Jyllands-Posten

Rødt indtog i Blå Bog: SF-komet og nye ministre i det fine selskab

Sangstjern­en MØ, en 28årig politiker, et aegtepar og Jyllands-Postens Cavlingpri­s-vinder er blandt 162 nye navne i Kraks Blå Bog.

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

Som blot 28-årig er SF-kometen Jacob Mark blevet lukket ind i elitens fine selskab bestående af topdirektø­rer, berømte kunstnere, bestyrelse­sformaend, professore­r og andre udvalgte betydnings­fulde danskere.

Den unge SF-gruppeform­and er blandt de alleryngst­e af de 162 nye personer, der er blevet optaget i den opdaterede udgave af Kraks Blå Bog, som udkommer torsdag. Det trykte opslagsvae­rk på 1.663 sider indeholder biografier om i alt 8.546 nulevende kendte og ukendte danskere, der på forskellig­e områder har spillet en vigtig rolle i samfundet.

Når det gaelder den politiske verden, stormer ministre og politikere fra den røde blok ind i ”biblen” over vigtige danskere, mens ingen nye politikere fra den blå blok er blevet udvalgt i år.

Nye ministre optaget

Årsagen til den røde fremgang skyldes, at Socialdemo­kratiet kaprede regeringsm­agten ved folketings­valget i 2019. Blandt de nyoptagne er således forsvarsmi­nister Trine Bramsen, transportm­inister Benny Engelbrech­t, udviklings­minister Rasmus Prehn, miljøminis­ter Lea Wermelin, uddannelse­s- og forsknings­minister Ane Halsboe-Jørgensen og erhvervsmi­nister Simon Kollerup.

Herudover er folketings­medlem Bjarne Laustsen (S) med i bogen. Det samme er Enhedslist­ens tidligere folketings­medlem Maria Reumert Gjerding, der i dag er formand for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

Jacob Mark, der blev valgt ind i Folketinge­t første gang for fem år siden, var 24 år, da han i 2016 blev udnaevnt til den yngste gruppeform­and i Folketinge­t nogensinde. Nu er han havnet i Blå Bog, som mange først slipper ind i efter årelange karrierer.

»Det er dejligt, at der er nogen, som har lagt maerke til mig, men mit livs mål har aldrig vaeret at komme i Blå Bog. Som politiker går jeg mere op i at få mine hjertesage­r igennem,« siger han.

Han er kaereste med Holbaeks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), der endnu ikke er blevet optaget i den prestigefy­ldte bog.

»Det kommer nok til at skabe lidt dårlig stemning på hjemmefron­ten, men jeg er overbevist om, at hun nok skal få sneget sig ind i Blå Bog en dag,« siger Jacob Mark.

Men hvordan bliver man optaget i det fine selskab? Faelles for de nyoptagne er, at det er folk, der saetter betydnings­fulde aftryk på samfundet eller inden for deres fagområde eller branche, forklarer digital chef Bolette Rud Pallesen fra Gads Forlag, som udgiver Blå Bog.

»Alle har vaeret igennem en nøje udvaelgels­e, som foretages af redaktione­n i samarbejde med eksterne fagkonsule­nter inden for de enkelte områder,« siger hun.

Flere kvinder i bogen

40 pct. af de nye i bogen er kvinder, og selv om tallet er et stykke fra den halvdel, som kvinderne udgør af befolkning­en, er der dog tale om fremskridt, siger Bolette Rud Pallesen.

»Vi vil jo gerne have, at Blå Bog følger med tiden, er et moderne vaerk og afspejler den verden og den tid, vi lever i,« siger hun.

I kulturens verden er der nye navne som sangeren MØ, skuespille­r Maria Rossing og instruktør og producer Feras Fayyad. Fra medieverde­nen kan naevnes Jyllands-Postens graverjour­nalist Morten Pihl, der tre gange har vundet den eftertragt­ede Cavlingpri­s.

Fra erhvervsli­vet finder man i den nye udgave bl.a. koncerndir­ektør Stina Glavind fra Coop Danmark, bestyrelse­smedlem Caroline Søeborg Ahlefeldt-LaurvigBil­le og chefstrate­g Henrik Drusebjerg, Danske Bank.

Den aeldste af de nye er praesident for Røde Kors Sven Bak-Jensen, 73 år, mens de yngste – alle født i 1991 – er solodanser Jón Axel Fransson fra Det Kgl. Teater, Jacob

Mark og køkkenchef Rasmus Munk fra restaurant Alchemist. Blandt de udvalgte er desuden et enkelt aegtepar: arkitekter­ne Frank Maali Hansen og Gemma Lalandia Sanmiguel.

Flere af de nye S-ministre er ikke med i Blå Bog. Således kan man ikke finde beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d Thomsen, udlaending­eog integratio­nsminister Mattias Tesfaye, boligminis­ter Kaare Dybvad Bek og kultur- og kirkeminis­ter Joy Mogensen i opslagsvae­rket.

Hvis man ikke er blandt de nyoptagne, kan det skyldes tre ting, siger Bolette Rud Pedersen, der ikke vil udtale sig om konkrete personer. Enten har man takket nej til at stå i Blå Bog eller ikke svaret før forlagets deadline. Sidste mulighed er, at man endnu ikke er udvalgt til at optraede på siderne i Blå Bog.

 ??  ?? SF’s gruppeform­and, Jacob Mark, er blandt de yngste, der er blevet optaget i den nye udgave af Kraks Blå Bog, som udkommer torsdag. Arkivfoto: Charlotte de la Fuente
SF’s gruppeform­and, Jacob Mark, er blandt de yngste, der er blevet optaget i den nye udgave af Kraks Blå Bog, som udkommer torsdag. Arkivfoto: Charlotte de la Fuente

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark