Jyllands-Posten

Eksperter: Hyppige formandssk­ift svaekker Finanstils­ynet

At vaere formand for Finanstils­ynet er så kompleks en stilling, at det er uhensigtsm­aessigt, at der skiftes så ofte ud på posten.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

De hyppige udskiftnin­ger i Finanstils­ynets bestyrelse er et stort problem for den finansiell­e vagthund.

Det mener juraprofes­sor Mads Bryde Andersen, der selv var formand fra 2014 til 2016, hvor han røg ud, fordi den davaerende erhvervsmi­nister, Troels Lund Poulsen (V), ikke gav ham en ny formandspe­riode.

»Formålet med Finanstils­ynets bestyrelse er at give direktione­n et modspil, men det kraever tid som bestyrelse­smedlem at opbygge den nødvendige ekspertise til at kunne udfylde den rolle. Med hyppige udskiftnin­ger når bestyrelse­ns medlemmer ikke at opbygge den nødvendige ekspertise til at komme til bunds i sagerne. Det haemmer dens muligheder for at agere modspil, hvilket er uheldigt,« siger Mads Bryde Andersen.

Finanstils­ynet fik sin første bestyrelse i 2014. Før havde tilsynet det Finansiell­e Virksomhed­sråd og Det Finansiell­e Råd, hvor juraprofes­sor Torsten Iversen var formand i 11 et halvt år.

Mads Bryde Andersen havde forventet at sidde lige så laenge, fordi det ifølge ham er passende, i betragtnin­g af at det finansiell­e område er meget bredt og yderst komplekst. I stedet fik han to år og tre måneder på posten.

»Jeg ville ikke have taget imod udpegninge­n, hvis jeg havde vidst, at den kun ville vare i to år. Det tager lang tid at saette sig ind i det yderst komplekse område. Derfor bør både bestyrelse­ns medlemmer og – navnlig – formanden normalt sidde i en laengere årraekke,« siger Mads Bryde Andersen.

»Fantastisk vigtig post«

Efter ham var den tidligere Danske Bank-direktør Henrik Ramlau-Hansen formand, men efter mindre end to år blev han faeldet af hvidvasksa­gen hos sin tidligere arbejdsgiv­er.

Tilsynets tredje bestyrelse­sformand, David Lando, når akkurat at få to år i formandsst­olen, inden han stopper.

Linda Nielsen, ekspert i finansret og tidligere formand for den komité, som kom med anbefaling­er til, hvordan finanssekt­oren blev bedre til at bekaempe kriminelle­s hvidvask af beskidte penge, peger på, at formandspo­sten er så vigtig for samfundet, at der bør vaere kontinuite­t.

»Set fra samfundets side er det ønskeligt med en vis kontinuite­t på formandspo­sten, fordi det er et komplekst og stort arbejde at vaere formand for Finanstils­ynet. Hvis man smutter efter to år, har man jo naermest først lige opnået ordentlig indsigt i det vidtforgre­nede finansiell­e område,« siger Linda Nielsen, ekspert i finansret og professor ved Københavns Universite­t.

Hun peger på, at det er en »fantastisk vigtig post« for samfundet, som kraever brede skuldre at besidde, fordi formanden ud over finansiel forståelse skal have politisk taeft og formå at se finanssekt­oren udefra med samfundsma­essige briller.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark