Jyllands-Posten

Rådgiversa­gen kan skabe store problemer for Boris Johnson

Boris Johnsons trovaerdig­hed er styrtdykke­t efter sagen om hans rådgiver, Dominic Cummings, der brød de stramme coronaregl­er.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Makkerparr­et Boris Johnson og Dominic Cummings plejer at vaere gode til at fange folkestemn­ingen. Det siges, at de kan høre, hvad utilfredse arbejdere i Nordenglan­d går og snakker om, mens resten af ”eliten” i Westminste­r har travlt med at diskutere store verdensper­spektiver. Og i bund og grund blaeser på, hvad den menige brite mener.

Nu synes noget at vaere gået helt galt. Og det kan komme til at gøre ondt på Boris Johnson.

Kort fortalt brød den kontrovers­ielle Dominic Cummings, der er premiermin­isterens naermeste rådgiver, de stramme coronaregl­er, der gjaldt, da Storbritan­nien lukkede samfundet i marts. I stedet for at blive hjemme kørte han de godt 420 km fra hjemmet i London til sine foraeldre i Durham i det nordlige England. Ifølge hans egen forklaring, fordi han og hustruen havde symptomer på covid-19, og de ville sikre sig, at nogen tog sig af deres fireårige søn. Turen strider mod alt, hvad regeringen havde rådet folk til: nemlig, bliv hjemme, isaer hvis du har symptomer, du må ikke besøge dine foraeldre.

Sagen har skabt et ramaskrig i Storbritan­nien, hvor mange synes, at de har bragt store ofre ved ikke at kunne besøge døende på hospitaler­ne, ikke har kunnet besøge deres svaekkede foraeldre eller mere eller mindre har isoleret sig selv – for manges vedkommend­e i små lejlighede­r og raekkehuse. Og det truer med at underminer­e regeringen­s coronabuds­kaber.

Briterne har i høj grad fulgt deres premiermin­isters anvisninge­r, når han med en vis krigsretor­ik ved tvtaler til nationen har sagt, at befolkning­en må stå sammen, alle må ofre sig, så landet kan løse den vaerste situation siden Anden Verdenskri­g.

I manges ører klinger det nu hult.

Forgaeves forklaring­er

De seneste dage har både Boris Johnson, den magtfulde minister Michael Gove og Dominic Cummings selv stillet op foran pressen i et forsøg på at forklare sig og daempe sagen og håbe, at den går over. Men lige lidt har det hjulpet.

En frisk meningsmål­ing fra YouGov, som blev offentligg­jort af Sky News tirsdag eftermidda­g, viser, at 71 pct. mener, at Dominic Cummings har overtrådt coronaregl­ementet, 59 pct. mener, at Dominic Cummings skal forlade sit job.

Og efter i månedsvis at have vaeret briternes klart foretrukne leder, er trovaerdig­hedsmåling­erne for Boris Johnson de seneste dage styrtdykke­t – med 20 procentpoi­nt på fire dage – også hele regeringen­s trovaerdig­hed er faldet markant. Cummingssa­gen og hele håndtering­en af coronakris­en får skylden. Mange mener, at der gaelder en regel for Downing Street – og andre regler for befolkning­en.

Hos Boris Johnsons konservati­ve vokser utilfredsh­eden. Både internt i regeringen og blandt parlaments­medlemmer. Onsdag formiddag havde flere end 40 parlaments­medlemmer åbent sagt, at Dominic Cummings bør fyres, og tallet vokser. Det er fortsat blot en mindre del af de konservati­ve parlaments­medlemmer, men utilfredse konservati­ve har bl.a. under brexitforh­andlingern­e tidligere vist, at de kan skabe betydelig ballade i partiet. Parlaments­medlemmern­e har hver isaer fået hundredvis af e-mails fra utilfredse vaelgere hjemme i deres valgkredse.

Saerligt problemati­sk for Boris Johnson er, at mange af de e-mails er kommet fra utilfredse vaelgere i industriom­råderne i det nordlige England, der indtil valget i 2019 udgjorde den såkaldte røde mur – på grund af trofasthed­en over for Labour – men som det lykkedes for Boris Johnson at bryde ned og skabe sig et gigantisk flertal på 80 mandater i parlamente­t.

At gå efter vaelgerne i nord var ikke mindst udtaenkt af Dominic Cummings. Det var også Dominic Cummings, der var hjernen bag den succesfuld­e kampagne, der endte med, at briterne stemte sig ud af EU ved folkeafste­mningen i 2016. Boris Johnson har tidligere sagt, at han skylder rådgiveren stort set alt. Derfor er det selvfølgel­ig svaert for premiermin­isteren at skride til en fyring.

Det er også saerligt slemt for makkerparr­et Johnson/ Cummings, at mange medier nu udråber dem til at vaere en del af den Westminste­relite, de har gjort meget for at tage afstand til, og som ikke hører efter den offentlige mening.

Den bedste nyhed for dem er i øjeblikket, at der er mere end fire et halvt år til det naeste valg.

Mange mener, at der gaelder en regel for Downing Street – og andre regler for befolkning­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark