Jyllands-Posten

I industrien frygter man den naeste fase af viruskrise­n

Naeste fase af coronakris­en kan meget vel blive en hård omgang for landets eksporttun­ge industrivi­rksomheder, advarer flere økonomer og DI’s topchef.

- MARTIN FLINK SIGNE FERSLEV PEDERSEN martin.flink@finans.dk sife@finans.dk

Mens landets storcentre, butikker og restaurant­er har slået dørene op igen, har ledelserne i en lang raekke af industrien­s erhverv fået sved på panden.

Meget tyder på, at mange industrivi­rksomheder i de kommende måneder vil blive ramt i alvorlig grad, fordi ordrebøger­ne allerede nu er ved at vaere tømte, og eksportmar­kederne står stille.

Sker det, er der risiko for, at nedturen rammer geografisk skaevt, da en stor andel af danske industrivi­rksomheder er placerede i bestemte kommuner.

Eksempelvi­s rummer blot syv kommuner en tredjedel af alle industriar­bejdsplads­er i landet, og arbejdspla­dserne er tilmed ofte koblet op på et mindre antal store globale virksomhed­er.

Det viser en analyse, som taenketank­en Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d, AE, har lavet for Jyllands-Posten.

»Industrien er forsinket i forhold til krisens anden fase, fordi den ikke lukkede ned som de andre. Men industrien er meget afhaengig af eksportmar­kederne, hvor vi nu ser samme tendenser som i Danmark. Derfor er det farligt at tro, at krisen er overstået. Vi vil formentlig se flere ledige fra industriar­bejdsplads­er,« vurderer senioranal­ytiker i AE Emilie Agner Damm.

Hendes bekymring deles af cheføkonom i Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Allan Lyngsø Madsen.

»Vi kommer til at se en bølge, hvor effekterne fra udlandet vil ramme os. Der er noget i ordrebogen og ordreindga­ngen, som ikke er som forventet, og derfor skal man se på justeringe­r, så det er ikke overrasken­de, at industrien bliver udsat,« siger han.

Adm. direktør i industrien­s brancheorg­anisation, DI, Lars Sandahl Sørensen peger på, at virksomhed­erne allerede nu oplever problemer, og derfor er det afgørende, at der fortsat bliver holdt en hånd under industrien, hvis krisen for alvor rammer virksomhed­erne på eksporten.

»Vi har tabt cirka 20 pct. af eksporten lige nu, op mod en tredjedel af ordrebehol­dningerne er forsvundet, og vi aner ikke, om bunden er nået. Vi er nervøse for, at krisebevid­stheden forsvinder, i

takt med at frisører og restaurant­er åbner, og der kommer biler på vejene. Folk vil tro, at vi er i gang igen, men det er vi ikke i industrien,« siger DIchefen.

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d er også opmaerksom på, at der trods fremgang nogle steder er hårde tider i vente for industrien.

»Der er fortsat mørke skyer over en raekke brancher, blandt andet de eksporttun­ge brancher. Den vil vaere påvirket i lang tid, da store eksportmar­keder som f.eks. USA og Storbritan­nien lider. Mange tusinde danske job er dybt afhaengige af eksporten, og derfor følger vi udviklinge­n, og vi afviser ikke konkrete tiltag for at hjaelpe eksportvir­ksomhedern­e,« lyder det i en e-mail fra ministeren.

Tynde ordrebøger

Sønderborg er en af de førnaevnte syv kommuner, der huser mange arbejdspla­dser inden for industrien. Helt nøjagtigt udgør antallet 34 pct. i kommunen.

Hos en af kommunens store virksomhed­er, Linak, begynder man også at maerke coronakris­en kradse. Linak producerer elektriske motorer til bl.a. haeve-saenke-borde og hospitalss­enge, og virksomhed­ens ejer og adm. direktør, Bent Jensen, kunne i begyndelse­n af året glaede sig over en stigning på 30 pct. i antallet af ordrer på hospitalss­enge. Nu begynder det at tynde ud i ordrebøger­ne.

»Det er hårdt, men det vaerste er, at vi ikke ved, hvor det ender. Vores ordreindga­ng er virkelig skidt,« siger Bent Jensen.

Samlet ligger Linak kun lidt efter det oprindelig­e budget for indevaeren­de regnskabså­r, som slutter i juli, og i maj lå omsaetning­en ifølge Bent Jensen ca. 10 pct. lavere end sidste år. Men han ser til gengaeld ind i et nyt regnskabså­r, der er dystert og tåget.

»Det nye år bliver virkelig en udfordring. Vi har ingen problemer med at taenke os ind i et scenarie, hvor vi går 25 pct. eller mere ned i august. Lige nu aner vi ikke, hvad vores budget skal vaere. Vi ved ikke, om vores markeder åbner op efter sommerferi­en, så vi ser meget kortsigtet på det hele,« siger Bent Jensen og tilføjer:

»Vi er heldige med, at vi kan stå imod meget her i Linak.«

Sidste regnskabså­r omsatte Linak for over 4 mia. kr. og har over 2.300 ansatte i 35 lande.

En anden af kommunens store virksomhed­er, Danfoss, har sendt mere end 1.000 medarbejde­re hjem med lønkompens­ation. Der er endnu ikke taget stilling til, hvornår de kommer tilbage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark