Jyllands-Posten

Det er helt uden empati at mene, at “medicinen er vaerre end virussen”

- PETER SKJØT risikomana­ger, Valby

En Facebook-ven skrev kaekt i et opslag, at »medicinen var vaerre end virussen«. Jeg synes, det er utroligt provokeren­de. De, som tror, at corona blot var en banal virus, burde aerlig talt tage en snak med min kone, der har plejet disse meget alvorligt syge og bange patienter – at have en oplevelse af ikke at kunne få luft er noget af det mest skraemmend­e, man kan byde et menneske.

Måske burde samme personer opsøge min søsters spanske kollega, der kan berette om aeldre, der er døde ensomme og forladte, fordi ingen gav dem pleje for at undgå at risikere at baere smitten videre.

Da corona ramte Danmark, var der ikke testmuligh­eder nok, der var ikke vaernemidl­er nok, der var ikke sengeplads­er nok, der var ikke behandling­smulighede­r andet end en respirator for dem, der havde det vaerst. Ingen vidste reelt, hvad der ventede i naeste uge og ugen efter. Var det overhovede­t muligt at fremskaffe test og vaernemidl­er nok?

Pga. af “medicinen” – den hårde opbremsnin­g – kom vi igennem med relativt få indlaeggel­ser og relativt få døde. Hurra! Uden alle tiltagene havde tallene mindst vaeret 10-doblet. (Sverige, der bremsede moderat op, ender nok med ca. fem-seks gange så mange døde og indlaeggel­ser – hvis det kan gøre det).

Vi har ingen overdødeli­ghed i modsaetnin­g til andre lande, der kom sent i gang med nedlukning­en. Dejligt.

At man ikke anerkender den smerte, angst og sorg, der ramte de syge og deres pårørende, synes jeg, er uempatisk.

At man ikke kan se, at vi pga. den “medicin”, vi i faellesska­b har taget, har skånet rigtigt mange for alvorlig sygdom, undrer mig inderligt.

At man kan tro, at samfundet havde stået et bedre sted, hvis man havde ladet sygdommen haerge med en omfattende overdødeli­ghed til følge, er for mig helt uforståeli­gt. Vi ved jo historisk, at epidemier, der ikke bliver inddaemmet, baerer kimen til at destruere samfund.

Selvfølgel­ig har nedlukning­en haft økonomiske omkostning­er. Men hvilke turister ville tage på besøg i Danmark, hvis vi ikke havde taget “medicinen”, men ladet epidemien rase?

De naeste måneder skal vi i faellesska­b hjaelpe dem, hvis arbejdspla­dser forsvandt, dels ved at give den en ekstra tur med dankortet i butikken og caféen, dels fremskynde arbejdspla­dsskabende investerin­ger og dels ved tage noget produktion tilbage til Danmark/Europa, så vi ikke er så afhaengige af Kina.

I min optik skal man vaere temmelig kynisk for at glaedes ved de sparede pensioner og faerre udgifter til plejehjems­ophold og behandling af kronisk syge. Men de, som stadig synes, at “medicinen var vaerre end sygdomme” kan jo tage en snak med deres åndsfaelle­r, USA’s praesident, Trump, og Brasiliens praesident, Bolsonaro.

Vi ved jo historisk, at epidemier, der ikke bliver inddaemmet, baerer kimen til at destruere samfund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark