Jyllands-Posten

Sekundavan­d skal bruges til toiletskyl og tøjvask

Grundvands­ressourcer­ne i Danmark er under pres. I byen Nye vil man bruge renset regnvand.

-

I byen Nye, en nyudviklet forstad i det nordlige Aarhus, skal der som noget helt nyt udelukkend­e bruges renset regnvand – og ikke drikkevand – til toiletskyl og tøjvask.

Onsdag blev det første spadestik taget til det anlaeg, der skal rense regnvandet fra tage, pladser og veje. Projektet er det første af sin art i Danmark, og på den måde sparer man naesten halvdelen af vandet. Byen er fra starten designet til at udnytte vandet som en ressource, og de stigende vandmaengd­er som følge af klimaforan­dringerne vil derfor indgå som rekreative elementer i form af bl.a. søer og kanaler, oplyser Aarhus

Vand i en pressemedd­elelse.

6

Det er den aarhusians­ke ejendomsud­vikler Jørn Taekker, der står bag Nye, der i første etape vil bestå af 650 boliger og på laengere sigt vil blive til en by med 15.00020.000 indbyggere og op til 10.000 boliger. Et vigtigt element i at gøre Nye til et baeredygti­gt samfund er at begraense forbruget af grundvand. Derfor har Aarhus Vand i samarbejde med Taekker, Cowi og Silhorko udviklet den nye metode til at udnytte regnvand og draenvand i området, så det kan bruges til toiletskyl og tøjvask.

Lilla vandrør

En af idémagerne bag metoden er projektled­er Mariann Brun fra Aarhus Vand.

»Vi tager regnvandet, som er samlet op i en sø, vi har anlagt, og renser det på rensevaerk­et, hvor behandling­en bl.a. sker i et saerligt ultrafilte­r og UV-desinfekti­onsanlaeg. Herefter sender vi vandet ud i boligerne via et separat rørsystem, vi har udviklet til formålet. Rørene er dimensione­ret ud fra en beregning af, hvor stort behovet er for vand til tøjvask og toiletskyl, og de er farvede lilla, så de tydeligt adskiller sig fra drikkevand­srørene. Dermed minimerer vi risikoen for fejlkoblin­ger,« forklarer hun.

Med den nye metode daekkes 40 pct. af områdets vandforbru­g af renset regnvand, som har fået betegnelse­n ”sekundavan­d”. Det udtryk daekker over, at det er vand, der ikke er af drikkevand­skvalitet, men som kan bruges til sekundaere formål, forklarer Aarhus Vand i pressemedd­elelsen.

Hele infrastruk­turen, der skal lede det rensede regnvand ud til beboerne i Nye, er allerede etableret, og krumtappen i projektet – selve rensevaerk­et – står klar ved udgangen af 2020.

 ??  ?? Med den nye metode daekkes 40 pct. af områdets vandforbru­g af renset regnvand. Foto: Aarhus Vand
Med den nye metode daekkes 40 pct. af områdets vandforbru­g af renset regnvand. Foto: Aarhus Vand

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark