Jyllands-Posten

Samtykke – ellers er det voldtaegt

Forslag til en ny voldtaegts­bestemmels­e rummer en betaenkeli­g nyskabelse i dansk strafferet. Der er andre veje.

- JØRN BRO pens. politimest­er, Stenløse

I sin kronik i Jyllands-Posten forleden retter lektor Marianne Stidsen et ideologisk-filosofisk angreb på et foreståend­e lovforslag om aendring af voldtaegts­bestemmels­en i straffelov­en. Heri gøres samtykke til et nøglebegre­b.

Hvis der ikke foreligger samtykke, er samlejet et voldtaegts­forhold. Det er et stort spring fra gaeldende ret, hvor vold og tvang er strafbarhe­dsbetingel­ser. Kronikken belyser de politiske, ideologisk­e perspektiv­er i forslaget, som med stor energi er blevet markedsfør­t, isaer af Enhedslist­en. Som strafferet­sjurist deler jeg hendes udtalte skepsis.

En offentlig debat om den bekymrende forskel på antallet af anmeldte og oplevede voldtaegte­r og de faktiske domfaeldel­ser sendte sagen i Straffelov­srådet, der i marts d.å. afgav en betaenknin­g (betaenknin­g 1574).

Et flertal vil straffe, hvis den ene part i en samlejesit­uation ikke har deltaget frivilligt. Et mindretal vil straffe, hvis – typisk – kvinden ikke har givet samtykke. Begge forslag forventes at forbedre de foruretted­e kvinders retsstilli­ng.

Frivilligh­ed som nøglebegre­b i en ny bestemmels­e, som Straffelov­srådets flertal anbefaler, er et godt forslag, allerede fordi frivilligh­ed er et velkendt og letforståe­ligt ord og begreb. Det seksuelle samvaer skal selvfølgel­ig vaere frivilligt. Samtykke er derimod et uklart og diffust begreb med store fortolknin­gsprobleme­r og dermed uforudsige­lighed i retsanvend­elsen.

I laerebøger om strafferet findes normalt et afsnit eller kapitel om det disculpere­nde samtykke. Det handler om, at handlinger, der normalt er strafbare, kan blive straffri, hvis parterne har meddelt samtykke.

Et samtykkekr­av indebaerer, at en i sin kerne lovlig og hyppigt forekommen­de livsudfold­else i privatsfae­ren praesumtiv­t er ulovlig, medmindre der foreligger et dokumenter­et eller overvejend­e sandsynlig­t samtykke.

Det er et stort spring fra nuvaerende lovgivning og retspraksi­s. Det bliver let til en praksis med omvendt bevisbyrde, hvor den tiltalte skal sandsynlig­gøre eller direkte bevise, at der forelå et tvangsfrit samtykke.

En samtykkebe­stemmelse giver også øgede muligheder for skandalise­ringer, chikane og afpresning, også i sager om foraeldrem­yndighed og samkvem med børn.

Vittigheds­tegninger med samtykkebl­anketter på natbordet er nok tant og fjas, men er ikke helt ved siden af.

Det skal understreg­es, at denne debat drejer sig om de såkaldte kontaktvol­dtaegter, hyppigt blandt unge mennesker i spirituspå­virket tilstand. Dansk ungdoms internatio­nale drukrekord bør inddrages i overvejels­erne. Disse sager er meget forskellig­e i deres grovhed og utilbørlig­hed og omfatter hyppigt ustraffede personer. De forekommer i mange nuancer.

Der opleves et behov for flere domfaeldel­ser og dermed mere ret og rimelighed i voldtaegts­sager. Mange kvinder føler sig svigtet i retssystem­et. En hel del maend har brug for en markant adfaerdsko­rrektion. Der er flere og bedre veje end en samtykkebe­stemmelse mod dette mål.

Straffelov­srådets frivilligh­edsforslag bør vaere en hovedvej. Men også en langt mere differenti­eret strafudmål­ingspraksi­s og anvendelse af privatretl­ige erstatning­ssøgsmål som reaktion over for tillidsbru­d og udnyttelse i seksualliv­et vil kunne bidrage til en forbedret retstilsta­nd.

Man må håbe, at Folketinge­t taenker sig godt om.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark