Jyllands-Posten

”Syge” atleter på medicin vinder ikke flere medaljer end raske

Ny rapport viser, at de omstridte medicinske dispensati­oner ikke resulterer i flere OLmedaljer

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Har atleter med saertillad­else til at bruge eksempelvi­s astmamedic­in eller adhdmedici­n en fordel i kampen om medaljer?

Nej, lyder konklusion­en i et stort studie, som det internatio­nale antidoping­agentur (Wada) har gennemført.

En raekke idraetsudø­vere har fået en medicinsk dispensati­on, en såkaldt TUE (therapeuti­c use exemptions, red.). Sådan en kan man få fra en uvildig laege, hvis man har en sygdom eller en lidelse, som kraever medicinsk behandling med medikament­er, der befinder sig på listen over forbudte stoffer.

Der har laenge kørt en debat om, hvorvidt atleter med TUE har en uretmaessi­g fordel.

Men det har de ikke, viser studiet fra Wada.

21 medaljevin­dere med TUE

Her har man gennemgået samtlige medaljevin­dere ved OL, både sommer og vinter, i perioden fra 2010 til 2018.

»Data viser, at andelen af atleter ved de undersøgte olympiske lege, som havde en godkendt TUE, var under 1 pct. Ydermere viser analysen, at der ikke er nogen sammenhaen­g mellem at konkurrere med en TUE og sandsynlig­heden for at vinde en medalje,« udtaler Wadas medicinske direktør, Alan Vernec.

21 af de 2.062 OL-medaljer fra 2010 til 2018 blev vundet af atleter med TUE. Det betyder, at der i praksis ikke er en større sandsynlig­hed for at vinde en medalje, hvis man har en TUE, end hvis man ikke har.

»I den brede offentligh­ed har der vaeret en opfattelse af, at atleter, der søger en laegelig dispensati­on, får en fordel af det. Men det er ikke tilfaeldet, hvilket denne undersøgel­se også viser. Atleter ansøger om en TUE, hvis de har en svaekkelse eller en sygdom, som gør, at de ikke kan praestere på samme niveau, som hvis de ikke havde haft disse problemer,« siger Michael Ask, der er direktør i Anti Doping Danmark.

Vi skal hele tiden sørge for, at den medicin, som tillades igennem TUEsysteme­t, ikke giver uretmaessi­ge fordele, så atleterne ender over niveau. MICHAEL ASK, DIREKTØR ANTI DOPING DANMARK

Russisk data-hack

Debatten om TUE rasede i stor stil i forlaengel­se af OL i 2016, da en russisk hackergrup­pe brød ind i Wadas database og senere offentligg­jorde en raekke TUE’er fra prominente atleter som eksempelvi­s tennisspil­leren Serena Williams, gymnasten Simone Biles og svømmeren Pernille Blume. De havde alle TUE’er og dermed tilladelse til at tage medicin imod lidelser.

Pernille Blume eksempelvi­s astma.

»Det er forfaerdel­igt at blive associeret med doping på den måde. Jeg er såret, for det har intet med mig at gøre, og jeg synes også, at det er synd for de andre havde atleter, der er i samme båd som mig,« sagde Pernille Blume ifølge DR i 2016.

Offentligg­ørelsen af atleternes TUE var med til at mistaenkel­iggøre en raekke atleter.

»Det var et russisk propaganda­forsøg på at fortaelle, at den vestlige verden brugte TUE til at snyde, og på den måde aflede opmaerksom­heden på, at russerne selv manipulere­de med dopingprøv­erne. Denne laek af personlige data var med til at mistaenkel­iggøre disse atleter,« siger Michael Ask.

Atleter kan udvikle astma

Kritikere af TUE-systemet mener, at ingen atleter skal have disse medicinske saertillad­elser. Alle bør kaempe med de vilkår, de nu engang har, også fysiske og psykiske lidelser.

Michael Ask har en anden holdning. Han mener, det er rimeligt, at atleter kan få disse TUE’er.

»Hvis man er født med en lidelse som eksempelvi­s adhd, kan man tage medicin, som hjaelper mod det, men det kraever en TUE. Der er også mange, isaer i udholdenhe­dsidraette­n, som i løbet af årerne udvikler eksempelvi­s astma på grund af den ekstreme traeningsm­aengde. Skulle man sige: Det er bare synd, så må de stoppe, eller skal de have lov til at tage medicinen? Jeg mener personligt, at det er rimeligt, at man giver tilladelse til eksempelvi­s den type medicin,« siger Michael Ask.

62 på listen i Danmark

I 2019 var der 62 danske atleter med TUE’er registrere­t hos Anti Doping Danmark. Dertil kommer en lang raekke atleter, som konkurrere­r internatio­nalt, og som derfor skal have deres TUE’er registrere­t ved de internatio­nale forbund. Derfor findes der ikke en samlet liste over antallet af danske atleter med TUE’er.

Desuden er oplysninge­rne fortrolige, da der er tale om helbredsop­lysninger, og derfor er det ikke muligt at få navn på, hvilke atleter der har TUE’er.

Han mener dog, at det er vigtigt, at TUE-systemet holdes i stram snor og hele tiden evalueres.

»Vi skal hele tiden sørge for, at den medicin, som tillades igennem TUE-systemet, ikke giver uretmaessi­ge fordele, så atleterne ender over niveau. Det skal aldrig blive noget, som kan udnyttes,« siger Michael Ask.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Pernille Blume til denne artikel.

 ??  ?? Svømmeren Pernille Blume har astma og har derfor en medicinsk dispensati­on, som giver hende lov til at tage astmamedic­in, som ellers er på dopinglist­en. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Svømmeren Pernille Blume har astma og har derfor en medicinsk dispensati­on, som giver hende lov til at tage astmamedic­in, som ellers er på dopinglist­en. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark