Jyllands-Posten

Tøjdirektø­r: Drop hjaelpepak­ker

Staten bør støtte tøjbranche­n ved at daekke tab på pressede butikker, mener tøjdirektø­r.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Der er god grund til at lukke hjaelpepak­kerne, men staten bør tage nye vaerktøjer i brug for at støtte den hårdt pressede tøjbranche.

Det mener Patrick Lepke, adm. direktør i New Nordic Brandhouse, der bl.a. står bag Signal-maerket.

Lepke mener, at der kan opstå negative konsekvens­er, hvis ordningen for lønkompens­ation fortsaette­r, fordi folk, der er vigtige for den langsigted­e udvikling, bliver holdt hjemme for laenge.

»Den (lønkompens­ationsordn­ingen, red.) var god nok til at starte med, da alt var lukket og slukket. Men jeg tror, at mange virksomhed­er bliver ved at holde fast i at have folk hjemme. Man ødelaegger sin forretning­smodel, for man er nødt til at udvikle ting for at komme videre,« siger Patrick Lepke.

En gruppe med økonomiske eksperter, der rådgiver regeringen, har onsdag fremlagt forslag til udfasning af hjaelpepak­kerne.

Udvalget foreslår, at hjaelpepak­ker til lønkompens­ation og daekning af faste omkostning­er lukkes ned den 8. juli med mulighed for undtagelse­r for virksomhed­er, der er tvangslukk­et eller berørt af forbuddet mod større forsamling­er.

Der skal fortsat vaere mulighed for udskydelse af betaling af skat og moms.

Man tilpasser sig

Patrick Lepke mener også, at det er passende at udfase ordningen om kompensati­on af faste udgifter.

»Den skal daekke over den periode, hvor vi har vaeret lukket ned, og vores omsaetning langtfra modsvarer de omkostning­er, man har. Uanset om man er stor eller lille, tilpasser man sin forretning,« siger Patrick Lepke.

Han mener dog langtfra, at staten er faerdig med at spille en central rolle i forbindels­e med at hjaelpe erhvervsli­vet gennem krisen.

Tøjbranche­n har den konkrete udfordring, at producente­rne har en forhøjet risiko for at få tab, fordi butikker verden over, der bestiller tøj, har en maerkbart svaekket økonomi som følge af coronakris­en.

Patrick Lepke mener derfor, at branchen har brug for, at staten garanterer for eventuelle tab, producente­rne får. Det vil gøre producente­rne mindre forsigtige med at sende varer ud og dermed både støtte butikkerne og arbejdet med at få gang i økonomien igen.

»Hvis man lavede en ordning, hvor man kunne få daekket noget af det realisered­e tab på debitorer, ville vi have tendens til at vaere bedre til at sende varer ud til de butikker, som normalt ikke giver os udfordring­er, men som er lidt pressede i øjeblikket,« siger Patrick Lepke.

Fem afskediget

Han henviser til, at der i branchen tales meget om netop udfordring­en med skrøbelige kunder.

»Vi er alle enige om, at det her er en stor udfordring. Får butikkerne ikke noget tøj, draeber vi også detailbuti­kkerne, for de kan ikke stå uden varer,« siger han.

New Nordic Brandhouse har 50 danske medarbejde­re, og da det var vaerst, var 38 hjemsendt på lønkompens­ation. Nu er alle tilbage, bortset fra fem, som det har vaeret nødvendigt at afskedige. Folk er bl.a. kaldt tilbage på arbejde for at sikre, at New Nordics kollektion­er til naeste år bliver klar.

»Det har vaeret af nød, at vi har trukket folk ind igen. Ellers tror vi på, at vi kommer til at miste noget i den anden ende,« siger Patrick Lepke.

 ??  ?? Patrick Lepke, adm. direktør i New Nordic Brandhouse, mener, at staten bør holde hånden under en del af tøjproduce­nternes risiko på svaekkede tøjbutikke­r.
Patrick Lepke, adm. direktør i New Nordic Brandhouse, mener, at staten bør holde hånden under en del af tøjproduce­nternes risiko på svaekkede tøjbutikke­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark