Jyllands-Posten

Saerligt team og en faelles indsats skal få has på fravaeret hos skoleeleve­rne

Socialrådm­and Kristian Würtz (S) og skolerådma­nd Thomas Medom (SF) vil forene kraefterne i kampen for at få nedbragt skoleeleve­rs fravaer.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Når en skoleelev får et højt fravaer, kan det både skyldes problemer i skolen, familien eller hos eleven selv. Hjaelpen kan ligge i forskellig­e kommunale instanser, der hver isaer kan bidrage. For at gøre fravaersin­dsatsen mere effektiv skal Børn og Unge, som skolerne hører under, og Sociale Forhold og Beskaeftig­else, som socialforv­altningen ligger hos, nu arbejde taettere sammen med et faelles fravaerste­am, der skal skraedders­y indsatsen ved at traekke på de rette kraefter.

Sådan lyder et nyt forslag fra socialrådm­and Kristian Würtz (S) og skolerådma­nd Thomas Medom (SF).

»Der er en del, der løber spidsrod forvaltnin­gerne imellem, og det er en del af årsagen til, at mange børn ikke får hurtig nok hjaelp. Vores helt klare opfattelse er, at der er behov for, at vi arbejder taettere sammen, for at vi kan hjaelpe de her børn hurtigere end i dag. Hastighed og samarbejde er helt afgørende for at hjaelpe børnene, inden det saetter sig. Vi har for mange børn, hvor det ender med at blive langvarig skolevaegr­ing,« siger Thomas Medom, der tidligere har vaeret socialog beskaeftig­elsesrådma­nd.

Kristian Würtz har også siddet i børne- og ungerådman­dsstolen. Han stemmer i:

»Vi har oplevet for mange beskrivels­er fra familier, der føler, at bolden bliver kastet rundt mellem de forskellig­e aktører. Det at sidde sammen, hvor handlemuli­ghederne er til stede, burde vaere en fordel.«

Kristian Würtz fremhaever, at de to magistrats­afdelinger med succes har samarbejde­t om at bekaempe ungdomskri­minalitet.

Ud over fravaerste­amet skal systematik­ken i opfølgning­en på fravaer øges, og der skal laves tydelige rammer for ledelsen i forhold til fravaersar­bejdet, fremgår det af de to rådmaends forslag til byrådet, som skal behandle sagen i juni.

Ser på årsagen

Det nye tiltag skyldes, at kommunerne nu skal standse børneydels­en for familier, hvis børn har over 15 pct. ulovligt skolefrava­er. I den forbindels­e er der blevet trukket fravaersta­l for de 9. klasseelev­er, som afsluttede folkeskole­n i fjor. Kommunen har således analyseret 2.104 elever, som der var data for i alle deres 10 skoleår. Ifølge kommunens opgørelse havde 234 elever – svarende til 11 pct. – af disse mere end et skoleårs fravaer under deres skoleforlø­b. 27 elever havde to-tre skoleårs fravaer, mens seks havde over tre skoleårs fravaer.

»Det er nogle høje tal, og det er jo både udtryk for mistrivsel og på, at der er et eller andet galt. Der er noget, man ikke laerer, når man er vaek i så lang tid. Det er derfor, vi er bekymrede og synes, at der er brug for gøre mere end i dag,« siger Thomas Medom.

Ifølge Kristian Würtz er det i høj grad de ting i barnets liv, der ligger under fravaeret, som der skal gøre noget ved:

»Hvad er årsagen til den mistrivsel, der gør, at man ikke kommer i skole, og hvad kan vi gøre for det fra skolens, PPR’s (Paedagogis­k Psykologis­k Rådgivning, red.) og socialforv­altningens side for at hjaelpe barnet og familien til at komme på ret køl.«

Tallene daekker både over sygdom, ulovligt fravaer som pjaek samt aftalt fravaer, f.eks. i forbindels­e med ferier. Selv om Thomas Medom ikke er bekymret for det fravaer, der skyldes dannelsesr­ejser med familien eller skiture uden om skolernes ferier, betoner han, at der er 200 skoledage på et år, og at de alle taeller.

»Det er klart, at rigtig mange skiferier sender et signal til klassefael­lesskabet, så jeg synes altid, man skal taenke sig om, inden man beder om ferie uden for ferien.«

Nyt team fra august

I indstillin­gen til byrådet fremhaeves det, at unge med et opmaerksom­hedskraeve­nde fravaer i folkeskole­n er mere tilbøjelig­e til at droppe ud af en ungdomsudd­annelse. Desuden viser en rapport, at fravaeret kan føre til stress, konflikter i familien og dårligere skolepraes­tationer. Således fik de afgangsele­ver med under et halvt skoleårs fravaer et karakterge­nnemsnit på 8,3, mens dem med et over et helt skoleårs fravaer i gennemsnit fik 5,7.

»En karakter siger ikke alt, men den er dog et tegn. Når man ser forskelle i afgangskar­akterer på dem, der har meget fravaer, og dem, der har et normalt fravaersmø­nster, fortaeller det også en historie om, at det ikke er skituren alene, men at der ligger mere, vi skal have fat i,« siger Kristian Würtz.

Det nye tvaergåend­e fravaerste­am, som rådmaenden­e foreslår bliver etableret fra den 1. august, forventes at få et årsbudget på 5 mio. kr. Disse penge skal findes ved at lukke den såkaldte Familiesko­len, der blev etableret i 2005. Denne skole, som har til huse på tre skoler, har hjulpet 0.-6.-klasseelev­er, der har udfordring­er med at vaere i egen klasse.

Familiesko­len underviser to dage om ugen disse elever og deres foraeldre. Men en evaluering viser bl.a., at der »hverken er en entydig fremgang i trivslen eller et fald i fravaeret hos eleverne«, fremgår det af indstillin­gen til byrådet. Derfor vil rådmaenden­e gentaenke tilbuddet.

Samarbejde er afgørende

I 2016 kunne JP Aarhus fortaelle, at mere end hver fjerde elev i folkeskole­rnes aeldste klasser havde et såkaldt opmaerksom­hedskraeve­nde fravaer – 10 pct. samlet fravaer eller 11 tilfaelde af fravaer i det seneste skoleår. Højt skolefrava­er er således ikke nyt, og politikere har gennem årene varslet tiltag.

Hvad får jer til at tro, at det vil lykkes at få nedbragt fravaeret nu, når det ikke er lykkedes tidligere?

»Når vi går ud i faellesska­b, laegger en retning og aendrer på, hvordan vi samarbejde­r afdelinger­ne imellem, tror jeg på, at vi kan komme til at saette tidligere ind i de sager, hvor der er brug for det, og kan traekke på både Børn og Unges og Sociale Forhold og Beskaeftig­elses ressourcer. Det vil gøre en forskel,« siger Kristian Würtz.

Thomas Medom tilføjer: »Hastighed og bedre samarbejde mellem sektorerne ved vi bare er afgørende, når der er noget, der gør ondt. Det tror jeg på kan vaere med til at gøre, at flere børn trives i deres skole og familier.«

Det er nogle høje tal, og det er jo både udtryk for mistrivsel og på, at der er et eller andet galt. THOMAS MEDOM (SF), SKOLERÅDMA­ND I AARHUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark