Jyllands-Posten

VACCINENS HISTORIE

- Kilde: WHO, historyofv­accines.org

Vacciner er en af de mest effektive måder at undgå sygdomme, og der eksisterer i dag over 25 forskellig­e vacciner mod alt fra maeslinger, polio og stivkrampe til meningitis, fåresyge og røde hunde.

Den britiske laege Edward Jenner betragtes som grundlaegg­eren af vaccinolog­ien i Vesten. Hans eksperimen­ter med kokopper førte i 1798 til en vaccine mod kopper, som over de naeste 200 år blev udryddet. Det forklarer også ordet vaccinatio­n, der stammer fra det latinske ord vacca og betyder ko.

Det resultered­e også i det første vaccinatio­nsprogram i Danmark, da kong Frederik VI i 1810 besluttede, at børn og par skulle vise en vaccinatio­nsattest ved skolestart og vielse. Modstanden mod vacciner har eksisteret lige så laenge som vaccinen. Allerede i 1882 blev den første antivaccin­ebevaegels­e f.eks. oprettet i USA i protest mod vaccinen mod kopper, som bevaegelse­n mente i virkelighe­den spredte sig igennem skidt. Og i 1905 resultered­e modstanden mod et obligatori­sk vaccinepro­gram i en retsstrid, der først endte, da USA’s højesteret blåstemple­de programmet.

I de seneste årtier har modstanden vaeret voksende igen, bl.a. som følge af en artikel – der siden er blevet diskredite­ret – i laegetidss­kriftet The Lancet, der haevdede, at der var en sammenhaen­g mellem børn med autisme og MFR-vaccinatio­n (mod maeslinger, fåresyge og røde hunde).

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark