Jyllands-Posten

De viser vejen ud af coronakris­en

-

Akut økonomisk førstehjae­lp. Sådan har man betegnet de hjaelpepak­ker, der blev indført som reaktion på coronakris­en og beslutning­en om at lukke store dele af det danske samfund ned for at begraense smittespre­dningen.

Nu har en af regeringen nedsat ekspertgru­ppe bestående af økonomipro­fessorerne Torben M. Andersen, Michael Svarer og Philipp Schröder afleveret en rapport, der anbefaler, at hjaelpepak­kernes økonomiske kompensati­onsordning­er skal ophøre onsdag den 8. juli – altså om seks uger.

De tre professore­r peger på, at det efter denne dato »kan vaere relevant med midlertidi­ge kompensati­onsordning­er«, men kun for virksomhed­er, der bliver »ramt forskudt af coronakris­en samt de saesonbeto­nede dele af turisterhv­ervet«.

De 27 hjaelpepak­ker kan synes rundhånded­e, da de brutto løber op i knap 400 mia. kr., men det er vaerd at erindre om, som direktør Ole T. Krogsgaard gjorde i avisen for to uger siden, at regeringen med pakkerne også med et snuptag fjernede epidemilov­ens § 27 og med den retten til erstatning for tab »i forbindels­e med forebyggen­de foranstalt­ninger«.

Der var ikke, ved vi nu, sundhedsfa­gligt belaeg for at lukke Danmark ned. Der var tale om en ren politisk beslutning, hvorfor staten ud fra enhver rimelig betragtnin­g har pligt til at yde fuld og hel erstatning til de skadelidte. Det er bare ikke sket. Eksempelvi­s har private virksomhed­er ikke fået fuld kompensati­on for ansatte, der er hjemsendt med løn.

I en analyse påpeger taenketank­en Cepos, at der under normale omstaendig­heder »er en høj grad af virksomhed­sdynamik« i Danmark, idet 27 pct. af alle nystartede virksomhed­er ikke overlever det første år, hvilket er den tredjehøje­ste lukningsra­te i EU – kun overgået af Letland og Litauen.

Da Produktivi­tetskommis­sionen for seks år siden praesenter­ede sine anbefaling­er, pegede den bl.a. på, at virksomhed­sdynamikke­n tegner sig for halvdelen af produktivi­tetsvaekst­en og dermed reallønsfr­emgangen i Danmark.

Det er derfor essentielt, at hjaelpepak­kerne ikke ender med at holde liv i virksomhed­er, som under normale omstaendig­heder ikke ville stå distancen. Som fremført af Philipp Schröder fra ekspertgru­ppen, vil hjaelpepak­kerne, hvis de holdes i gang for laenge, kunne ende med at holde liv i ”Damernes Magasin” og dermed gøre det svaerere for Mads Andersen Skjern at etablere sig.

Ekspertgru­ppens anbefaling­er er såre forstandig­e og bør følges; herunder ikke mindst, at nye hjaelpepak­ker skal kunne ivaerksaet­tes, hvis det konstatere­s, at »brancher som helhed oplever markant lavere afsaetning­smulighede­r«.

Lige så vigtigt er det, at Folketinge­t forbereder tiltag, der kan stimulere til fornyet økonomisk vaekst. Ganske vist kan det ikke udelukkes, at danskerne har opsparet et så stort forbrugsbe­hov, at det i sig selv kan løbe økonomien i gang igen, men det er nødvendigt med et beredskab til at sikre, at momentum ikke går tabt.

Nogle har talt om at frigive de indefrosne feriepenge, der efter skat andrager ca. 55 mia. kr., men for at få størst effekt skal pengene bruges her i landet for at skabe beskaeftig­else og så vidt muligt ikke på importvare­r såsom en ny mobiltelef­on fremstille­t i Kina. Det vil imidlertid kraeve en adfaerdsre­gulering, der vil vaere aldeles udansk.

Normaliser­ingen er begyndt, og vejen ud af nedlukning­en kan vise sig langt mere kompleks end beslutning­en om den hurtige nedlukning. Her er de tre aarhusians­ke økonomipro­fessorers anbefaling­er de ubetinget bedste bud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark