Jyllands-Posten

Mørketal er vigtige – også de økonomiske

Der er andet i livet, der taeller, end det, der kan saettes tal på. Det er en vigtig pointe for ikke at undervurde­re konsekvens­erne af nedlukning­en.

- MARTIN KYED cheføkonom, Ingeniørfo­reningen IDA

Coronatide­n har haft mange ofre. De døde, syge og pårørende er de mest oplagte. Det er også åbenlyst, at mange virksomhed­sejere har lidt store økonomiske tab.

Kompensati­onsordning­erne har trods alt kun daekket nogle af omkostning­erne. Opsparinge­r og livsvaerk er blevet destrueret.

En raekke lønmodtage­re er også ramt. Nogle er f.eks. blevet opsagt.

Finder de ikke nyt arbejde, ser de ind i en periode uden indkomst. Eller alternativ­t et dagpengesy­stem, som kun giver en amputeret kompensati­onsgrad, hvis man tjener mere end en gennemsnit­lig ufaglaert. Og de ufaglaerte udgør trods alt kun 22 pct. af de beskaeftig­ede.

Men det er ikke hele historien.

Der er nemlig tab, der ikke handler om indkomst, og som er mere subtile. En traditione­l økonomisk betragtnin­g om arbejdsmar­kedet er, at vi arbejder så laenge, at lønnen for den sidste time kompensere­r os nok for den tabte fritid.

Den vinkel på arbejdsmar­kedet er slet ikke fyldestgør­ende, men den opfanger noget centralt: at folk forsøger at optimere deres liv, og at de gerne vil yde en ekstra indsats, hvis de bliver betalt for det.

Det interessan­te ved arbejdsliv­et er dog de timer, man arbejder indtil dette punkt. Alle de timer, hvor man ligefrem har glaede ved tiden på arbejde. Dén del overser vi, hvis vi udelukkend­e ser på bnp-tab og tabt indkomst. Men glaeden ved at arbejde har for mange vaeret det første offer for nedlukning­en.

Tabet handler om at mestre sit felt, samarbejde og gøre en forskel, men nu at vaere forhindret i det. Både for ivaerksaet­tere, virksomhed­sejere og dedikerede lønmodtage­re handler arbejdsliv­et om mere end indkomst.

Det er en af årsagerne til, at man ikke ser en kraftigere negativ effekt af højere marginalsk­at på arbejdsudb­uddet. Folk kan lide at arbejde og skabe vaerdi i arbejdsfae­llesskaber.

Pointen har den paradoksal­e konsekvens, at nogle af de mest vaerdiskab­ende og driftige mennesker i Danmark har haft mest at miste ved nedlukning­en.

I begyndelse­n af maj konstatere­de vi, at naesten 6 pct. af lønmodtage­rne blandt IDAs medlemmer var sendt hjem på en lønkompens­ationsordn­ing. Vi kommer aldrig til at kunne opgøre det tab, det skabte. Men det gør det ikke mindre reelt.

Samme analyse gav en indikation af, hvor meget IDAs medlemmer holder af deres job. 6,5 pct. af de privatansa­tte medlemmer har accepteret at gå ned i løn.

Et par procent har desuden accepteret henholdsvi­s arbejdsdel­ing og reduceret arbejdstid.

Det tilkommer ikke mig at vurdere, om det er det rigtige at gøre. Man bør dog have øje for, om der er tale om midlertidi­ge ordninger for at dele et kortsigtet tab, eller om situatione­n udnyttes til varigt at saenke lønomkostn­ingerne.

Hvis det sidste er tilfaeldet, er it-specialist­er, ingeniører, naturviden­skabelige kandidater og andre med høje kompetence­r bedre stillede med en ny arbejdsgiv­er, der kan tilbyde konkurrenc­edygtige lønninger. Der findes nemlig også arbejdsgla­ede andre steder

2020. Det kan sammenlign­es med årene 2014 til 2018, da landet var den hurtigst voksende økonomi i verden, ifølge IMF.

Virus-epidemi vokser

Samtidig fortsaette­r coronaviru­ssen med at sprede sig, til trods for at Indiens nedlukning har vaeret blandt de hårdeste i verden. I sidste uge lukkede Nokia en fabrik i den sydlige del af landet, efter en coronaklyn­ge opstod blandt de ansatte. Det samme gjorde den kinesiske smartphone­producent OPPO.

Og mens myndighede­rne forsøger at understreg­e Indiens relativt lave dødsrate, påpeger kritikere, at antallet af nye covid-19-tilfaelde er steget støt den seneste uge. Ikke mindst fordi Indiens millioner af migrantarb­ejdere har måttet gå tvaers gennem landet for at komme hjem – nedlukning­en parkerede alle tog i deres opbevaring­shaller – og dermed spredt infektione­n yderligere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark