Jyllands-Posten

Trump i krig med Twitter efter påstande om mord

En byge af anklager mod en kendt nyhedsvaer­t har vakt furore i Washington. Nu prøver Twitter at slå bremserne i, men Trump er klar til kamp.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Amerikaner­ne har laert at vente sig lidt af hvert fra deres praesident, men en raekke påstande om en kritisk tvvaerts angivelige meddelagti­ghed i drab har alligevel forbløffet den politiske offentligh­ed og truer med at bringe Donald Trump på kollisions­kurs med yndlingsme­diet Twitter.

Påstandene fra Trumps side handler om den 57-årige Joe Scarboroug­h, morgenvaer­t på nyhedskana­len MSNBC, der er blandt praesident­ens skarpeste kritikere.

Scarboroug­h var indtil efteråret 2001 republikan­sk medlem af Repraesent­anternes Hus for en kreds i Florida.

I juli 2001 døde en af hans medarbejde­re, den 28-årige Lori Kaye Klausutis, mens hun befandt sig på et af Scarboroug­hs kontorer i en lille by i det nordlige Florida.

»Politiet sagde, at det ikke fandt nogen spor af en forbrydels­e. En laegelig undersøgel­se konkludere­de, at hendes ensomme død var en ulykke,« skriver Washington Post i en gennemgang af den naesten 20 år gamle sag.

Joe Scarboroug­h var i Washington, ca. 1.500 km borte, da ulykken skete, men der er alligevel opstået en vildtvokse­nde konspirati­onsteori om dødsfaldet, gødet først af den amerikansk­e venstreflø­j (mens Scarboroug­h var republikan­sk politiker) og nu overtaget af højrefløje­n og Trump.

Praesident­en har de seneste uger gentagne gange rundet sagen fra 2001 med voldsomme angreb på tvvaerten.

»Hvornår åbner de den henlagte sag om galningen Joe Scarboroug­hs anliggende i Florida,« lød det i et af praesident­ens tweets.

»Er han sluppet afsted med mord?« skrev Donald Trump i et andet tweet om Scarboroug­h, der aldrig har vaeret mistaenkt endsige tiltalt i sagen.

18.000 løse påstande

USA’s politiske verden har for laengst vaennet sig til, at landets praesident rider sine ofte saere kaepheste i direkte henvendels­er til over 80 mio. Twitter-følgere – og at mange af Trumps ytringer indeholder løse og udokumente­rede påstande.

Washington Posts faktatjekk­ere opgjorde sidste måned, at Trump på de første 1.170 dage af sin praesident­periode har fremført 18.000 udokumente­rede påstande – godt og vel 15 om dagen.

Donald Trump har i flere omgange søsat konspirati­onsteorier, som f.eks. at faderen til Ted Cruz, republikan­sk senator fra Texas, skulle have vaeret indblandet i mordet på praesident John F. Kennedy.

Det er dog som regel profession­elle aktører i det politiske liv – som Scarboroug­h og Cruz – der står for skud. Men i tilfaeldet med Lori Kay Klausutis rammer Trumps udfald i den for laengst lukkede sag også den afdøde kvindes familie.

I et brev til Twitter har Timothy Klausutis, der var gift med afdøde, beskrevet sagens konsekvens­er for sig selv og andre medlemmer af familien.

»Som hendes mand føler jeg, at en af mine pligter som aegtefaell­e er at beskytte mindet om hende, som jeg ville have beskyttet hende, hvis hun var i live. Der har vaeret en konstant kanonade af løgne, halve sandheder, insinuatio­ner og konspirati­onsteorier siden den dag, hun døde,« skrev Klausutis og bad mediet om at slette Trumps tweets om sagen.

Det har Twitter afvist, men tirsdag skred man for første gang til at haefte en henvisning til faktatjekk­ere på et Trump-tweet, der handlede om risikoen for svindel med brevstemme­r.

Det fik Trump til at anklage mediet for at ville blande sig i efterårets valg: »Twitter kvaeler YTRINGSFRI­HEDEN, og jeg vil som praesident ikke tillade, at det sker,« skrev Trump.

Onsdag gik praesident­en et skridt videre og antydede, at han kunne overveje at lukke sociale medier – noget, han ikke har myndighed til, og som med sikkerhed ville blive bremset af landets domstole.

Hele forløbet får selv iagttagere, der er Trump venligt stemt, til at saette alvorlige spørgsmåls­tegn ved hans ageren.

»Hvad praesident Trumps problem med Scarboroug­h end måtte vaere, så var hans forrykte udgydelser om dette emne nedrige og uvaerdige for hans embede. Nogle vil sikkert ryste på hovedet og sige, at Donald Trump jo er Donald Trump, men man kan naeppe blive bebrejdet, hvis man laeser det og tvivler på, om han er egnet til at lede,« skrev det konservati­ve medie Washington Examiner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark