Jyllands-Posten

Der er brug for endnu en suspenderi­ng

-

»Vi holder hånden under alle,« sagde Mette Frederikse­n, da hun lukkede landet ned. Men det er simpelthen ikke korrekt – det danske coronasikk­erhedsnet er ikke for alle.

For er du dansk statsborge­r – men det er din aegtefaell­e ikke – og mister du eller din aegtefaell­e jobbet under coronakris­en, så ryger I lige direkte igennem sikkerheds­nettets store huller.

Tag for eksempel aegteparre­t Barbara og Chameera. Barbara er dansk statsborge­r, og Chameera kommer fra Sri Lanka. De har de seneste tre år arbejdet på et hotel. På grund af coronaen står Chameera lige nu uden løn.

For det første har han ikke kunnet optjene ret til dagpenge, fordi han ikke har haft ret til at melde sig ind i en a-kasse pga. opholdskra­vet. Derfor kan Chameera heller ikke modtage kontanthja­elp.

Men Barbara kan heller ikke modtage kontanthja­elp. Selv om hun er dansk statsborge­r. Hvis enten Barbara eller Chameera modtager kontanthja­elp de første otte år af Chameeras ophold i Danmark, vil Chameera miste sit ophold og blive smidt ud.

På samme måde er det for dem, der knokler for at optjene et dansk statsborge­rskab. For et dansk-amerikansk aegtepar må hverken den danske statsborge­r eller amerikaner­en modtage noget som helst fra det offentlige i otte år, hvis de på grund af coronakris­en mister deres job.

Mange af disse regler støtter jeg langt hen ad vejen, når samfundet fungerer normalt. Men i en coronatid, en undtagelse­stilstand, hvor alle bliver ramt, og intet gaelder mere, i en tid, hvor vi allerede har slaekket på kravene for dagpenge for andre grupper af arbejdsløs­e, bør vi ikke holde hånden under alle?

Bør vi ikke suspendere eller i det mindste slaekke på kravene for dagpenge til danskere og deres udenlandsk­e aegtefaell­er? Hvis ikke, så skal Mette Frederikse­n i hvert fald stoppe med at bilde os ind, at hun holder hånden under alle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark