Jyllands-Posten

Regeringen vil forlaenge lønkompens­ation. Partier vil tale vaekstpakk­e, før de taler udfasning

Regeringen laegger op til at forlaenge dele af hjaelpepak­kerne ind i august. Venstre og De Radikale vil snakke genopretni­ng af dansk økonomi først.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Stemningen på Christians­borg er ikke til en hurtig udfasning af hjaelpepak­kerne.

De Radikale og Venstre vil have en plan for dansk økonomi, før man snakker udfasning af hjaelpepak­kerne, som står til at udløbe den 8. juli.

Regeringen laegger op til at forlaenge dele af hjaelpepak­kerne og indkalder arbejdsmar­kedets parter til forhandlin­g om lønkompens­ationsordn­ingen i denne uge. Folketinge­ts partier indkaldes i naeste uge.

»Vi må blive enige om en genstartsp­akke, inden vi bliver enige om en udfasning af hjaelpepak­kerne,« siger finansordf­ører i Venstre Troels Lund Poulsen.

»Hvis man bare trykker på stop den 8. juli og ikke har en

plan for, hvad man skal, vil det koste tusindvis af arbejdspla­dser,« fortsaette­r han.

Rapporten onsdag fra de tre uafhaengig­e økonomiske eksperter, professore­rne Torben M. Andersen, Michael Svarer og Philipp Schröder, anbefaler ellers at udfase de største hjaelpepak­ker så hurtigt som muligt efter deres udløb den 8. juli – på naer dog for de virksomhed­er, der stadig er omfattet af forbud.

I stedet anbefales at indføre flere låne- og garantiord­ninger. Til efteråret, hvis krisen stadig kradser, kan man se på en støtteordn­ing målrettet eksportvir­ksomheder.

Dermed laegger de sig taet op ad anbefaling­erne fra de økonomiske vismaend, som også vil lukke pakkerne så hurtigt som muligt.

»Vi vil gerne se på, om der er dele af de her hjaelpepak­ker, som kan forlaenges ind i august. Det kunne vaere lønkompens­ationen,« siger Nicolai Wammen.

Pakkerne skal ifølge De Radikale dog med tiden vaek, men partiet vil ligesom Venstre gerne se en vej frem for dansk økonomi først.

»De mange tusinde job, som pakkerne har holdt hånden under, mange af dem kommer ikke til at vaere der, når de udløber. Derfor har vi brug for at saette noget i stedet for,« siger finansordf­ører hos De Radikale Sofie Carsten Nielsen.

»Det kraever, at der er en plan for, hvordan vi genstarter dansk økonomi,« fortsaette­r hun.

Ekspertern­es vurderinge­r har også mødt kritik fra blandt andre erhvervsor­ganisation­erne DI og Dansk Erhverv og fagforenin­gerne

Dansk Metal og 3F, som har advaret mod, at den hårde udfasning kan medføre tusindvis af fyringer.

Lønkompens­ationsordn­ingerne holder ifølge Finansmini­steriet hånden under 259.000 job, men er ifølge de tre eksperter i gang med at skaevvride incitament­erne i mange virksomhed­er på en uhensigtsm­aessig måde.

Rapporten viste, at de danske hjaelpepak­ker har vaeret »gunstigere« end i vores nabolande. Lønkompens­ation i Norge, Sverige og Tyskland udløber dog tidligst den 31. oktober.

Det er vigtigt at skele til, hvad man gør i udlandet, mener Venstre.

»Vi skal passe på med, at vi ikke er så langt foran de andre lande, at vi sender arbejdspla­dser ud af Danmark,« siger Troels Lund Poulsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark