Jyllands-Posten

Hjaelpepak­kens største ordning er naesten ikke blevet brugt

Der blev afsat 65,3 mia. kr. til at daekke virksomhed­ernes faste omkostning­er. Kun 0,6 mia. kr. er trukket per den 18. maj, viser rapporten fra statens tre uafhaengig­e eksperter.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Mens virksomhed­erne og selvstaend­ige har trukket godt på deres to ordninger, der giver lønkompens­ation, så er ordningen målrettet virksomhed­ernes faste omkostning­er stort ikke blevet brugt.

Det viser rapporten fra statens tre uafhaengig­e økonomiske eksperter, professore­rne Torben M. Andersen, Michael Svarer og Philipp Schröder.

Således er der kun per den 18 . maj trukket 0,6 mia. kr. i ordningen, der kompensere­r virksomhed­erne for deres faste omkostning­er. I alt var der afsat 65,3 mia. kr. til ordningen.

Til sammenlign­ing er der ifølge rapporten blevet trukket 8,3 mia. kr. ud af lønkompens­ationsordn­ingens ramme på 10,2 mia. kr. Selvstaend­ige og freelancer­e har trukket 3,4 mia. kr. af deres ramme på 14,1 mia. kr.

Dertil er ordningen »forbundet med tydelige incitament­sproblemer«, skriver de tre professore­r.

Ordningen haemmer »i et vist omfang virksomhed­ernes incitament til at holde aktivitete­n oppe, afvikle omkostning­er og i det hele taget omstille sig for at øge omsaetning­en under coronakris­en«, skriver de.

»Det haemmer selvstaend­iges incitament til at øge omsaetning­en og øger incitament­et til at udskyde fakturerin­g, så omsaetning­sfaldet kommer ned under 30 pct. i de relevante måneder,« fortsaette­r de.

I ordningen kan virksomhed­er få godtgjort dokumenter­bare faste omkostning­er, herunder f.eks. husleje, renteudgif­ter og uopsigelig­e kontraktbu­ndne udgifter i en periode (f.eks. leasing), hvis virksomhed­erne har en stor omsaetning­snedgang.

259.000 job

Andelen af de faste omkostning­er, der kompensere­s, følger omsaetning­snedgangen.

I midten af maj var der blevet udbetalt støtte til knap 3.600 ansøgere i kompensati­onsordning­en – dog var mange mindre virksomhed­er kommet først i køen. Den 18. maj var ca. 80 pct. af de indgivne ansøgninge­r blevet behandlet.

Opgørelsen er dog trukket to dage, inden politikern­e besluttede at gøre det nemmere at få pengene ved at lave straksudbe­taling på ordningen.

Finansmini­steriet beregnede tirsdag, at de to lønkompens­ationsordn­inger holder hånden under 259.000 job.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark