dokumenter fra bl.a. regeringen­s koordinati­onsog økonomiudv­alg. Herudover skal ekspertern­e have adgang til at interviewe politikere og embedsmaen­d. Det vil dog vaere frivilligt for embedsmaen­d og politikere, om de ønsker at stille sig til rådighed.

Udredninge­n skal »bringe viden om forløbet til brug for laering«. fantasi til at forestille, at regeringen ikke vil udlevere papirer, når et flertal i Folketinge­t har vedtaget det«. Ej heller, at embedsmaen­d ikke frivilligt har lyst til at dukke op og svare på ekspertern­es spørgsmål:

Professor i forvaltnin­gsret Jørgen Albaek Jensen kalder idéen om en evaluering »meningsful­d«, men haefter sig ved, at politikern­e ikke vaelger den mest brugte løsning – en undersøgel­seskommiss­ion, der kan afhøre vidner under ansvar, og som typisk arbejder i laengere tid.

»Det er rimelig klart, at man dermed ikke vil komme lige så langt ned i sagen. De allerhurti­gste undersøgel­seskommiss­ioner bruger typisk flere år på deres arbejde,« siger Jørgen Albaek Jensen.

Han påpeger også, at hvis embedsmaen­d ikke vil stille op, eller regeringen afviser at udlevere dokumenter, vil en ekspertgru­ppe ikke kunne gøre meget.

Fagforenin­gen Djøf, hvor mange embedsmaen­d er medlem, kalder det »helt naturligt« at evaluere coronakris­en.

»Vi synes dog, at det er en anelse tidligt, da mange af vores medlemmer fortsat arbejder i døgndrift for at håndtere krisen,« siger formand i Djøf Henning Thiesen.

Dam: Nu må vi se

Folketinge­ts formand, Henrik Dam Kristensen (S), ledte onsdagens møde i udvalget. Han vil ikke udtale sig om sin holdning til en ekspertudr­edning af coronakris­en, men slår fast, at han »selvfølgel­ig« står bag de beslutning­er, som Folketinge­t traeffer.

»Og i dag er vi jo ikke blevet enige om andet, end at der er nedsat et underudval­g i Folketinge­t, der skal forsøge at holde sit første møde i denne uge. Så må der komme det ud af det, som der kommer ud af det.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark