Jyllands-Posten

Masseanhol­delser efter fund af 39 lig i kølecontai­ner

Europaeisk politi har slået til mod menneskesm­uglere. Fundet i efteråret af ligene af 39 vietnamese­re naer London satte gang i efterforsk­ningen.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Efter en flere måneder lang europaeisk efterforsk­ning foretog politiet i Belgien og Frankrig tirsdag og i de tidlige morgentime­r onsdag flere målrettede razziaer. 26 personer blev anholdt i Bruxelles og Paris.

De mistaenkes for at vaere en del af et stort menneskesm­uglernetva­erk.

Efterforsk­ningen blev sat i gang, efter at der i efteråret 2019 blev fundet ligene af 39 vietnamese­re i en kølecontai­ner øst for London. Containere­n var ankommet til havnen i Purfleet kort efter midnat den 23. oktober.

I Frankrig er 13 anholdt i Parisområd­et. De er bl.a. mistaenkt for at have vaeret med til både at huse og transporte­re migrantern­e. I Belgien blev 16 adresser stormet af politiet, og der blev foretaget anholdelse­r af 11 vietnamese­re og to marokkaner­e. Fem af dem er sigtet for menneskesm­ugling under skaerpende omstaendig­heder, for at vaere en del af en organisere­t kriminel gruppe og for forfalskni­nger. Her blev der også fundet kontantbel­øb og elektronis­k udstyr, som de formodede menneskesm­uglere har brugt.

Den koordinere­de anholdelse­saktion var resultatet af et taet samarbejde mellem politimynd­igheder i Frankrig, Belgien, Storbritan­nien og de faelles europaeisk­e anklageog politimynd­igheder Eurojust og Europol.

Eurojust kaldte onsdag eftermidda­g det for et ”kaempe” netvaerk af menneskesm­uglere, der hver eneste dag har smuglet flere dusin personer ind i og rundt i Europa. Ifølge Eurojust har der isaer vaeret tale om smugling af vietnamese­re, men netvaerket er også mistaenkt for at have tjent store summer på at smugle migranter fra andre asiatiske lande.

Anholdelse­r flere steder

Fundet af de 39 lig i kølecontai­neren i et industriom­råde naer havnen i Purfleet chokerede briterne, og sagen stjal opmaerksom­heden fra den davaerende regerings store kvaler med at få gennemført brexit. Politiet blev alarmeret af lokale ambulancef­olk, der var blevet tilkaldt til containere­n, ikke laenge efter at den var ankommet med en faerge fra havnen i Zeebrugge i Belgien.

I timerne efter fundet af ligene ivaerksatt­e politiet i Essex det, der er blevet kaldt en af de største drabsefter­forskninge­r i Storbritan­niens historie.

Det har ført til en raekke anholdelse­r i både Vietnam, i

London- og Essexområd­et, i Irland og i Nordirland, og det har afsløret en internatio­nal ring af menneskesm­uglere, der i høj grad benytter kølecontai­nere, når migranter skal smugles over Den Engelske Kanal. Fordelen ved kølecontai­nerne er, at de røntgenapp­arater, der er opstillet ved flere havne, ikke kan se, hvad der gemmer sig i lastrummet.

Blandt de anholdte i Storbritan­nien er chaufføren, der hentede containere­n ved havnen i Purfleet. Han har tilstået, at han har modtaget kontantbel­øb for at køre rundt med migranter i landet. Flere andre fra Nordirland og Østeuropa, der alle er tilknyttet vognmandsb­ranchen, er anholdt, og det er planen, at retssagen mod dem begynder i London til oktober.

Pris: 150.000 kr.

Politiet i Essex har flere gange oplyst, at en stor internatio­nal efterforsk­ning var i gang, og at der blev arbejdet taet med myndighede­r i en raekke europaeisk­e og asiatiske lande. Det er bl.a. resultatet af dette samarbejde, der har ført til de seneste dages masseanhol­delser.

Drabsefter­forskninge­n har også afsløret, at vietnamese­rne betalte op mod 22.000 dollars – ca. 150.000 kr. – for at blive smuglet fra Vietnam til

 ??  ?? Politiet fjerner den lastbil, hvor ligene af 39 vietnamese­re blev afsløret den 23. oktober 2019. Arkivfoto
Politiet fjerner den lastbil, hvor ligene af 39 vietnamese­re blev afsløret den 23. oktober 2019. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark