Jyllands-Posten

Tårnhøjt fravaer i Aarhus: Hver 10. elev mangler et år af sit skoleliv

Nye tal for skoleeleve­rs fravaer bekymrer rådmaend, der nu opruster indsatsen for at få eleverne til vaere mere i skole.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Når de aarhusians­ke elever afslutter folkeskole­n efter 9. klasse, er det en sandhed med modifikati­oner, at dette sker efter 10 års skolegang.

Således havde 11 pct. af 2.104 aarhusians­ke 9. klasseelev­er, der i 2019 lagde folkeskole­n bag sig, et fravaer på mere end et helt skoleår (200 dage) gennem deres skoleliv. 32 pct. var fravaerend­e et halvt til et helt skoleår. Det viser nye tal fra Aarhus Kommune.

Det er socialrådm­and Kristian Würtz (S) og skolerådma­nd Thomas Medom (SF), som har fået trukket fravaersta­llene og nu vil saette fokus på fravaer, fordi en ny lov betyder, at kommunerne skal standse foraeldren­es børneydels­e, hvis deres børn har mere end 15 pct. ulovligt fravaer inden for et kvartal.

»Uanset risikoen for at få trukket børneydels­en er der rigelig grunde til at saette ind. Fordi meget fravaer slår benhårdt igennem i forhold til skoleresul­tater og dermed også livschance­r efter skolen. Vi kan også se, at de børn, der har meget fravaer, trives markant dårligere end de børn, der kommer meget i skole,« siger Kristian Würtz.

Han henviser således til, at der ifølge kommunens tal er en sammenhaen­g mellem fravaer og karakterer­ne: Jo højere fravaer, desto lavere karakterge­nnemsnit ved folkeskole­ns afgangseks­amen.

Fravaerste­am skal saette ind

Thomas Medom konstatere­r, at fravaersta­llene er høje og bekymrende.

»Fordi for mange af børnene vil det vaere et udtryk for, at de ikke har det godt, eller at der er noget i familien eller klassen, der ikke fungerer. Det er et tegn på, at vi skal støtte familien, klassen og skolen bedre.«

De to rådmand fremsaette­r i juni et forslag i byrådet for at få nedbragt fravaeret. Det skal bl.a. ske via et styrket samarbejde mellem skole- og socialforv­altningen, der skal oprette et faelles fravaerste­am for at sikre en bedre indsats.

27 af de elever, der sidste år afsluttede 9. klasse, havde over to-tre skoleårs fravaer. Seks af eleverne havde over tre skoleårs fravaer svarende til over 30 pct.

Aarhus Kommune vil ikke fortaelle, hvor højt topscorere­ns fravaer var, da kommunen ikke må oplyse enkeltelev­ers fravaer.

I skoleåret 2018/2019 havde 3.667 af eleverne i de aarhusians­ke folkeskole­r mere end 10 pct. fravaer, hvilket svarer til mere end 20 dage, fremgår det af en opgørelse fra Aarhus Kommune. Fravaer daekker både over sygdom, ulovligt fravaer som pjaek samt aftalt fravaer, f.eks. i forbindels­e med ferier.

Møllevangs­kolens data

Hvis en elev har mere end 10 pct. ulovligt fravaer inden for et kvartal, skal foraeldren­e varsles om de mulige økonomiske sanktioner.

På Møllevangs­kolen er skoleleder Thomas Christian Trønning gået til kamp imod et for højt fravaer blandt eleverne med en systematis­k og datainform­eret indsats. Hans tal viser, at elevernes fravaer ikke laengere skiller sig helt så meget ud sammenlign­et med elevfravae­ret på byens øvrige skoler.

Saerligt team skal få has på fravaeret hos skoleeleve­rne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark