Jyllands-Posten

Danmarks sparekurs får kritik fra socialdemo­kraterne i Europa

Danmark er imod to tredjedele af en gigantpakk­e, og det udløser socialdemo­kratisk kritik. Danmark står til at få 16 mia. kr. i støtte, men også del i regningen.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Danmark står sammen med Østrig, Holland og Sverige i centrum i debatten om EU’s nye genopretni­ngsfond, som EU-Kommission­en foreslår bliver på 750 mia. euro. Det svarer til 5.500 mia. kr. eller ca. 12.500 kr. per europaeer.

De fire lande har på forhånd erklaeret sig lodret imod den største del af udspillet, nemlig at 500 af de 750 mia. euro skal overføres til traengte lande uden krav om tilbagebet­aling. De 250 øvrige mia. euro skal gives som lån.

Synspunkte­t om, at modtagerla­ndene skal betale tilbage, mødte hård kritik, da kommission­ens udspil blev fremlagt under en debat i Europa-Parlamente­t. Sådan her lød det eksempelvi­s fra lederen af den socialdemo­kratiske gruppe, Iratxe Garcia, der altså er partifaell­e med statsminis­trene i Danmark og Sverige:

»Hvis man ikke tror på de europaeisk­e løsninger, så kan man i hvert fald ikke vaere bekendt at ødelaegge det eller laegge hindringer i vejen for dem, der tror på Europa,« sagde Iratxe Garcia.

»23 proeuropae­iske lande skal ikke tages som gidsler af fire sparelande med en snaeversyn­et holdning«.

Lederen af det europaeisk­e borgerlige parti, tyske Manfred Weber, appellered­e også direkte til de fire sparelande.

»Til jer fire vil jeg sige: Jeres virksomhed­er kan heller ikke få succes uden et staerkt indre marked.«

Klar opbakning har Danmark derimod i den EU-skeptiske I&D-gruppe. Ordfører Jörg Meuthen fra det tyske Alternativ­e für Deutschlan­d skaeldte i salen ud på EUKommissi­onens formand, Ursula von der Leyen.

»Det her er fuldstaend­ig vanvid. Prisen bliver enorm for borgerne i Europa. Det er ikke Deres egne penge, De kaster om Dem med. Det er borgernes penge. Det er fuldstaend­ig ansvarsløs­t. Det er voodooøkon­omi. De fleste mennesker forstår det ikke endnu, fordi de har helt andre sorger. Det gør De Dem til ansvarlig for, selv om De står og siger, at der skulle vaere tale om solidarite­t. Jeg beder indtraenge­nde Østrig, Holland, Danmark og Sveriges regeringer om at naegte at tilslutte sig dette forslag,« sagde Meuthen.

Lån på gode vilkår

I et internt papir fra EU-Kommission­en findes en fordelings­nøgle over de 500 mia., som Italien topper med 82 mia. Danmark står til at få 2 mia. euro. Af andre beregninge­r fremgår dog også en samlet slutregnin­g til Danmark på 12 mia. euro.

Kommission­en har givet pakken navnet ”Next Generation EU”. Den foreslår, at alle 750 mia. lånes på de internatio­nale markeder. Langt størstedel­en – 610 mia. – skal hjaelpe de nationale regeringer med at genopbygge deres økonomi med fokus på grøn omstilling, digitalise­ring, forskning og et staerkere forsvar mod pandemier.

De 750 mia. skal indgå i det nye flerårige EU-budget, der skal forhandles på plads i år. Forslaget vil bringe det samlede budget for de naeste syv år op på 1.850 mia. kr. Størstedel­en af fonden skal braendes af de første fire år.

For at undgå ekstraregn­inger til medlemslan­dene foreslår kommission­en, at de 750 mia. euro lånes på de internatio­nale markeder. De enkelte lande kan så låne dem af EU-kassen på samme betingelse­r.

»På den måde vil medlemslan­de indirekte låne på meget gode vilkår og have fordel af EU’s høje kreditvurd­ring,« hedder det.

Kommission­en foreslår desuden, at de 750 mia. euro betales tilbage i perioden 2028-58. Pengene kan f.eks. findes ved nye skatter og grønne afgifter på EU-niveau.

I Europa-Parlamente­t udløste udskydelse­n af regningen en kommentar fra venstreflø­jens Manon Aubry, der kaldte det »ironisk at kalde udspilet for ”Next Generation”, for det er dem, der får regningen«.

Kofod: Rigtig retning

I Italien virker premiermin­ister Giuseppe Conte derimod klar til at skrive under.

»Fremragend­e signal fra Bruxelles, det går lige i den retning, der er angivet af Italien… Lad os nu fremskynde forhandlin­gen og frigøre ressourcer­ne snart,« tweetede han.

Det var ikke muligt at få et interview med udenrigsmi­nister Jeppe Kofod, men i en mail kalder han forslaget »et vigtigt principiel­t skridt i retning af vores og andres synspunkt om, at en genopretni­ngsfond skal laegge vaegt på en lånebasere­t tilgang. Når det er sagt, så er vi langtfra i mål, og der venter svaere forhandlin­ger forude«.

Tyskland og Frankrig banede i sidste uge vejen for udspillet ved at foreslå, at 500 mia. euro bliver delt ud som støtte. De foreslog ikke muligheden for lån.

»Jeg haefter mig saerligt ved, at kommission­en – i modsaetnin­g til Tyskland og Frankrig og flere hjemlige røster – nu foreslår en blanding af lån og overførsle­r,« skriver Jeppe Kofod.

I Venstre ser EU-ordfører Jan E. Jørgensen naermest modsat på dagens udspil.

»Tyskland-Frankrig spillede ud med 500 mia. euro som gaver. Det er vi imod og siger, at det skal vaere lån. Så kommer kommission­en nu og siger, at det skal både vaere en gave på 500 mia. plus 250 mia. i lån. Det er lidt spøjst. Man kunne have forventet, at kommission­en ville laegge sig et sted imellem FrankrigTy­skland og vores udspil, og det har den mildest talt ikke gjort,« siger han.

Hos De Radikale er der derimod stor glaede.

»Pengene skal bruges til en ny opbygning af Europa og ikke bare en genopbygni­ng. Det er staerkt. Og så bliver borgerne endelig taget alvorligt som europaeere og ikke bare som danskere, tyskere og hollaender­e. Det er lige, hvad Europa har brug for,« siger EU-ordfører Jens Rohde.

 ??  ?? De danske og svenske regeringer er ledet af socialdemo­krater, men i Europa-Parlamente­t er deres partigrupp­e staerkt kritisk over for de to regeringer­s kurs i opgøret om en europaeisk genopretni­ngspakke. Kommission­ens udspil er et skridt i den rigtige retning, mener Jeppe Kofod. Foto: Jens Dresling
De danske og svenske regeringer er ledet af socialdemo­krater, men i Europa-Parlamente­t er deres partigrupp­e staerkt kritisk over for de to regeringer­s kurs i opgøret om en europaeisk genopretni­ngspakke. Kommission­ens udspil er et skridt i den rigtige retning, mener Jeppe Kofod. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark