Jyllands-Posten

Hvem er manden, der griller Inger Støjberg?

Lars Kjeldsen begyndte med ligeløn, forsvarede Stein Bagger og stiller nu de hårde spørgsmål i Instruksko­mmissionen. Og så er han »bestemt vaerd at drikke et glas rødvin med«.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Jakkesaett­et er gråt. Slipset bordeauxrø­dt. Der er trenchcoat, mulepose, lyseblå skjorte, og hvad der ellers hører stereotype fotografie­r af mandlige advokater til.

Billedet er taget for ganske nylig uden for Retten på Frederiksb­erg, hvor Instruksko­mmissionen i denne tid skal afdaekke, om fhv. udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg (V) handlede ulovligt, da hun i 2016 ivaerksatt­e adskillels­e af asylpar, hvor den ene part var mindreårig.

Manden i fotografie­ts fokus er Lars Kjeldsen, udspørger i kommission­en, og som det nok kan taenkes, fortaeller billedet ikke hele historien.

For hvem er egentlig den mand, som i disse dage griller Inger Støjberg? Herren, der udbrød følgende, da Støjberg til spørgsmåle­t om, hvorfor et nyt centralt notat i sagen ikke blev sendt til Folketinge­ts Ombudsmand for fire år siden, svarede, at det ikke tilkom hende at »korrekse« skrivelser fra ministerie­ts fremmeste jurister:

»Det har ikke noget med jura at gøre, det har at gøre med sandhed.«

Lars Kjeldsen har i de første dages forhør gjort sig bemaerket som en insisteren­de spørger. Ikke blot for sin egen skyld, men som for at få enhver diskrepans ført til protokol. Det er udspørgere­ns opgave på vegne af kommission­ens tre egentlige medlemmer.

Vejen hertil har vaeret saeregen for den 65-årige advokat, der i et portraet i Politiken i 2013 blev omtalt som en »fandenivol­dsk idealist«.

Fra Tvind til Stein Bagger

Lars Kjeldsen var 27 år, da han i 1983 – som uddannet jurist fra Københavns Universite­t og efter et års ansaettels­e som fuldmaegti­g i Justitsmin­isteriet – trådte ind på den senere højesteret­sdommer Per Walsøes advokatkon­tor i København.

I de år bar fyren, der i øvrigt også har en specialfag­seksamen i søret fra Oslo

Universite­t, gerne en grøn velourjakk­e med en stor tiger broderet på ryggen.

Meget er sket, siden han boede i bofaelless­kab og førte sager om arbejdsret på et kontor, hvor Per Walsøe indførte ligeløn og fik samme timebetali­ng som rengørings­damen. Lars Kjeldsen købte sine første jakkesaet, da han i 1989 blev ansat i Advokatfir­maet Nielsen & Nørager.

Han har arbejdet som advokat i London, og siden 1992, da han vendte tilbage til Danmark, har han ført adskillige store sager for Nyborg & Rørdam Advokatfir­ma, hvor han i dag er partner.

Han har repraesent­eret Stein Bagger, en hovedperso­n i Tvind-sagen, og for ganske nylig den tidligere PET-chef Jakob Scharf. Han har ledet en advokatund­ersøgelse om seksuelle kraenkelse­r i Den Katolske Kirke i Danmark og repraesent­eret en af de to embedsmaen­d, som i 2014 blev frikendt i

Christiani­a-sagen, der kostede Morten Bødskov (S) posten som justitsmin­ister.

Og så er der kommission­erne. De aktuelle forhør af Inger Støjberg og sagens øvrige nøgleperso­ner er ikke første gang, Lars Kjeldsen fører ordet som udspørger. Debuten i det regi havde han i Skattesags­kommission­en om Helle ThorningSc­hmidts skattesag, hvor fhv. departemen­tschef Peter Loft og fhv. skattemini­ster Troels Lund Povlsen (V) var i søgelyset.

Også der gjorde han indtryk, husker fhv. landsdomme­r Lars Edslev Andersen, som var formand for Skattesags­kommission­en.

»Lars Kjeldsen lavede et kaempe arbejde inden de enkelte dage i kommission­en. Han var meget velforbere­dt,« fortaeller han om

Han er bestemt vaerd at drikke et glas rødvin med. Det kan du roligt referere mig for. LARS EDSLEV ANDERSEN, FHV. LANDSDOMME­R OG FORMAND FOR SKATTESAGS­KOMMISSION­EN, HVOR LARS KJELDSEN VAR UDSPØRGER

Lars Kjeldsen, advokat, partner, udspørger, Hellerup

 ??  ?? Lars Kjeldsen har under de første dages forhør ved Instruksko­mmisionens arbejde gjort sig bemaerket som en insisteren­de udspørger. Foto: Jens Dresling
Lars Kjeldsen har under de første dages forhør ved Instruksko­mmisionens arbejde gjort sig bemaerket som en insisteren­de udspørger. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark