Jyllands-Posten

Mens hans venner gik med aviser, dømte Jens Maae fodboldkam­pe

Det er Jens Maae, der er manden med fløjten i torsdagens superligak­amp mellem Randers FC og AGF. Han tog sit dommerkort som ung, og for at kunne holde sit mentale fokus valgte han for nylig at blive dommer på fuldtid.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN Annesophia.Jensen@jp.dk

Når listen af nye superligad­ommere afsløres, foregår det ved hjaelp af en faellesmai­l, hvor de håbefulde kandidater kan slå deres navne op.

»Den dag, hvor man ved, at mailen kommer, sidder man og smadrer på F5. Da jeg så, at jeg stod i den rigtige kolonne, råbte jeg relativt højt på mit davaerende arbejde,« siger dommeren Jens Maae, som har dømt 146 kampe og uddelt 465 gule og 15 røde kort i sin superligak­arriere.

Halvandet år efter sin udnaevnels­e til superligad­ommer i 2012 ventede endnu en milepael med fløjte i munden, to kort i lommen og en myndig attitude. Jens Maae blev nemlig indstillet som Fifa-dommer i december 2013.

På trods af hans allerede store resultater i dommerembe­det mener han dog, at der altid er mere at jagte.

»Hvis du havde spurgt mig for 10 år siden, havde jeg sagt, at Superligae­n var noget af det største. Men da det mål var nået, ville man vaere Fifa-dommer, og nu hvor jeg har prøvet Europa League, vil jeg gerne dømme Champions League. Så det stopper aldrig,« siger Jens Maae, som faktisk dømte AGF i sin debut som dommer i Superligae­n, da holdet fra Aarhus på eget graes spillede 0-0 mod Esbjerg.

Indtil for nyligt arbejdede den 38-årige Jens Maae på Silkeborg Sygehus som fysioterap­eut. En stilling, som han nu har valgt at opsige for at kunne fokusere på sit dommerarbe­jde. Tidligere brugte han en del tid på at få kampene til at passe med sit arbejde, hvis han pludselig skulle dømme en kamp i udlandet.

»Det at vaere fodbolddom­mer i Superligae­n er et fuldtidsar­bejde. Det kraever meget både fysisk og mentalt, og på den måde har jeg fået mere frihed.«

En anderledes kamp

Torsdag genoptages Superligae­n med lokalopgør­et mellem Randers FC og AGF på et tomt Ceres Park og med Jens Maae som den dømmende part. Og han glaeder sig til igen at løbe ud på banen.

»Jeg glaeder mig enormt meget, og det tror jeg, at alle interesser­ede gør. Nu har vi set genudsendt­e kampe fra 1976 det sidste stykke tid, så det bliver godt at se noget live,« siger Jens Maae.

At tingene bliver anderledes i den første kamp, siden coronaviru­ssen lukkede både samfund og Superligae­n

Jens Maae, fodbolddom­mer, Silkeborg

gennemgang­en af over

5.000 siders materiale og 45 vidner.

»Man skal vaere opmaerksom på, at en kommission er meget anderledes end en retssag. I en retssag udspørger man ofte svagere personer, der ikke er vant til at vaere i den situation. I kommission­er er det ministre, departemen­tschefer, spindoktor­er osv. De er vaeldig rutinerede. Det kraever, at man har modet og er parat til at gå til den. Det har Lars Kjeldsen,« lyder skudsmålet fra Lars Edslev Andersen.

Til grønland og retur

Men alt er ikke jura og retssager for Lars Kjeldsen, der voksede op i Randers og i dag bor i Hellerup. Også privat kaster han sig ud i kommission­stunge projekter, som da han i fjor – sammen med en ven – brugte tre måneder sommeren over på i etaper at sejle fra Skovshoved til Grønland og retur.

Man kan velsagtens tillade sig at betegne Lars Kjeldsen som et farverigt bekendtska­b – også når situatione­n ikke tilsiger et jakkesaet.

»Han er bestemt vaerd at drikke et glas rødvin med. Det kan du roligt referere mig for,« siger Lars Edslev Andersen om de frokoster og middage, to års taet samarbejde under Skattesags­kommission­en kastede af sig.

Lars Edslev Andersen gik på pension i fjor. Hvornår navnebror Kjeldsen gør det samme, må tiden vise.

Hvad den naere fremtid bringer for den 65-årige partner i Nyborg & Rørdam, er der dog ikke megen tvivl om: Afhøringer­ne i Instruksko­mmissionen genoptages torsdag og ventes at fortsaette et stykke ind i efteråret. Og de udborende spørgsmål til Inger Støjberg m.fl. stiller jo ikke sig selv.

 ??  ?? Det er Jens Grabski Maae, der skal dømme den første superligak­amp efter nedlukning­en. Her dømmer han en kamp mellem Horsens og Hobro i 2017. Foto: Claus Bonnerup.
Det er Jens Grabski Maae, der skal dømme den første superligak­amp efter nedlukning­en. Her dømmer han en kamp mellem Horsens og Hobro i 2017. Foto: Claus Bonnerup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark