Jyllands-Posten

Økonomer vil traekke støtten til 200.000 ansatte

Regeringen­s økonomiske ekspertgru­ppe foreslår, at lønkompens­ationsordn­ingen stopper, og at suspenderi­ngen af dagpengepe­rioden og beskaeftig­elsesindsa­tsen også bortfalder.

- MARTIN FLINK martin.flink@finans.dk

Panelet af tre topøkonome­r, som regeringen for 15 dage siden nedsatte til at se på, hvad der skal ske med de milliardst­ore hjaelpepak­ker, når Danmark skal genåbne, praesenter­ede onsdag sine anbefaling­er.

Generelt opfordrer de til, at hjaelpepak­kerne stopper, men der er visse undtagelse­r.

I takt med at hjaelpepak­kerne skal stoppe, lyder ekspertern­es vurdering:

»Ledigheden ventes at stige markant, men de fleste ledige vil formentlig relativt hurtigt finde ny beskaeftig­else.«

Få her overblikke­t over de mest markante anbefaling­er i rapporten, der påvirker hundredtus­indvis af lønmodtage­re.

Lønkompens­ation. Ordningen gav virksomhed­er, som stod over for at skulle fyre mindst 30 pct. af de ansatte eller mindst 50 ansatte mulighed for at få op mod 30.000 kr. om måneden i tilskud, hvis de i stedet sendte de ansatte hjem med fuld løn.

Ordningen gjaldt frem til den 8. juni, men blev senere forlaenget en måned. Flere fagforenin­ger har opfordret til, at den skal forlaenges yderligere.

Ifølge de seneste tal var over 200.000 ansatte i sidste uge hjemsendt på den ordning.

Ekspertgru­ppen foreslår:

At ordningen stopper, når N den udløber den 8. juli.

At virksomhed­er, der stadig N er lukkede pga. forbud, »bør kunne få adgang til lønkompens­ation (til medarbejde­rne) og kompensati­on for faste omkostning­er«.

At virksomhed­er, der har N haft mindre end en måned til at åbne – fra den 8. juni og frem – kan få kompensati­on for faste omkostning­er i yderligere én måned.

At selvstaend­ige erhvervsdr­ivende N ikke skal undtages, men de kan få midlertidi­g adgang til at melde sig ind i en A-kasse med tilbagevir­kende kraft.

At virksomhed­er i stedet N bruger arbejdsfor­delingsord­ningen, som findes i mange overenskom­ster, hvor man kan saette ansatte ned i tid og tilsvarend­e ned i løn, og der er mulighed for supplerend­e dagpenge for resten.

Dagpenge. Over 100.000 danskere har mistet jobbet, siden statsminis­teren den 11. marts lukkede landet. Heldigvis har mange også fået et arbejde, og ledigheden er derfor ”kun” steget med ca. 50.000, således at der nu er omkring 180.000 ledige danskere.

Mange forventer dog, at det tal vil stige markant, når hjaelpepak­kerne, isaer lønkompens­ationen, stopper.

I Danmark har man ret til dagpenge i to år, hvis man har et års anciennite­t i en Akasse. Det har ca. 2,1 mio. danskere. For at få ret til dagpenge følger der under normale omstaendig­heder en raekke krav med om, at man skal stå til rådighed og søge job.

Disse krav har vaeret suspendere­t siden nedlukning­en, ligesom dagpengepe­rioden har vaeret sat på pause: De fire måneder taeller ganske enkelt ikke med i de to år, man har ret til dagpenge.

Ekspertgru­ppen foreslår:

At suspenderi­ngen af N dagpengepe­rioden stopper, når den udløber den 30. juni.

At de andre midlertidi­ge N lempelser i ydelsessys­temet – suspenderi­ng af 225timers-reglen og laengere sygedagpen­geperiode – ligeledes stopper, når de udløber den 30. juni.

Suspension­en af den aktive N beskaeftig­elsesindsa­ts, hvor ledige ikke har vaeret forpligtet til at stå til rådighed for arbejdsmar­kedet, ligesom krav i den aktive indsats (f.eks. kravet om jobsøgning og deltagelse i samtaler) bortfalder.

At dagpengemo­dtagere, N der aktuelt er taet på at have opbrugt dagpengere­tten, gives en kortere forlaengel­se af dagpengepe­rioden.

Det foreslås, at den midlertidi­ge lempelse på kontanthja­elpsområde­t videreføre­s parallelt, mens de midlertidi­ge lempelser på sygedagpen­geområdet ophører som planlagt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark