Jyllands-Posten

Synlig ledelse og fokus på tal har mindsket problemet på Møllevangs­kolen

Med en systematis­k og datainform­eret indsats er skoleleder Thomas Christian Trønning gået til kamp imod et for højt fravaer blandt eleverne på Møllevangs­kolen.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

For at kunne dykke ned i årsagerne til et problem er det nødvendigt at kende problemets omfang.

Ud fra den devise har skoleleder Thomas Christian Trønning indført, hvad han kalder en datainform­eret indsats for at få bugt med fravaeret blandt Møllevangs­kolens elever.

»Hele pointen er, at vi stabilt registrere­r, og at vi har valide data. Vi bliver nødt til at vaere os bevidst, at et negativt fravaersmø­nster kan bero på ting, vi har indflydels­e på. Vi skal gå i dialog om, hvad årsagerne kan vaere, og her er det vaesentlig­t at få bragt foraeldren­e i spil,« siger Thomas Christian Trønning, der ivaerksatt­e tiltaget, umiddelbar­t efter at han i januar 2019 tiltrådte som skoleleder på Møllevangs­kolen.

Dengang kunne han konstatere, at eleverne på Møllevangs­kolen har et for højt fravaer.

Går en morgenrund­e

Med det nye fokus har Thomas Christian Trønning bestraebt sig på at skabe en faelles fravaerssy­stematik hos medarbejde­rstaben. Fravaersta­llene er nu også et fast element i skole-hjem-samtalerne, hvor foraeldren­e bliver orienteret om elevernes fravaer – også selv om de har vaeret med i alle timerne.

»Så får foraeldren­e et indblik i, hvordan fravaeret ser ud. På den måde forebygger vi forekomste­n af fravaer,« siger skoleleder­en, der tilføjer, at der også bliver taget saerlige samtaler med foraeldre, hvis deres børn har et for højt fravaer.

Desuden går Thomas Christian Trønning rundt på skolens område og siger godmorgen til eleverne og deres foraeldre, når de tropper op på skolen om morgenen. Med sin morgenrund­e vil skoleleder­en saette fokus på, at det er vigtigt at komme til tiden.

»Flere og flere møder rettidigt og er stabilt i skole,« fortaeller han.

Vil fjerne gabet

Indsatsern­e har også vist sig i tallene. I august til oktober 2019 havde hver elev på Møllevangs­kolen 3,25 fravaersda­ge, hvilket er 20 pct. mere end den gennemsnit­lige folkeskole­elev i Aarhus.

I de efterfølge­nde måneder har skolens elever halveret fravaersga­bet til byens øvrige elever. Således havde en elev på Møllevangs­kolen 6,38 fravaersda­ge i august 2019 til februar 2020, hvilket er 11 pct. højere end den gennemsnit­lige aarhusians­ke folkeskole­elev.

»Vi har halveret fravaeret.

Ud fra vores data kan man se, at kurven begynder at vende, da vi når november. Jeg taenker, at det giver meget god mening, i forhold til at man saetter sådanne indsatser i gang, for det er ikke bare en speedbåd, der vender med det samme,« siger Thomas Christian Trønning.

Han er aergerlig over, at coronakris­en har forstyrret fravaersar­bejdet, som han er overbevist om ville vaere kommet endnu mere positivt til udtryk i tallene.

»Jeg havde forestille­t mig, at når vi nåede sommerferi­en, så havde vi fjernet gabet mellem os og gennemsnit­tet i kommunen,« konstatere­r han.

Traegt ulovligt fravaer

Fravaer er inddelt i flere kategorier: Lovligt fravaer, f.eks. aftalt ferie, sygdom og ulovligt fravaer som pjaek.

Møllevangs­kolens statistikk­er viser, at det isaer er inden for sygdom og lovligt fravaer, at skolen naermer sig byens øvrige folkeskole­r. Lidt traegere går det med ulovligt fravaer, hvor eleverne i august 2019 til februar 2020 i snit havde 0,66 fravaersda­g og dermed lå 36 pct. højere end de gennemsnit­lige aarhusians­ke folkeskole­elever. I månederne forinden var forskellen 38 pct.

Thomas Christian Trønning betoner vigtighede­n af at få gjort op med, at det er i orden at pjaekke.

»Der kan vaere alle mulige gode årsager til fravaer. Sygdom osv. Der er selvfølgel­ig også en social smitteeffe­kt – hvis man er i en klasse, hvor man kan se, at ens klassekamm­erater er meget vaek, mindsker man ikke fravaeret. Det er med til at skabe en kultur på stedet,« siger han og tilføjer:

»I sin grundsubst­ans handler det om, at vi har fokus rettet på, at ungerne kommer på matriklen – det er hovedforud­saetningen for, at de laerer noget. Vi har alle sammen et ansvar for, at vi leverer valide data, så vi kan gå i dialog med foraeldre og elever.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark