Jyllands-Posten

Økonompane­l: Eksportbra­ncher får brug for hjaelp

Corona-hjaelpepak­kerne skal udfases, men tiden er kommet til at hjaelpe eksportvir­ksomheder og forberede økonomien på en ny smittebølg­e, anbefaler regeringen­s økonomiske eksperter.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

»Ro på,« lyder opfordring­en fra formanden for regeringen­s økonomiske ekspertgru­ppe, tidligere overvisman­d Torben M. Andersen.

Ekspertgru­ppens rapport om en exitstrate­gi for de milliardst­ore hjaelpepak­ker til virksomhed­er og lønmodtage­re siden coronanedl­ukningen i marts blev hurtigt efter offentligg­ørelsen onsdag udlagt som en hård opbremsnin­g og straksafvi­kling af hjaelpen.

Både erhvervsor­ganisation­er og fagforenin­ger stod i kø for at advare om en brat afvikling af hjaelpepak­kerne, hvoraf lønkompens­ation til mere end 200.000 hjemsendte medarbejde­re og kompensati­on for faste udgifter i hårdt ramte virksomhed­er udløber den 8. juli.

Men helt så kategorisk­e er anbefaling­erne ikke, understreg­er Torben M. Andersen.

»Det er nok blevet sat lidt hårdt op. Vi anbefaler, at lønkompens­ation bliver erstattet af en permanent og bedre ordning for at sende medarbejde­re på arbejdsfor­deling, og der er flere store ”men’er”, når det kommer til de faste udgifter,« siger han.

Anden bølge

Ekspertgru­ppen foreslår desuden en helt ny hjaelpepak­ke til efteråret til eksportvir­ksomheder, hvor krisen rammer med forsinket kraft, og som i andet halvår ser frem mod markant faldende ordremaeng­der. I sensommere­n skal regeringen tage bestik af situatione­n og vurdere, om der er behov for en midlertidi­g og målrettet ny kompensati­onsordning for faste udgifter.

Også turisterhv­erv, der får en hård sommer, kan komme i betragtnin­g.

De øvrige medlemmer af ekspertgru­ppen er tidligere overvisman­d Michael Svarer og professor Philipp Schröder, Aarhus Universite­t.

Så sent som tirsdag forudså Finansmini­steriet i sin nye økonomiske redegørels­e, at 2020 bliver året for den største nedgang i den danske eksport »i nyere historie«.

»I første omgang foreslår vi, at en sådan kompensati­onsordning skal løbe i tre måneder frem til udgangen af oktober, men de tre måneder er ikke et magisk tal, hvis det skulle blive nødvendigt med en måned mere,« siger Torben M. Andersen.

Men er det ikke statsstøtt­e?

»Alle hjaelpepak­ker har et element af statsstøtt­e, så det er oplagt, at det også vil gøre sig gaeldende her, men det er vigtigt at understreg­e, at alle hjaelpepak­kerne indtil nu har haft en meget nyttig funktion.«

Bliver det ikke rasende dyrt med en hjaelpepak­ke til store eksportvir­ksomheder?

»Nu er det jo ikke alle eksportvir­ksomheder, der er ramt af nedgang som følge af coronakris­en. Der er også virksomhed­er, som ikke er ramt eller måske ligefrem har fremgang, f.eks. inden for medicinali­ndustrien.«

Når det gaelder de andre ”men’er”, foreslår ekspertgru­ppen, at ordningen med lønkompens­ation bliver erstattet af en ny og forbedret ordning for såkaldt arbejdsfor­deling. Arbejdsfor­deling var bl.a. i brug under finanskris­en, men der er en raekke restriktio­ner, som gør, at arbejdsfor­deling i ordningens nuvaerende form f.eks. ikke rakte, da coronakris­en ramte.

Andre lande har tilsvarend­e ordninger, og ekspertern­e foreslår, at regeringen indkalder arbejdsgiv­erne og fagbevaege­lsen til trepartsfo­rhandlinge­r om en ny og bedre aftale om arbejdsfor­deling.

»Norge havde allerede en ordning, som landet kunne bruge, da coronakris­en ramte, og ingen ved, om vi får en anden smittebølg­e, så også derfor kan det vaere godt at have et beredskab parat,« siger Torben M. Andersen.

Hvad angår hjaelpepak­ken med kompensati­on for faste udgifter til virksomhed­er, der er ramt af voldsom nedgang i omsaetning­en, f.eks. som følge af tvangslukn­ing, foreslår ekspertgru­ppen, at hjaelpen bliver forlaenget med en måned frem til den 8. august, hvis virksomhed­en først sent i genåbnings­faserne har fået lov til at gå i gang igen.

Hvad kan vi laere af de nuvaerende hjaelpepak­ker?

»Det har vaeret vigtigt at lave hjaelpepak­kerne, men vi har også laert, at det kan komme til at gå lidt staerkt, når man først bygger brandbilen, når der er ild. Derfor skal vi taenke i at have et beredskab, hvis der kommer en anden smittebølg­e.«

Helt overordnet er anbefaling­en fra ekspertgru­ppen dog, at hjaelpepak­kerne falder bort, og at virksomhed­er, lønmodtage­re og forbrugere indretter sig på en ny tid.

Coronaepid­emien og den efterfølge­nde økonomiske krise har aendret konkurrenc­evilkårene, og nu må konkurrenc­en vise, hvem der bedst forstår sig på de nye spilleregl­er. Nogle hjemsendte lønmodtage­re skal have deres job tilbage, men andre skal søge nye jobåbninge­r, og forbrugern­e må indstille sig på, at nogle varer bliver dyrere, men »nu med mindre smitterisi­ko«, hedder det i rapporten.

Faren ved at fortsaette hjaelpepak­kerne, efter at samfundet åbner igen, er, at fortsat hjaelp kan vaere med til at forsinke omstilling­en til en ny tid, og det kan blive dyrt for samfundet i det lange løb, lyder advarslen i rapporten.

Hvad kan betale sig?

Samtidig foreslår ekspertgru­ppen dog også, at de mange corona-restriktio­ner, som virksomhed­erne nu er underlagt, bliver set efter i sømmene for, om den økonomiske belastning står mål med gevinsten, når det kommer til at begraense risikoen for coronasmit­te.

»Mange af de ting er blevet lavet i hast, og der er god grund til at få lavet en costbenefi­t-analyse af restriktio­nerne. På nogle områder vil der ske en markedstil­pasning, men det kan ikke lade sig gøre på alle områder. Det kan f.eks. gaelde prisrestri­ktioner for nogle af de erhverv, der nu har fået lov at åbne igen,« siger Torben M. Andersen.

Han vil dog ikke give et bud på, hvor restriktio­nerne ikke økonomisk står mål med den sundhedsma­essige gevinst.

»Det er ikke typer som os, der skal lave sådan en costbenefi­t-analyse,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark