Jyllands-Posten

Indiens økonomi er gået i koma – men epidemien vokser stadig

Indien har vaeret lukket ned siden den 25. marts. Det har dog ikke knaekket landets corona-kurve. Men det har slået benene vaek under økonomien.

- THOMAS HØY DAVIDSEN thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Kina saetter ikke et vaekstmål for i år. USA døjer med arbejdsløs­hedstal, der laener sig op af dem fra Den Store Depression. EU’s økonomi er slået i gulvet. Men blandt verdens hårdest ramte lande skiller ét sig ud: Indien.

Indiens nedlukning begyndte sidst i marts. Den har kostet landet mere end de fleste, men ikke haft succes med sit eneste formål – at mane coronaviru­ssen i jorden. Selv om kurven for Indiens coronaepid­emi ganske vist er bøjet lidt, er den langtfra knaekket. Og med en økonomi »sendt i koma«, som investorsi­tet LiveMint skriver i en note, har regeringen snart ikke andet valg end at åbne samfundet op igen.

»Indiens økonomi var plaget selv før covid-19,« lyder noten.

»Nu er den sendt i en dyb koma med et rekordstor­t fald blandt naesten alle indikatore­r.«

Vaekstkurv­e knaekket

Investorin­dekset for indiske firmaer er faldet til 7,2 point eller det laveste blandt alle lande, som LiveMint tracker. Indekset går fra 0 til 100 – alt under 50 indikerer recession. Togfragten er faldet med 35 pct. i april, det meste siden 1990. Investerin­g i infrastruk­tur er faldet med sit stejleste siden finanskris­en.

Salget af traktorer – en vigtig indikator for den enorme landbrugss­ektor – er faldet med 79 pct. Salget af passagerbi­ler er faldet med 55 pct. Antallet af solgte flybillett­er

Korrespond­ent

tangerer nul. Eksporten generelt er faldet med 60 pct. og med svimlende 94,5 pct. inden for den arbejdsint­ensive fabrikssek­tor, der står for millioner af job.

»Der er ikke lykkedes Indiens månedlange nedlukning at knaekke infektions­kurven,« skriver LiveMint tørt. »Men den har knaekket den økonomiske vaekstkurv­e.«

Det har fået alverdens analysefir­maer til at spå om Indiens kun fjerde recession i efterkrigs­tiden, de tre første vaerende i 1958, 1966 og 1980. Det eneste spørgsmål er kun, hvor stor denne bliver.

Analysefir­maet Crisil beregner, at økonomien vil skrumpe med 25 pct. alene i første kvartal. Investerin­gsbanken Goldman Sachs mener, at den vil skrumpe med 45 pct. i det nuvaerende. Og selv med en potentiel genkomst i tredje kvartal, mener begge, vil Indien stadig få en negativ vaekst på -5 pct. for

 ??  ?? En kvinde iført mundbind og ansigtsmas­ke gør klar til at saelge guldarmbån­d efter Indiens hårde nedlukning langsomt ophaeves. Indien er hårdt ramt økonomisk af epidemien.
Foto: Reuters
En kvinde iført mundbind og ansigtsmas­ke gør klar til at saelge guldarmbån­d efter Indiens hårde nedlukning langsomt ophaeves. Indien er hårdt ramt økonomisk af epidemien. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark