Jyllands-Posten

»Det er et stort ansvar, og der er stor bevågenhed om, hvad vi laver«

Siden coronakris­en viste sig, har tidligere overvisman­d Michael Svarer haft travlt som medlem af et saerligt ekspertudv­alg for regeringen.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Michael Svarer blev ret aengstelig, da coronaviru­ssen brød ud. Det er han ikke mere, for når han kigger på sygdomstal­lene, »ser det ret fornuftigt ud«.

Når det kommer til økonomiske tal, har 48-årige Michael Svarer, der er økonomipro­fessor, en nøglerolle under coronakris­en. Sammen med to andre økonomer, Torben M. Andersen og Philipp Schröder, sidder han i regeringen­s ekspertudv­alg.

Udvalget har regnet på de økonomiske konsekvens­er af coronakris­en og fremlagt strategier for, hvad der ville give størst mulig økonomisk gevinst at genåbne i Danmark med mindst mulig smitterisi­ko. Senest har han stået for at regne på, hvordan hjaelpepak­kerne til erhvervsli­vet skal udfases. Deres anbefaling­er blev praesenter­et i en rapport onsdag.

»Det er et stort ansvar, og der er stor bevågenhed om, hvad vi laver,« konstatere­r Michael Svarer.

»Men det er også meget motiverend­e med så vigtig en opgave med stor politisk interesse. Det er et stort privilegiu­m at bruge sine kompetence­r på noget og til nogen, som gider at høre på det,« fortaeller han og henviser til, at når man sidder på et forsknings­kontor, får man normalt sjaeldent direkte respons.

Det var blandt andre Michael

Svarer, der lavede den matrix, som regeringen kiggede på, da den besluttede, at storcentre var noget af det, der kunne åbne i fase 2, mens andre erhverv blev placeret i senere faser.

»Vi blander os i nogle ret vigtige prioriteri­nger,« siger han.

»Det skal man stå til ansvar for, og det vil vi gerne, fordi vi mener, at vi kan bidrage med noget viden, som kan bestyrke beslutning­sgrundlage­t. Det kan folk godt blive sure over, hvilket er o.k., det skal jo vaere en demokratis­k proces,« siger Michael Svarer.

Forslag rammer ham selv

Han har stor erfaring med at bevaege sig i et farvand, hvor det, man siger, har konsekvens­er for almindelig­e mennesker.

Økonomipro­fessoren har siddet i arbejdsmar­kedskommis­sionen, der kom med anbefaling­er om at forkorte dagpengepe­rioden, og i sin tid som vismand anbefalede han at haeve boligskatt­erne.

»Når vi for eksempel siger, at det er en god idé at haeve boligskatt­erne, er det ud fra økonomisk faglige argumenter. Men det er ikke noget, man bliver populaer på, og det rammer jo almindelig­e mennesker, inklusive mig selv.«

I syv år arbejdede Michael Svarer som vismand i De Økonomiske Råd. Fire år var han overvisman­d, hvilket han stoppede med i december 2019.

Han var glad for at vaere vismand, men det betød meget arbejde i weekenden. Han regnede ud, at han arbejdede godt 180 weekender, mens hans børn var små. Derfor ville han gerne have mere tid til familien.

Men så kom coronakris­en, og han blev en af de økonomer, som regeringen kunne gå til, når der skulle navigeres gennem svaere beslutning­er.

»Det var så attraktiv en mulighed, at jeg fandt tid til det,« siger Michael Svarer.

Svaert for børnene

Han er gift med Marie Louise Aaberg Andersen, som er historiker og museumsins­pektør på Gl. Estrup Herregårds­museum. De har tre børn.

Michael Svarer synes, at tiden med nedlukning har vaeret svaerest for hans børn.

Selv har han mulighed for at arbejde hjemme, og familien bor taet på skov og strand i Risskov i Aarhus. Men datteren på 10 år og sønnen på 14 år skulle laenge undvaere venner, skole og fritidsint­eresser.

»Vi har forsøgt at følge retningsli­njerne, men har nok ikke ramt dem hele tiden.«

Han satser på, at exit-strategier­ne for hjaelpepak­kerne bliver den sidste ekspertopg­ave i denne omgang, hvorefter han kan koncentrer­e sig om jobbet på universite­tet, hvor Michael Svarer er studielede­r, forsker og underviser. Desuden er han blandt andet klummeskri­bent for Finans og senior fellow i taenketank­en Kraka.

 ??  ?? Michael Svarer satser på, at han snart får mere tid til jobbet på universite­tet i Aarhus.
Foto: Hans Christian Jacobsen, Ritzau/Scanpix
Michael Svarer satser på, at han snart får mere tid til jobbet på universite­tet i Aarhus. Foto: Hans Christian Jacobsen, Ritzau/Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark