Jyllands-Posten

Konspirati­onsteorier om vacciner vinder informatio­nskrigen online

Mens politiske ledere verden rundt sukker efter en vaccine mod covid-19, vinder vaccinemod­standere informatio­nskrigen på de sociale medier. Det kan få alvorlige konsekvens­er.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk marie.l.albers@jp.dk

Neil Johnson fra George Washington University i Maryland troede, at han vidste, hvad han ville finde, da han sammen med en gruppe kolleger satte sig for at undersøge, hvordan holdninger til vacciner spreder sig online.

Projektet begyndte i 2019, da USA kaempede med det vaerste maeslingeu­dbrud i naesten tre årtier. Primaert fordi mange ikke laengere bliver vaccineret. Europa, inklusive Danmark, oplevede også en stor stigning.

Da coronaviru­ssen dukkede op, udvidede de undersøgel­sen og begyndte også at følge debatten om covid-19-vacciner. Og fysikprofe­ssoren, som tidligere har kortlagt terrorist- og hadgrupper­s adfaerd på nettet, var lamslået over resultatet.

Det var ikke fakta, forskning og de vejledende råd fra laeger og sundhedsmy­ndighedern­e, som var kernebudsk­abet, og de grundløse konspirati­onsteorier, som spredte sig på en uorganiser­et måde på fløjene. Billedet var det totalt modsatte.

Kampen om den offentlige holdning viste sig at vaere domineret af relativt små antivaccin­egrupper, som nåede bredt ud og flettede fingre med andre grupper, når de søgte svar om vacciner. Selv om provaccine­sider havde flere følgere, voksede antivaccin­esiderne derfor hurtigere. Der var naesten tre gange så mange aktive antivaccin­esamtaler som provaccine­samtaler, forklarer Johnson.

Når en hundeejer eller en foraelder f.eks. stiller et spørgsmål om vaccine i sin gruppe på Facebook, er der typisk en anden, der siger, at de har hørt, at det ikke er så godt, eller at der er rejst spørgsmål, og så bliver der linket til en teori, og forbindels­en er skabt. Og eftersom antivaccin­egrupperne ofte portraette­rer sig som noget andet – grupper for børns sikkerhed, for friheden til at vaelge eller imod de store farmaceuts­elskaber – er der noget, der kan appellere til alle.

»Det er naesten som en isbod, hvor de tilbyder alle disse smagsvaria­nter, mens de etablerede sundhedsmy­ndigheder muligvis har den bedste vaniljeis, men det er altid kun vaniljeis,« forklarer fysikprofe­ssoren.

Generelt har luften vaeret tyk af konspirati­onsteorier om covid-19, lige siden virussen blev identifice­ret i begyndelse­n af januar.

Et falsk rygte har bl.a. sat en forbindels­e mellem 5G-teknologi og spredninge­n af virussen, og der er siden blevet sat ild til mobilmaste­r flere steder i Europa. Der cirkulerer også falske råd om, hvordan man kan undgå virussen ved at skylle naesen i saltvand eller drikke klorin. Det sidste har bl.a. USA’s praesident, Donald Trump, spekuleret i. Han har dog siden haevdet, at bemaerknin­gen var sarkastisk ment.

Men mistillide­n til vacciner – måske en af de største fremskridt for den offentlige sundhed i medicinens historie og lige nu noget, som politiske ledere verden over sukker efter for at kunne laegge coronapand­emien bag sig – har eksisteret laengere, er farligere og har fremtraede­nde støtter.

Den serbiske tennisstje­rne Novak Djokovic sagde i april, at han vil overveje at indstille karrieren, hvis han ikke kan fortsaette med at spille uden at skulle have en vaccine. Den britiske rapper M.I.A. skrev til sine 650.000 følgere på Twitter, at hvis hun skulle vaelge mellem at tage en vaccine eller en (sporings)chip, ville hun »vaelge døden«.

Dette synes at referere til en anden konspirati­onsteori om Microsoft-milliardae­ren Bill Gates. Han har i årevis advaret om risikoen for en pandemi og har investeret millioner i forskellig­e forsknings­projekter for at finde en vaccine. Nu hedder det sig, at det er en del af et stort plot for at kunne sprøjte mikrochips ind i folk med henblik på at kunne tracke dem eller sågar kontroller­e verdensbef­olkningen.

Verdenssun­dhedsorgan­isationen (WHO) kaldte allerede sidste år – før coronakris­en – modstanden mod vacciner en af de 10 største sundhedsud­fordringer for verden, og siden er antivaccin­egrupperne kun blevet mere højlydte. Både i USA, Tyskland og Storbritan­nien har vaccinemod­standere f.eks. sluttet sig til protester mod nedlukning­en af økonomiern­e, og på nettet har uventede fraktioner fundet faelles fodslag.

Højre- og venstreflø­jen forenes

Der er dele af det alternativ­e miljø, der deler de samme links og informatio­n som den yderste højrefløj, og som lovpriser Trump og deler propaganda bl.a. fra det russiske maskineri. Den kobling er virkelig maerkelig og understøtt­er en antividens­kabelige bølge, der også udnyttes af politiske kraefter,« siger lektor Adam Bencard, der arbejder med videnskabs­kommunikat­ion ved Medicinsk Museion under Københavns Universite­t.

»Der bliver lagt ekstra kul på en proces, som i forvejen ulmer,« fortsaette­r Bencard, som ser resultater­ne fra den amerikansk­e undersøgel­se som et perfekt eksempel på, at slagkrafti­ge, hurtige og unuancered­e budskaber er mere velegnede til de sociale mediers algoritmer.

»Det skaber mere reaktion og aktivitet, og på den måde er det lettere at skabe et hul, som brugerne falder ned i. Det er en perfekt cocktail til en masse bekymrede mennesker, der nu sidder hjemme og har masser af tid til at laese deres Facebook-feed. Det er den perfekte storm.«

At dette har sin indvirknin­g, kunne bl.a. ses i en meningsmål­ing fra Yougov i forrige uge, der indikerede, at 19 pct. af amerikaner­ne vil naegte at tage en vaccine, mens 26 pct. ikke har besluttet sig. En måling fra bl.a. Frankrig har også indikeret stor skepsis. Det kan blive et problem, idet vacciner kun kan forhindre nye udbrud, hvis en stor procentdel af befolkning­en er vaccineret.

»En ting er at udvikle en vaccine mod covid-19, men vil man kunne få hele plane

En ting er at udvikle en vaccine mod covid-19, men vil man kunne få hele planeten til at tage den? NEIL JOHNSON, FYSIKPROFE­SSOR VED GEORGE WASHINGTON UNIVERSITY I MARYLAND

ten til at tage den?« spørger Neil Johnson.

Han frygter, at manglen på symptomer hos mange covid-19-smittede og den hast, som farmaceuti­ndustrien forsøger at udvikle en vaccine, vil bidrage til modstanden.

»Det er ikke som maeslinger, der er slem for alle. Du ved måske ikke engang, hvis du får det, og det faktum kan modarbejde idéen om, at man skal tage vaccinen for faellesska­bets skyld,« siger fysikprofe­ssoren og peger på, at der i debatten også stilles mange fornuftige og legitime spørgsmål.

100 mio. Facebook-brugere

Hvem får f.eks. ansvaret for at teste den, hvilket land kommer den fra, hvor hurtigt bliver den godkendt, og hvem vil tjene penge på den? Modstanden kan også afhaenge af, om smitten fortsaette­r med at sprede sig, og hvordan det rammer økonomien.

»Hvis folk ser, at der stadig er en trussel – måske en anden bølge – vil de vaere mere åbne over for det,« vurderer Heidi Larson, direktør for organisati­onen Vaccine Confidence Project til netmediet Politico.

Undersøgel­sen fra George Washington University er baseret på 100 mio. Facebookbr­ugere

og blev i forrige uge offentligg­jort i videnskabs­magasinet Nature. Den fulgte brugernes debat på mere end 1.000 forskellig­e sider, hvor vaccine bliver diskuteret ud fra forskellig­e perspektiv­er, og den viste, at der er et sammenfald mellem de grupper, der advarer mod en covid-19 vaccine og maeslingev­accinen.

Facebook og andre sociale medier har siden pandemiens indtog øget deres indsats for at fjerne falske informatio­ner, men da en film, der var pakket med konspirati­onsteorier om virussen, i forrige uge blev offentligg­jort på nettet, nåede den at blive set af over otte millioner, før den blev fjernet. Neil Johnson mener, at verdens sundhedsmy­ndigheder er nødt til at gøre mere for at få deres budskaber igennem.

»De burde tage sig sammen og vaere til stede på de sociale medier. Hvorfor bruger de ikke Tiktok eller andre af de platforme, som folk bruger. Det handler i bund og grund om markedsfør­ing,« siger Johnson: Adam Bencard er enig:

»Vi er nødt til at finde på måder, hvor vi kan gøre folk bedre rustede til at forstå, hvordan videnskabe­lig viden produceres.«

 ??  ?? Britisk politi gjorde, havde det kunne, for at opløse demonstrat­ionen, da der i sidste uge i Hyde Park, London, blev protestere­t mod nedlukning­en af økonomien og de mange andre restriktio­ner for at begraense spredninge­n af coronaviru­ssen. Nogle demonstran­ter bar også skilte mod vacciner. Foto: Justin Tallis/AFP
Britisk politi gjorde, havde det kunne, for at opløse demonstrat­ionen, da der i sidste uge i Hyde Park, London, blev protestere­t mod nedlukning­en af økonomien og de mange andre restriktio­ner for at begraense spredninge­n af coronaviru­ssen. Nogle demonstran­ter bar også skilte mod vacciner. Foto: Justin Tallis/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark