Jyllands-Posten

Rapperen Tessa er klar til at tage Danmark med storm

Der er som sådan ingen overraskel­ser i DR’s meget DR3-agtige minidokuse­rie om vestegnsra­pperen.

- TESSAS HAEVN KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

”Universal har signet en gadepige, så de må adapt,” lyder det med smaeldende konsonants­taccato og vestegnsdi­alekt fra rapperen Tessa, da hun lige har underskrev­et sin første kontrakt. Hun er omdrejning­spunktet i DR3’s nye dokukan mentarseri­e ”Tessas haevn”, og har du ikke hørt om hende før, så er du ikke alene. ”Tessas haevn” var også mit første bekendtska­b med en ung kvinde, der åbenbart er Danmarks nye store stjerne. Det siger helt sikkert mere om mig og min begraensed­e indsigt i ny dansk musik end om Tessas popularite­t, for programmet, der er optaget sidste år i et lysegrønt sommerland med forjaetten­de fysisk naerhed, viser et billede af Tessa som en skydende stjerne, der bliver genkendt overalt.

Der er en flig af Eva Marie Rødbros fantastisk­e dokumentar­serie ”Prinsesser fra Blokken” (også DR) over ”Tessas haevn”. Med lange, kunstige øjenvipper, ditto negle og trutmundsa­ttitude spiller hun rollen som forstadspr­insesse med Kardashian-aspiration­er til perfektion. Naesten i en grad, så det for den skeptiske seer vaere svaert at skelne mellem facade og personen bag.

Tessa er et oplagt emne for en dokumentar. Hendes fortaellin­g om en hård opvaekst, om et liv på gaden og et ikke altid ukomplicer­et sexliv, hvor trusler om offentligg­ørelse af nøgenbille­der ligger som en konstant bekymring, er hård kost, men det er samtidig – groft sagt – hendes claim to fame. For Tessas tekster er fyldt med ”pik” og ”joints” leveret med overlegen ”fuck dig”-gestik.

Og Tessa appellerer – med egne ord – til ”piger fra alle mulige klasser”. Det er rørende at se, hvordan hun efter sin korte optraeden på Roskilde Festival bliver opsøgt af en masse unge kvinder, der fortaeller hende, at hun er det vigtigste, der er sket for dansk rap siden Natasja. I hendes aegte, uforstilte glaede får man som seer her en fornemmels­e af at komme ind bag den effektivt kultivered­e overflade.

Tessa er faengslend­e. Men dokumentar­isk set er ”Tessas haevn”, praecis ligesom man ville forvente det. Med en blanding af observeren­de, men meget tydeligt opstillede sekvenser (scenen i første afsnit, hvor Tessa møder sin veninde på Strøget og pludselig taler om gamle dage, virker ekstremt kunstig) og interviews, hvor Tessa uimodsagt fortaeller om sit liv, er tv-dokumentar­isme af den helt gamle skole. Det kunne vaere dejligt, hvis DR3 snart ville genopfinde sine dokumentar­iske formater, så alt ikke pakkes ind i samme form.

DOKUMENTAR

DANMARK, 2020 Kan streames på DRTV 4 afsnit a ca. 30 minutters varighed (anmeldelse­n er baseret på første afsnit)

 ??  ?? Attitude er der nok af, når rapperen Tessa indtager scenen og verden i DR3-dokumentar­serien “Tessas haevn”.
Foto: Theis Mortensen/DR
Attitude er der nok af, når rapperen Tessa indtager scenen og verden i DR3-dokumentar­serien “Tessas haevn”. Foto: Theis Mortensen/DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark