Jyllands-Posten

Ingen nye kontrakter i et underdreje­t 2020

Maersk Drillings marked ventes at vaere underdreje­t til slutningen af naeste år.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Borerig-selskabet Maersk Drilling er hårdt ramt af bratte opbremsnin­ger hos kunderne, og det bliver svaert at kapre nye opgaver resten af 2020.

Sådan lyder det fra koncernche­f Jørn Madsen i forlaengel­se af onsdagens kvartalsre­gnskab, der afspejler et oliemarked i knae som følge af coronakris­en og et styrtdyk i olieprisen.

»Med den reaktion, vi så hos olieselska­berne, hvor de har skåret 20-40 pct. i deres umiddelbar­e omkostning­er og investerin­ger, er der en forventnin­g om, at der formodentl­ig ikke bliver indgået mange nye kontrakter, der kommer til at starte i 2020,« siger Jørn Madsen.

Flere hundrede fyres

Maersk Drilling fastholder sin forventnin­g om en indtjening på 250-300 mio. dollars i år. Oprindelig­t ventede selskabet at tjene 400-450 mio. dollars. Men kombinatio­nen af et dramatisk dyk i olieprisen og coronakris­en fik Drilling til at saenke sit indtjening­sskøn til 325-375 mio. dollars i marts og yderligere til 250-300 mio. dollars i maj.

Maersk Drilling har i løbet af foråret annonceret afskedigel­se af 150-170 medarbejde­re på land og en reduktion i bemandinge­n i Nordsøen med 250-300 stillinger.

Efter årets første tre måneder har Drilling modtaget opsigelser fra olieselska­ber på en raekke borerigge, men på grund af gebyrer for opsigelse før tid kommer det ikke til at få effekt på Drillings økonomi i år.

»Nogle kontrakter er flyttet til naeste år, så det virker positivt ind på 2021,« siger Jørn Madsen.

Skaber det ikke bekymring, at I modtager opsigelser?

»Bestemt gør det det. Vi har selvfølgel­ig ikke lyst til at blive opsagt på kontrakter, vi har med vores kunder, men det er reflektere­t i de forventnin­ger, vi har givet,« siger Jørn Madsen.

Hvilke signaler kommer der fra kunderne i forhold til at saette gang i aktivitete­r?

»Det er for tidligt at sige, de sidder midt i det. Nu har de taget af det umiddelbar­e og naert foreståend­e og arbejder på, hvordan deres kapital kan fordeles over de kommende år,« siger Jørn Madsen.

I starten af året lå oliepriser­ne over 60 dollars per tønde olie, men som følge af slagsmål mellem de olieproduc­erende lande dykkede prisen voldsomt i marts. I slutningen af april nåede prisen ned i 22 dollars, men er nu steget til godt 30 dollars.

Langsom genopretni­ng

Magnus Olsvik, aktieanaly­tiker hos Kepler Cheuvreux, vurderer, at 2020 bliver et meget hårdt år for borerigsek­toren, og at der først i slutningen af naeste år forventes en langsom genopretni­ng i markedet.

»Efter et par år med en langsom, men stabil, genopretni­ng ser vi nu et skarpt dyk i efterspørg­slen. Vi forventer, at det fortsaette­r i 2020, da olieselska­berne ikke går hurtigt tilbage til at investere mere, efter at de har skåret niveauerne for i år,« siger Magnus Olsvik til Ritzau.

Maersk Drilling var tidligere en del af A.P. MøllerMaer­sk, men blev i april 2019 udskilt og selvstaend­igt børsnotere­t.

 ??  ?? Maersk Drilling får svaert ved at hente nye kontrakter i resten af 2020.
Foto: Maersk Drilling
Maersk Drilling får svaert ved at hente nye kontrakter i resten af 2020. Foto: Maersk Drilling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark