Jyllands-Posten

Har engelsk firma danske lokationsd­ata?

Datatilsyn­et vil have undersøgt, om britisk virksomhed har adgang til danskeres data.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

Har du apps installere­t på din smartphone, har du sandsynlig­vis accepteret, at nogle af dem må indsamle oplysninge­r om din telefons lokalitet.

På baggrund af en raekke afsløringe­r fra det norske medie

NRK vil det danske Datatilsyn have undersøgt, om det britiske data broker-firma Tamoco har adgang til danskeres lokationso­plysninger.

Data brokers indsamler informatio­ner fra brugerne og saelger dem videre, og gennem de seneste uger har NRK afsløret, hvordan oplysninge­rne fra tusindvis af norske mobiltelef­oner bliver solgt. Journalist­erne har for 35.000 norske kroner købt lokationsd­ata fra 140.000 norske mobiltelef­oner fra Tamoco.

Firmaet ligger i England, og derfor har Datatilsyn­et koblet sig på det norske tilsyns henvendels­e til det engelske datatilsyn og bedt dem undersøge, om virksomhed­en også har danske datasaet.

»Hvis de har det, er naeste skridt at finde ud af, om de har behandlet dem lovligt,« siger Allan Frank, it- og sikkerheds­specialist i Datatilsyn­et.

Forbrugern­es rettighede­r

Han forklarer, at mange apps gør brug af lokalitets­tjenester, og at videresalg af data godt kan »forekomme ”lovligt”«, hvis det fremgår af betingelse­rne, hvad dataene bliver brugt til.

»Det skal vaere klart for den pågaeldend­e, hvad ens data kan blive brugt til, men der foregår rigtig meget af det her i det skjulte. Det kan vaere problemati­sk, hvis vi ikke er blevet oplyst godt nok,« siger Allan Frank og understreg­er, at den enkelte forbruger også har et ansvar for at saette sig ind i, hvad man tillader, når man siger ja til f.eks. lokalitets­tjenester.

Seniorjuri­st hos Forbrugerr­ådet Taenk Anette Høyrup mener, at det er ulovligt, hvis data brokers saelger danskernes oplysninge­r videre, da de bliver indsamlet til helt andre formål end det, som virksomhed­erne tjener penge på. Det oplyser hun til DR:

»Vi har en databeskyt­telseslov, der burde beskytte os. Men det mener vi ikke sker her.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark