Jyllands-Posten

Coronakris­en kan koste saerligt mange arbejdspla­dser i 20 kommuner

Coronakris­en kan i saerlig grad ramme 20 kommuner, som har en høj andel af arbejdspla­dser inden for fire udsatte brancher. Minister arbejder på et udspil, der skal hjaelpe de traengte brancher.

- MARTIN FLINK martin.flink@finans.dk

Danske arbejdspla­dser inden for handel, hotel, restaurati­on og transport er blandt de hårdest ramte under coronakris­en, men der er stor geografisk forskel på, hvor hårdt krisen kan ramme.

Saerligt 20 kommuner omkring hovedstade­n og ned midt igennem Jylland er udsatte, da mere end hver fjerde ansat i kommunerne er i en af de udsatte brancher. Tårnby ligger i toppen med over 60 pct., hvilket isaer skyldes de tusindvis af arbejdspla­dser i Københavns Lufthavn.

Det viser en opgørelse, som Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d, AE, har lavet for Jyllands-Posten.

»Fordelinge­n afspejler, at vi har en ret forskellig erhvervsst­ruktur i Danmark, og hvor det første stød fra coronakris­en var knyttet til nedlukning­en i disse brancher,« forklarer senioranal­ytiker i AE Emilie Agner Damm.

Hun understreg­er, at der er en sammenhaen­g mellem fordelinge­n af arbejdspla­dser i de udsatte brancher og de kommuner, hvor der har vaeret mange hjemsendte på lønkompens­ation.

En svaer opgave

Over 200.000 danskere har vaeret hjemsendt på lønkompens­ation, og regeringen­s ekspertgru­ppe offentligg­jorde onsdag sin rapport, hvori økonomerne anslog, at det kan koste op mod 100.000 danskere jobbet, når hjaelpepak­kerne stopper.

Når det sker, kan man forvente, at de kommuner vil opleve større stigninger i antallet af ledige, tilføjer Emilie Agner Damm.

Cheføkonom i Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Allan Lyngsø Madsen genkender problemati­kken.

»Vi ser det samme billede og forventer en markant stigning i ledighed over en bred kam. Kigger man på de brancher, som AE har gjort, er det isaer dér, alarmklokk­erne for alvor blinker,« siger han.

Kommunerne, der skal håndtere de mange ledige og i sidste ende haenger på regningen, står dermed i en svaer situation, fordi opgaven med at få de ledige i job ligger hos dem, mens krisen sender de ledige ud til et jobmarked, der er hårdt ramt.

Thomas Kastrup-Larsen er borgmester i Aalborg og formand for KL’s arbejdsmar­kedsog borgerserv­iceudvalg. Han er meget opmaerksom på problemet.

»Der er en stor bekymring for de mange ledige, isaer unge og folk på kanten af arbejdsmar­kedet, for at få dem tilbage i beskaeftig­else. Der har vaeret stor vilje og opfindsomh­ed til at finde løsninger, men der er stor usikkerhed om, hvornår og hvordan de ramte brancher rejser sig. Men jobcentren­e gør, hvad de kan, for at hjaelpe,« siger han.

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d skriver i en mail, at han er klar over, at en raekke brancher er saerligt hårdt ramt, og at der fortsat er »mørke skyer over en raekke brancher«. Han ser den aktive beskaeftig­elsesindsa­ts, som har vaeret suspendere­t under krisens første måneder, som vejen frem.

»Regeringen vil også komme med yderligere, konkrete tiltag for at saette skub i økonomien, og samtidig kommer vi inden laenge med et udspil om opkvalific­ering, for det er afgørende også på den lange bane, at vi investerer i mennesker, så de står bedre rustet til fremtidens arbejdsmar­ked,« oplyser ministeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark