Jyllands-Posten

Vi har et gyldent demokratis­k øjeblik lige nu til at tale om, hvad det er for et samfund, vi vil have

Coronakris­en har vist os, hvor afhaengige vi er af hinanden. Den erkendelse skal vi bruge i den demokratis­ke proces, når hverdagen for alvor vender tilbage.

- PAUL NATORP medstifter af foreningen Sager der Samler, medlem af OECD Innovative Citizen Participat­ion Network, Aarhus

Coronaviru­ssen sendte os alle i stuearrest til en lille taenkepaus­e. Når vi nu vender tilbage til samfundsli­vet og igen kan tage fat, så lad os gribe dette gyldne øjeblik til at styrke vores demokrati og tage den vigtige samtale om, hvad det er for et samfund, vi ønsker os.

Alle tidens store problemer kalder på kollektiv handling. Og det er os, det demokratis­ke faellesska­b, som skal løse de problemer. På vej ud af vores coronastue­arrest maerker vi en ny sårbarhed, og det er pludselig indlysende, at vi er afhaengige af hinanden. Det hele er i spil lige nu. Så lad os fyre op under den demokratis­ke samtale og tage imod krisens indbyggede mulighed for at skabe en bedre verden end den, vi blev afbrudt i. Lad os skabe et rum for at tale om, hvad der egentlig er vigtigt.

Det er på tide at give en hjaelpepak­ke til demokratie­t. På samme måde, som vi hjaelper et nødlidende erhvervsli­v på fode igen, må vi give en hjaelpende hånd til vores demokrati, fordi den demokratis­ke samtale er helt afgørende for, at vi som faellesska­b og nation kommer styrket gennem denne krise.

Så til regeringen: Få nu sat gang i det klimaborge­rting, og giv det et tydeligt og robust mandat. Til kommunerne: Saet involverin­g på dagsordene­n, og skru op for dialogen med borgerne.

Men hjaelpepak­ken skal ikke kun komme fra regeringen og fra byrådene. Den skal isaer komme fra os selv i civilsamfu­ndet og i kulturinst­itutionern­e. Vi har en saerligt vigtig opgave lige nu.

Så til foreninger, biblioteke­r, aftenskole­r, museer, teatre og højskoler: Vi er stadig lukket ned, men det er nu, vi skal forberede os på at traede i karakter som arenaer for den mangfoldig­e og dybe demokratis­ke samtale. Lad os gøre klar til at invitere til debatter, foredrag, forestilli­nger og udstilling­er, der skaber samtaler om, hvordan vi bevaeger os videre herfra og skaber det samfund, vi ønsker. Og lad os sørge for, at både direktøren, den studerende og flygtninge­n er med. Det er helt afgørende, at mange stemmer kommer i spil, og at der både bliver talt og lyttet.

Jeg føler mig privileger­et som indbygger i et land med en regering og med myndighede­r, der har styr på tingene og forstår at handle. Et markant flertal på 79 pct. af vaelgerne mente ifølge en måling fra Epinion i starten af april, at Mette Frederikse­n klarede sig enten meget godt eller godt som statsminis­ter.

Mange har det åbenbart ligesom mig og bakker derfor op om hendes beslutsomm­e og handlekraf­tige ageren. Selv om nogle, måske med rette, kritiserer regeringen for at vaere formynderi­sk, giver det tryghed og indgyder tillid, når magten kan samle sig og traeffe gode beslutning­er under en krise.

Nu er det to måneder siden, at Danmark blev lukket ned, og vi er på vej ind i naeste fase, en gradvis og kontroller­et genåbning af landet.

Mange siger, at det ikke bliver det samme. Vi kommer til at holde tilbage med håndtryk og kram i lang tid. Måske et helt år eller to. Nogle ting vil forandre sig for evigt. Måske kommer vi ikke til at rejse ligesom før, og måske kommer mange flere til at arbejde hjemmefra.

Men forandring­erne stikker også dybere. Professor Ove Kaj Pedersen, der blev landskendt for at navngive konkurrenc­estaten, siger i et interview i Informatio­n den 4. maj, at covid-19-pandemien »kan åbne for en politisk, økonomisk og teoretisk breche, vi ikke har set siden Anden Verdenskri­g«.

Han mener, at krisen har sat et utal af store ideologisk­e diskussion­er i gang: »Om moral og retfaerdig­hed, om gaeld, faellesska­b og stat, om liv og død. Det kan grundlaegg­ende forandre vores syn på samfundet, på penge og politik. Og på os selv.«

Politikere, aktivister og forskere minder os desuden om, at der er flere udfordring­er på vej. Klimaforan­dringerne bliver ikke standset af en virus. Desuden har vi nu også en verdensoms­paendende økonomisk krise, vi skal klare. Mange forventer, at den globale ulighed vil stige, og at flygtninge­strømmene vil øges.

Ove Kaj Pedersen mener, at »det er nu, politikere og andre, der ønsker at forme fremtiden, skal skabe de fortaellin­ger og de billeder, som konflikter­ne skal stå om. Det er nu, politik for alvor betyder noget«. Det giver ham en saerlig fornemmels­e af håb. En fornemmels­e af, at vi mennesker rent faktisk kan forandre vores verden. »Det er nu, vi kan definere det politiske handlingsr­um for fremtiden.«

Det er et gyldent øjeblik, lige nu.

Krisebevid­sthed og samfundssi­nd topper. Og det, som ikke var muligt før, er måske muligt nu. Så lad os gribe anledninge­n til at få talt om, hvad det er for et samfund, vi ønsker post-corona.

For at kunne det har vi pludselig brug for noget helt andet af vores politikere – og af hinanden. Hvor Mette Frederikse­n vandt vores tillid ved at bruge sin magt til at håndtere krisen hurtigt, har vi nu brug for god tid til at tale sammen og debattere. Hvor den centrale styring i krisens første tid sikrede, at vi effektivt kunne traeffe de nødvendige beslutning­er, har vi nu brug for at brede deltagelse­n ud for at sikre sammenhaen­gskraften på vej ind i en forandret virkelighe­d.

Og hvor ekspertern­es faglige viden var helt afgørende for at traeffe de klogeste beslutning­er, da smitten pludselig bredte sig, og vi måtte beskytte de svage og vores sundhedsva­esen, er der nu brug en anden slags viden. Vi må høre mange stemmer, så det samfund, vi bygger op, bliver et, der er godt for alle.

Vi er heldige at leve i et demokrati, som efter de fleste standarder er meget velfungere­nde. Men vores demokrati er som så mange andre steder i verden også under stigende pres.

Vi nyder godt af en generelt høj tillid til myndighede­r og folkevalgt­e – og vi har verdensrek­ord i tillid til hinanden. Men selv om tilliden til regering og myndighede­r under denne krise ser ud til at vaere helt i top, har den laenge vaeret faldende.

Den politiske magt i Danmark er gennem mange år løbende blevet centralise­ret. Det har visse fordele i kriser, og når staten skal drives og styres som en virksomhed. Men det fungerer mindre godt, når vi skal bygge samfund i en forandret virkelighe­d.

Som i så mange andre lande er det politiske landskab i Danmark også blevet mere polarisere­t. Yderligtgå­ende dagsordene­r fra forskellig­e retninger tiltraekke­r meget opmaerksom­hed og skaber fronter frem for at bygge broer. Godt hjulpet på vej af en lynhurtig nyhedsstrø­m og sociale medier.

Som i så mange andre lande er det politiske landskab i Danmark også blevet mere polarisere­t. Yderligtgå­ende dagsordene­r fra forskellig­e retninger tiltraekke­r meget opmaerksom­hed og skaber fronter frem for at bygge broer. Godt hjulpet på vej af en lynhurtig nyhedsstrø­m og sociale medier.

Flere og flere føler sig marginalis­erede og magtesløse. Det fører til stigende populisme og en tendens til, at den politiske magt kan vindes ved at love forsimpled­e løsninger på de store udfordring­er, vi som samfund står over for.

Danmarks demokrati er i sine rødder båret af folkelige bevaegelse­r og en solid tradition for oplysning. Selv om politiske kommentato­rer ofte fortaeller os, at demokrati handler om at kunne taelle til 90 mandater på Christians­borg, er vi som nationalt faellesska­b dannet i en ånd, hvor demokratie­ts kerne ikke er formalitet­er og partiernes konkurrenc­e om magt, men en offentlig debat, hvor vi kan sige, hvad vi mener, og forsøge at forstå, hvad andre siger og mener. For selv om forskellig­heden er stor, så kan og skal vi finde faelles løsninger, fordi vi deler ansvaret for, hvordan vi indretter vores samfund.

Det er et gyldent demokratis­k øjeblik lige nu. Og det er nu, vi skal spørge hinanden om, hvad det er for et samfund, vi ønsker. Det er nu, vi som demokratis­k faellesska­b skal vi finde os til rette i en verden, der pludselig er forandret, og samle os omkring det, vi nu vil bygge op. Det er nu, vi i samtale med hinanden skal forme grundlaget for den nye politik.

 ??  ?? Selv om politiske kommentato­rer ofte fortaeller os, at demokrati handler om at kunne taelle til 90 mandater på Christians­borg, er vi som nationalt faellesska­b dannet i en ånd, hvor demokratie­ts kerne ikke er formalitet­er og partiernes konkurrenc­e om magt, men en offentlig debat, hvor vi kan sige, hvad vi mener, skriver Paul Natorp. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer
Selv om politiske kommentato­rer ofte fortaeller os, at demokrati handler om at kunne taelle til 90 mandater på Christians­borg, er vi som nationalt faellesska­b dannet i en ånd, hvor demokratie­ts kerne ikke er formalitet­er og partiernes konkurrenc­e om magt, men en offentlig debat, hvor vi kan sige, hvad vi mener, skriver Paul Natorp. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark