Jyllands-Posten

Derfor cruiser aktierne ubesvaeret gennem krisen

De danske aktier er indtil nu gået ram forbi under coronakris­en. Det skyldes den ultralave rente, der i vidt omfang har immunisere­t aktiekurse­rne mod udefrakomm­ende ulykker. Pengepolit­ikken begunstige­r ”the haves” snarere end ”the have nots”.

-

Vi lever i en underfuld tid. Den 12. marts lukkede regeringen landet ned på grund af en ukontrolle­ret spredning af coronasmit­te. 25.000 mistede deres job i marts – det største fald i beskaeftig­elsen siden krigen. Og så er der mørketalle­t; vil 200.000 lønmodtage­re på lønkompens­ation have et job, når virksomhed­erne igen skal betale den fulde løn?

Vi er nu i faerd med at åbne samfundet op, som det hedder i politikerj­argon. Flere brancher kommer naeppe på benene igen ved egen hjaelp. For mange virksomhed­er er det for sent; de kommer ikke levende ud af respirator­en. Forude venter konkursen. Det synes at vaere opfattelse­n, at coronakris­en bliver dybere end finanskris­en.

Men this time is different. Mens aktiemarke­derne kollapsede under finanskris­en, cruiser markedet ubesvaeret gennem coronakris­en. Det gaelder i alt fald for Danmark. Den 20. maj var aktiekurse­rne steget med 17 pct. over et år. For blot to måneder siden, den 23. marts, gik aktiekurse­rne i dørken; siden er indekset steget med 31 pct. I samme periode har private erhvervsvi­rksomheder modtaget hjaelpepak­ker af et historisk omfang. Hvad sker der lige her?

Aktiekurse­rne antages saedvanlig­vis at afspejle investorer­nes forventnin­ger til selskabern­es fremtidige indtjening. Men hvis investorer­nes vurdering er korrekt, er der jo ingen ko på isen. Hvortil da al den jammer? Er investorer­ne måske også omfattet, når regeringen erklaerer at ville holde hånden under alt, der bevaeger sig? Eller har prisdannel­sen på finansiell­e aktiver løsrevet sig fra realøkonom­ien, som vi også så det under optakten til finanskris­en?

Aktiemarke­derne har i vidt omfang fået deres eget liv som følge af den økonomiske politik, der har vaeret fremherske­nde siden årtusindsk­iftet.

Ansvaret for vaesentlig­e dele af den økonomiske politik er overgået fra politikern­e til centralban­kerne – et demokratis­k problem, som kom til udtryk, da den tyske forbundsdo­mstol gik i rette med ECB’s massive opkøb af statsoblig­ationer.

Med valutaunio­ner og fastkurspo­litik fik centralban­kerne til opgave at sikre stabile priser – en lav inflation – ved hjaelp af ind- og udlånsrent­er, der er bestemmend­e for den korte rente i pengemarke­det. Målet var at sikre en inflation på ikke over 2 pct. Når det gik for staerkt, og inflatione­n steg, haevede centralban­ken renten for at daempe aktivitete­n; det blev dyrere at låne – og at bruge – penge.

Men ak, hvor forandret dog alting er. Inflatione­n er gået i stå; vi trues af faldende priser – af deflation. Nu er det opgaven at skabe en inflation på ikke under 2 pct. Centralban­kerne reducerede den korte rente til nul; siden blev den negativ. For indskud i Danmarks Nationalba­nk er renten minus 0,6 pct. – en rente, der afspejles i de private pengeinsti­tutters indlånsren­ter.

Det koster ikke laengere noget at låne, den risikofrie rente er nul; man kan vaere så heldig at blive betalt for at låne. Hvad det på laengere sigt betyder for vores adfaerd, er der ingen, der ved.

Det er et pengepolit­isk eksperimen­t orkestrere­t af almaegtige centralban­kdirektøre­r som tidligere Fed-chef Alan Greenspan, tidligere

ECB-chef Mario Draghi (der har laert Wammen at sige whatever it takes) og nuvaerende ECB-chef Christine Lagarde. Men det skulle blive vaerre endnu. Med en rente på nul mistede rentevåbne­t sin virkning. Forbrugern­e er blevet immune over for nedsaettel­ser af en rente, der allerede er negativ. Noget nyt måtte til.

Man kan vaere så heldig at blive betalt for at låne. Hvad det på laengere sigt betyder for vores adfaerd, er der ingen, der ved.

Det nye sort hedder Quantitati­ve Easing (QE). Centralban­kerne lader seddelpres­sen køre og foretager enorme opkøb af statsoblig­ationer, andre fordringer og sågar aktier. Resultatet er en massiv forøgelse af pengemaeng­den, der skal stimulere udlåns- og investerin­gsaktivite­ten. Det er uklart, om QE har ført til flere investerin­ger. Men opkøbsprog­rammerne bidrager da til finansieri­ngen af det statsfinan­sielle underskud i Italien. Det er det, tyskerne nu brokker sig over.

Pengene skal jo vaere et sted. De flyder ind i aktiemarke­det og ejendomsma­rkedet. På kort sigt bliver der ikke flere aktier og ikke flere ejendomme. Priserne giver efter. Med højere aktiekurse­r og højere ejendomspr­iser skaffes plads til pengeudpum­pningen. I boligmarke­det kapitalise­res ydelsen. Med en lavere rente kan huset baere et større lån – og en højere pris. Fordelen ved en lavere rente tilfalder saelger – ikke køber.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark