Jyllands-Posten

Fem faedre i integratio­nens braending

Ny muslimsk foraeldreg­eneration kan føre til kulturelt selvopgør.

- FAEDRE – FORTAELLIN­GER OM AT BLIVE TIL SOM FAR kultur@jp.dk

Med årtiernes gang i integratio­nsbestraeb­elserne er den første generation med muslimsk baggrund, der for alvor er rundet af Danmark, lige så stille kommet på banen. Denne efterkomme­rgeneratio­n er også generatore­n i etablering­en af en ny middelklas­se i gruppen med etnisk minoritets­baggrund.

Dens opdragelse har fundet sted med tosidede påvirkning­er og baerer i sig kimen til et kulturelt selvopgør. Det er ikke nogen ukomplicer­et frisaettel­se; for dens deltagere befinder sig billedlig talt i braendinge­n på en strand. Skal de følge bølgeslage­t op på stranden, eller skal de traekke sig med tilbage?

Forfattere­n Aydin Soei udnytter sin faglige baggrund som journalist og sociolog til at italesaett­e den udvikling, som har noget af det stof i sig i opgøret med foraeldreg­eneratione­n, som Yahya Hassan formidlede i sine digte – dog uden dennes radikalite­t. Det sker i en bog med den dobbelttyd­ige titel ”Faedre”. Deri ligger, at deltagerne er fem faedre fra den danskopvok­sede generation, der bearbejder forholdet til mestendels fravaerend­e faedre fanget mellem to kulturer, men også forholdet til bedstefaed­rene og til deres børn.

De unge faedres udfordring har Aydin Soei udtrykt i et interview med Kristeligt Dagblad med:

»Man kan naesten ikke forestille sig en større forskel end fra et autoritaer­t opdragelse­sideal i Mellemøste­n, hvor man skal styre børnene, til det danske opdragelse­sideal.«

En udviklings­historie

Bogen er derfor en udviklings­historie for muslimske indvandrer­e, men det er også en universel historie spundet over temaerne arv, miljø og udødeliggø­relse i forholdet mellem foraeldre og børn.

Foraeldres­kabet kan nemlig saerligt for maend have et frigørende potentiale, noterer Soei. Påvirkning­en er individuel, og de fem beretninge­r i bogen skal demonstrer­e, at man ikke skal behandle gruppen af faedre med indvandrer­baggrund som en homogen gruppe.

Forfattere­ns samtalepar­tnere i bogen er i højere grad end den gennemsnit­lige efterkomme­r skabere af kultur – valgt for, at de kan inspirere til engageret foraeldres­kab. Det er:

Nagieb Khaja, journalist og dokumentar­ist. To børn. Far fra Afghanista­n.

Janus Bakrawi, skuespille­r. Tre børn. Far statsløs palaestine­nser.

Asim Latif, cand.merc., chef for “Baba – fordi far er vigtig”. Tre børn. Far fra Pakistan.

Tarek Ziad Hussein, jurist, forfatter og debattør. To børn. Far statsløs palaestine­nser.

Niddal El-Jabri, handelsudd­annet, direktør for Mino Danmark. To børn. Far statsløs palaestine­nser.

SAMFUND

FLEMMING ØSTERGAARD

Den fravaerend­e far

Bogen giver et interessan­t indblik i et moderne stykke danmarkshi­storie, hvor efterkomme­re har taget uddannelse, og hvis vaerdier er et produkt af den danske middelklas­ses normer og vaerdier. Det overordned­e tema er opgøret med den autoritaer­e, fravaerend­e far og belyser dermed en markant dobbeltbev­aegelse i faderskabe­t, fordi de unges opvaekst i så radikal grad adskiller sig fra deres egne faedres.

”Faedre” er velskrevet, originalt komponeret og grafisk laesevenli­gt stykket sammen. Dens litteraere styrke er, at de fem deltagere er medievante og hudløst aerligt tør dele deres ofte barske historier om deres faedres rolle og betydning for deres liv i en brydningst­id.

Som mange samtalebøg­er kommer den undertiden lidt på afveje i småfilosof­eren og kulturhist­oriske skoleridt, men ikke mere end at den tilbyder et interessan­t indkig i integratio­nskampen i det, deltagerne selv kalder »det brune Danmark«.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark