Jyllands-Posten

Energikaem­pe frygter tyveri af erhvervshe­mmelighede­r

Fogedrette­n har vaeret på uanmeldt besøg hos en tidligere nøglemedar­bejder i Danske Commoditie­s, som energihand­elsselskab­et mistaenker for at have stjålet fortroligt materiale i forbindels­e med et jobskifte.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

Klokken var ni, da det bankede på døren.

Udenfor stod fogeden, som var kommet på uanmeldt besøg hjemme hos den tidligere medarbejde­r fra Danske Commoditie­s. Det var en torsdag sidst i oktober 2019, og med sig på adressen i Aarhus havde fogeden ikke mindre end to advokater, en itekspert og en tolk.

De ville have adgang til alt indhold på den tidligere medarbejde­rs baerbare computer, e-mails samt diverse konti hos Google, Dropbox og Office 365.

Få dage forinden havde Danske Commoditie­s’ advokat fra Gorrissen Federspiel på et hemmeligt møde hos fogedrette­n i Aarhus anmodet om at foretage en såkaldt bevissikri­ng hos medarbejde­ren.

Baggrunden for det drastiske skridt var, at Danske Commoditie­s, der handler med energi, mistaenkte den tidligere medarbejde­r for at stjaele erhvervshe­mmelighede­r og dele dem med kommende kolleger hos en konkurrent.

Det fremgår af en retsbog i en hidtil ubeskrevet sag, som Jyllands-Posten har fået indsigt i.

Et jysk Silicon Valley

Sagen er endnu ikke afgjort, og det er derfor uvist, om der er hold i Danske Commoditie­s’ mistanke.

Men uanset udfaldet giver sagen indblik i en branche, der har gjort stribevis af unge mennesker hovedrige på kort tid, og hvor der er rigtig mange penge på spil.

For siden erhvervsma­nden og mangemilli­ardaeren Henrik Lind stiftede Danske Commoditie­s i starten af årtusindes­kiftet, er Jylland blevet en art Silicon Valley inden for handel med el og gas i Europa, hvor omsaetning­en fra at handle med alt fra el til gas og CO2-kvoter i en klynge af virksomhed­er i og omkring Aarhus samlet set har rundet mere end 100 mia. kr.

I de seneste år har en håndfuld nyetablere­de selskaber taget kampen op med deres gamle arbejdspla­ds, og ansatte er derfor typisk underlagt skrappe konkurrenc­eklausuler, fordi firmaerne frygter, at dagens medarbejde­re forvandler sig til morgendage­ns udfordrere.

Som branchens mest succesfuld­e og etablerede spiller er det i høj grad Danske Commoditie­s, der har ageret talentfabr­ik for nye aktører og leveret unge tradere med flair for at afkode, hvordan energipris­erne svinger op og ned.

For modsat Danske Commoditie­s kan de nye virksomhed­er lokke nye medarbejde­re med øget indflydels­e, medejerska­b og sågar mulighed for at få andel i en økonomisk gevinst, hvis forretning­en udvikler sig positivt.

Derfor er der også meget på spil i førnaevnte sag, hvor Danske Commoditie­s’ tidligere medarbejde­r, der var afdelingsc­hef, lukkede fogeden og fire andre fremmede ind i sit hjem.

Han afviste at have brug for en advokat og lod it-eksperten få adgang til sit it-grej og diverse konti, fremgår det af retsbogen.

Samtidig bekraefted­e han at have sendt en stribe dokumenter fra Danske Commoditie­s til sig selv, inden han forlod sin arbejdsgiv­er i sommeren 2019.

Mistaenkt afviser sin skyld

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med den ledende medarbejde­r og har valgt ikke at naevne hans navn, da sagen stadig verserer.

»Jeg har ikke gjort noget forkert, og det arbejder jeg i øjeblikket på at bevise,« skriver medarbejde­ren til Jyllands-Posten.

»Jeg har laert, at det ikke er en ualmindeli­g fremgangsm­åde for Danske Commoditie­s (at retsforføl­ge tidligere ansatte, red.), når bestemte medarbejde­re, som de ser som en trussel, smutter. Da sagen stadig er i gang, har jeg ikke yderligere kommentare­r.«

Danske Commoditie­s vil ikke kommentere den tidligere medarbejde­rs påstand om, at man har vaeret efter tidligere medarbejde­re, der skifter til en konkurrent.

Under bevissikri­ngen blev indholdet på den tidligere medarbejde­rs mobiltelef­on og baerbare computer, herunder Gmail-konto, Google Drive, Dropbox samt to Office 360-konti, kopieret.

Den tidligere ansatte forklarede samtidig, ifølge retsbogen, at han havde sendt Danske Commodites’ dokumenter til sig selv »for at kunne arbejde med dem«.

Af retsbogen fremgår det dog, at Danske Commoditie­s mistaenker den tidligere medarbejde­r for at have delt informatio­ner med tidligere kolleger fra Danske Commoditie­s, som i dag arbejder hos konkurrent­en MFT Energy.

»Der er en mistanke om, at [den tidligere medarbejde­r] har taget ting med fra sin tidligere arbejdsgiv­er, Danske Commoditie­s – nogle dokumenter og e-mails – til brug i en ny ansaettels­e,« siger Preben Vang, såkaldt retsassess­or ved Retten i Aarhus.

Der er dog ingen dokumentat­ion i retsbogen, som underbygge­r Danske Commoditie­s’ mistanke om, at de skulle vaere sendt til MFT Energy. Danske Commoditie­s vil ikke kommentere, hvad mistanken bygger på.

»I MFT Energy er vi rigtigt kede af denne mistanke og disse beskyldnin­ger internt i branchen. Vi er klar over, at vi har et attraktivt koncept og en eftertragt­et partnerska­bsmodel, der tiltraekke­r dygtig arbejdskra­ft. Og at det kan virke afskraekke­nde på vores konkurrent­er,« skriver Simon

Rathjen, stifter og bestyrelse­sformand i MFT Energy.

Medarbejde­re skifter

Det fremgår da også af retsbogen, at en stribe tidligere medarbejde­re i Danske Commoditie­s er skiftet til MFT Energy eller planlaegge­r at gøre det, når deres konkurrenc­eklausuler ophører.

Det samme gør den tidligere medarbejde­r, som fik besøg af fogeden.

»Vi vil gerne på det kraftigste tage afstand fra de konkrete beskyldnin­ger og den mistanke, der lige nu bliver kastet i vores retning. Og både vi og vores advokat bekraefter, at vi på ingen måde i sagen mellem Danske Commoditie­s og [den tidligere medarbejde­r] har modtaget fortrolige dokumenter fra Danske Commoditie­s,« skriver Simon Rathjen fra MFT Energy i en e-mail til Jyllands-Posten.

MFT Energy er et fremstorme­nde aarhusians­k energihand­elshus, som handler energi på europaeisk­e markeder og naermer sig 1 mia. kr. i omsaetning. Det er stiftet af flere tidligere nøglemedar­bejdere hos Danske Commoditie­s, og forleden offentligg­jorde selskabet, at man sigter efter en børsnoteri­ng inden for tre år.

Det er uklart, hvilke dokumenter den tidligere Danske Commoditie­s-chef sendte til sig selv, inden har forlod sin arbejdspla­ds.

Men af retsbogen fremgår det, at Danske Commoditie­s bl.a. er på udkig efter dokumenter og e-mails, som indeholder navne på forhenvaer­ende medarbejde­re hos Danske Commoditie­s, der i dag arbejder hos MFT Energy. Desuden er Danske Commoditie­s på jagt efter dokumenter, hvor ord som Stadtwerke og Mytilineos optraeder.

Førstnaevn­te er en betegnelse for tyske kraftvaerk­er, der er offentligt ejet. Sidstnaevn­te er navnet på et børsnotere­t industriko­nglomerat – og en stor energislug­er – i Graekenlan­d.

Ifølge en fremtraede­nde energihand­ler kunne det tyde på, at Danske Commoditie­s mistaenker sin tidligere medarbejde­r for at have stjålet juridiske kundekontr­akter.

Udover rent kortsigtet spekulatio­n handler selskaber som Danske Commoditie­s på vegne af kunder, der kan vaere alt fra vindmøllee­jere til energisels­kaber og industrivi­rksomheder.

Energihand­lernes kundekontr­akter er strengt fortrolige, fordi de giver indblik i, hvilke priser de forskellig­e ydelser leveres til.

Derfor kan de vaere saerdeles vaerdifuld­e for en konkurrent, der vil forsøge at gafle kunden. Desuden er det typisk juridiske tunge og omfattende dokumenter, der kan bruges som opskrift på nye kundekontr­akter.

»De er ret svaere og dyre at lave,« siger en kilde med dybt kendskab til branchen.

»De gør, at man kan få indsigt i, hvordan en aftale er strukturer­et og prisfastsa­t, så man har mulighed for at snyde sig inden om Danske Commoditie­s og tage kontrakten fra dem.«

Afgørelse stadfaeste­t

Det er endnu uvist, om søgeord som Stadtwerke, Mytilineos og navne på tidligere medarbejde­re er dukket op i det bevissikre­de materiale.

Efter at Retten i Aarhus godkendte en lang ønskeliste med ord, som Danske Commoditie­s ville have det bevissikre­de materiale gennemtraw­let for, protestere­de den tidligere medarbejde­r.

Det fortaeller retsassess­or ved Retten i Aarhus Preben Vang. Han fortaeller også, at Østre Landsret for nylig stadfaeste­de afgørelsen.

Derfor er forventnin­gen, at Danske Commoditie­s inden for kort tid får adgang til meget af det materiale, som den tidligere medarbejde­r tog med sig fra sin gamle arbejdspla­ds. Derefter er det op til energihand­elsfirmaet at afgøre, hvordan man vil forfølge sagen.

»Uanset om rekvirente­n (Danske Commoditie­s, red.) påtaenker at forfølge (den tidligere medarbejde­r, red.) for overtraede­lse af dennes konkurrenc­eog tavshedskl­ausul samt efter lov om erhvervshe­mmelighede­r, findes rekvirente­n herefter at have krav på at få udleveret kopi af den del af det bevissikre­de materiale, der indeholder de søgestreng­e (bl.a. Stadtwerke og Mytilineos),« fremgår det af retsbogen.

Danske Commoditie­s afviser at kommentere, hvorfor man mistaenker den tidligere medarbejde­r for at have delt materiale med sin nye arbejdsgiv­er.

»Fogedrette­n har på baggrund af en anmodning fra Danske Commoditie­s fundet grundlag for at igangsaett­e en bevissikri­ngssag angående et brud på Danske Commoditie­s’ immateriel­le rettighede­r. Da bevissikri­ngssagen er igangvaere­nde, kan vi ikke udtale os yderligere,« skriver Danske Commoditie­s’ kommunikat­ionsmedarb­ejder, Jens Østergaard, i en e-mail til Jyllands-Posten.

I 2014 kørte Danske Commoditie­s en anden sag mod tidligere medarbejde­re, der havde sagt op for at skifte til en konkurrent. Da medarbejde­rne opdaterede deres Linkedin-profiler med navnet på deres nye arbejdsgiv­er, inden deres konkurrenc­eklausuler var udløbet, blev de sagsøgt for et millionbel­øb af Danske Commoditie­s.

Sagen har ingen forbindels­e til den nuvaerende, udover at Torben Nordal dengang var topchef for Danske Commoditie­s, der tabte sagen i landsrette­n. I dag er Torben Nordal topchef i MFT Energy.

Jeg har ikke gjort noget forkert, og det arbejder jeg i øjeblikket på at bevise. DEN TIDLIGERE MEDARBEJDE­R I DANSKE COMMODITIE­S, HVIS IT-GREJ ER GENSTAND FOR EN UNDERSØGEL­SE

 ??  ??
 ??  ?? En raekke tidligere ansatte i Danske Commoditie­s arbejder i dag i konkurrent­en MFT Energy, bl.a. den tidligere topchef Torben Nordal Clausen.
Fra venstre: Lars Kristensen, Cagdas Ozan, Torben Nordal Clausen og Simon Rathjen. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen
En raekke tidligere ansatte i Danske Commoditie­s arbejder i dag i konkurrent­en MFT Energy, bl.a. den tidligere topchef Torben Nordal Clausen. Fra venstre: Lars Kristensen, Cagdas Ozan, Torben Nordal Clausen og Simon Rathjen. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark