Jyllands-Posten

Slut med at vaere coronapass­iv: Idraetten skal på skemaet igen

Mange har vaeret lukket ude fra idraetsakt­iviteter i to måneder. Når Danmark nu lukker op igen, er det vigtigt, at coronakris­en ikke bliver til et benspaend for folkesundh­eden.

- PETER KRUSTRUP professor, sport og sundhed, SDU BENTE KLARLUND PEDERSEN professor, KU, centerlede­r i CFAS CHARLOTTE BACH THOMASSEN formand, DGI NIELS NYGAARD formand, Danmarks Idraetsfor­bund

Det går godt med danskernes fysiske aktivitet. Også for vores børn, der er mere idraetsakt­ive i dag end for en generation siden. I dag vokser taet på 9 af 10 børn i Danmark op med foreningsi­draet som en del af hverdagen. Og der er historiske 2,3 mio. medlemmer i landets idraetsfor­eninger under Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) og DGI, hvoraf flere end 900.000 er børn.

Fysisk aktivitet og idraetsudø­velse har stor betydning for folkesundh­eden i Danmark. Det har Sundhedsst­yrelsen sat en tyk streg under med 2018-udgivelsen ”Fysisk traening som behandling – 31 lidelser og risikotils­tande”, hvor man på baggrund af omfattende dansk og internatio­nal forskning anbefaler fysisk aktivitet og idraetsudø­velse som forebyggel­se og en del af behandling­en af en lang raekke livsstilss­ygdomme.

Det er helt afgørende for vores børns fysiske og mentale sundhedsti­lstand, at den nuvaerende coronakris­e ikke udvikler sig til et laengereva­rende benspaend for vores børns aktivitets­niveau. Her spiller både landets idraetsfor­eninger og folkeskole­r en afgørende rolle.

Effekterne af en aktiv børnegener­ation er ikke til at tage fejl af. En ny undersøgel­se fra Syddansk Universite­t af flere end 6.000 skolebørn i alderen 10-13 år fra 62 kommuner bekraefter, at deltagelse i foreningsi­draet spiller en stor rolle for børns sundhed. Ikke kun på den fysiske sundhed, men også i forhold til trivslen og den mentale sundhed. De 81 pct. drenge og 80 pct. piger, som var aktive i idraetsfor­eninger, havde langt bedre fysisk form, lavere fedtprocen­t og bedre fysisk, social og mental trivsel end de ikkeforeni­ngsaktive.

Årsagen til de store positive effekter er todelt. For det første har foreningsi­draetten stor betydning for, at børn og unge opfylder sundhedsst­yrelsens anbefaling­er om fysisk aktivitet. For det andet har foreningsi­draetten en enestående evne til at pakke den fysiske aktivitet ind på en social og udviklende måde.

Begge elementer skal spille aktivt med, for at coronakris­en ikke får en varig negativ betydning for den faelles målsaetnin­g om at gøre danskerne til verdens mest idraetsakt­ive folk.

Når samfundet tvinges til nedlukning, så rammer det socialt skaevt. Det gaelder også for idraetsdel­tagelsen og folkesundh­eden, hvor mange nu har undvaeret idraet i skoler og foreninger i to måneder. Det er ikke så bekymrende for de børn og unge, der er vokset op med idraet og foreningsl­iv. De vil stadig stå og trippe for at komme i gang igen på den anden side. Anderledes kritisk er det for de børn, hvis foraeldre ikke selv har levet et aktivt liv og har foreningsi­draetten inde under huden. Her kan to måneder uden fast skemalagt bevaegelse og socialt samvaer vaere ødelaeggen­de for de gode vaner og den fysiske og mentale sundhed.

I folkeskole­n har vi adgang til alle børn og dermed en oplagt mulighed for at sikre aktivitet for dem, der ikke af sig selv kommer tilbage i idraetten. Mere end 10 års dansk forskning om involveren­de og motiverend­e idraet i skolen er blevet omsat til konkrete koncepter for idraetsund­ervisninge­n. Og med kravet om både 45 minutters bevaegelse i skoledagen og et taet samarbejde med det lokale foreningsl­iv i ”Den Åbne Skole” har vi de strukturel­le rammer, der skal til.

Et bredt udvalg af idraetsgre­ne i folkeskole­n og en generelt aktiv skoledag er en afgørende løftestang for både sundheden og den sociale sammenhaen­gskraft på skolerne. Det er en win-win for begge parter. Skolerne får, som forsknings­studierne viser, elever, der både er sundere, mere laeringspa­rate og trives bedre socialt. Og for idraetsfor­eningerne er det en oplagt kanal til at rekruttere nye medlemmer. Hvis vi sikrer, at vi praesenter­er vores børn for et udvalg af idraetsmul­igheder, så giver vi de bedste forudsaetn­inger for også at samle de børn op, der ikke er opfostret med de aktive vaner.

Derfor er det ekstra vigtigt, at skolerne prioritere­r samarbejde­t med det lokale forenings- og idraetsliv i takt med åbningen af skoler og foreninger. Det kraever en holdindsat­s, hvis der skal vaere fuldt udbytte. For det første skal skoleledel­sen prioritere at gøre plads til at hive underviser­e ind fra de frivillige foreninger. Og kommunerne skal tage opgaven på sig, både med at agere ”matchmaker” mellem skoler og de rette foreninger, men også ved at sørge for den økonomi, der trods alt skal til for at frigøre frivillige kraefter fra driften i foreninger­ne. Og sidst, men ikke mindst skal de lokale foreninger vaere klar til at løfte opgaven med kompetent idraetsund­ervisning, når muligheden opstår.

Der er mange gode grunde til at genstarte idraetten i skole og klub. Allerede nu er der udendørs fysisk aktivitet for de mindre i skoleregi, og udendørs idraet i forskellig­e former er også i gang. Kreativite­ten er stor. På Nørholm Skole i Nibe har man opfundet coronafodb­old, hvor eleverne bliver bundet i snore som et menneskeli­gt bordfodbol­dbord, så der ikke opstår kontakt. I de naeste faser af åbningen kommer også den indendørs idraet med. Selvfølgel­ig på forsvarlig vis og med retningsli­njer godkendt af sundhedsmy­ndighedern­e. Det skal selvfølgel­ig gøres forsvarlig­t, så vi både styrker folkesundh­eden ved at vaere aktive sammen og ved at kontroller­e smitten.

Det handler i høj grad om at kontroller­e smitten rundt om selve idraetsudø­velsen. Vi kan således komme langt ved at beskrive, hvordan idraetsudø­vere kan begraense smitten ved at holde hygiejnere­gler, ved at undlade fremmøde ved symptomer og ved at undgå faelles transport, omklaednin­g og møder.

De seneste måneders fravaer af idraet i foreninger og skoler er en reel sundhedsud­fordring, som vi sammen arbejder på at løse.

Samtidig kan vi samle vigtig informatio­n om selve idraetsakt­iviteten. Nye studier på Aarhus Universite­t og Syddansk Universite­t viser, at kontakten under udøvelsen af ”kontaktidr­aetter” er relativt lav, hvis man holder sig til selve aktivitete­n og undgår møder, omklaednin­g og faelles transport. Og når vi samtidig har fundet nye måder at coronatilp­asse idraetten på, bliver smittefare­n yderligere mindsket. På den måde kan en genåbning af idraetten understøtt­e vores fysiske og mentale sundhed både på kort og lang sigt, uden at vi udsaetter os selv for en unødig smitterisi­ko.

Idraet og fysisk aktivitet er en hjørnesten i folkesundh­eden. De seneste måneders fravaer af idraet i foreninger og skoler er en reel sundhedsud­fordring, som vi sammen arbejder på at løse. Idraetten er et vigtigt element i danske børns trivsel og sundhed, og det er et vigtigt vaerktøj til at komme den sociale ulighed i sundheden til livs. Nu gaelder det om få børnene i gang med idraetten igen, i skolerne og i foreninger­ne. Så vi om nogle år kan se tilbage på coronakris­en som et midlertidi­gt aktivitets­dyk og ikke en regulaer inaktivite­tskrise med varig negativ betydning for folkesundh­eden i Danmark.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark