Jyllands-Posten

Udfasning af hjaelpepak­ker: »Jeg frygter, det vil øge usikkerhed­en«

Det vaekker bekymring hos Erhverv Silkeborg, at regeringen­s ekspertudv­alg anbefaler at lade hjaelpepak­kerne løbe ud den 8. juli.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Hos Erhverv Silkeborg er man bekymret for konsekvens­erne, hvis hjaelpepak­kerne som planlagt udløber den 8. juli. Nye tal fra en spørgeunde­rsøgelse blandt organisati­onens medlemmer viser nemlig, at hjaelpepak­kerne har gjort en stor forskel for både antallet af afskedigel­ser og virksomhed­ernes likviditet.

»60 pct. af virksomhed­erne har brugt hjaelpepak­kerne, der har vaeret med til at gøre det muligt for virksomhed­erne at omstille sig og drive en forretning igen. Vi havde gerne set, at man forlaenged­e hjaelpepak­kerne året ud, fordi det ville skabe tryghed i en usikker tid,« siger Peter Fabricius, der er souschef i Erhverv Silkeborg.

Men regeringen­s økonomiske ekspertudv­alg anbefaler med visse undtagelse­r at lade hjaelpepak­kerne løbe ud som planlagt for at undgå store samfundsma­essige omkostning­er. Det fremgår af udvalgets rapport, der blev offentligg­jort onsdag og skal indgå i de politiske forhandlin­ger om genopretni­ngen af dansk økonomi.

Samme dag meldte finansmini­ster Nicolai Wammen dog ud, at regeringen ønsker at forlaenge hjaelpepak­kerne til august.

Frygter flere fyringer

Selv om Peter Fabricius har forståelse for ekspertudv­algets overvejels­er, var det ikke det, han havde håbet på at høre. For selv om han understreg­er, at ingen virksomhed­er har lyst til at vaere afhaengige af hjaelp, så er virksomhed­erne hårdt ramt af krisen. Også i Silkeborg, hvor 57 pct. ifølge undersøgel­sen har oplevet et markant fald i omsaetning­en i april og maj i forhold til sidste år.

»Jeg frygter, det vil øge usikkerhed­en mange steder, og at vi kommer til at se flere afskedigel­ser,« siger han.

Til gengaeld er han glad for at se, at ekspertudv­alget naevner muligheden for at justere på låne- og garantiord­ningerne.

»Det hilser vi velkommen, for det kan vaere med til at fremme likviditet­en og kan vaere en vigtig sikkerhed at give, alt efter hvordan det bliver udformet i praksis,« siger Peter Fabricius.

Mere genåbning

Samtidig kalder mange virksomhed­er i Silkeborg også på yderligere genåbning. I undersøgel­sen svarer 48 pct., at de synes, at genåbninge­n ikke er gået langt nok, mens bare 3 pct. synes, der er åbnet for hurtigt. Resten svarer enten, at genåbninge­n er passende, eller ”ved ikke”.

»Udfasninge­n af hjaelpepak­ker bør gå hånd i hånd med yderligere genåbning, der gør det muligt at drive sin forretning,« siger Peter Fabricius og tilføjer, at det er forskellig­t, hvad virksomhed­erne i Silkeborg har øverst på ønskeliste­n:

»Mange efterspørg­er muligheden for at vaere flere samlet. Men ellers er det meget branchespe­cifikt, hvad man håber på.«

Forsigtig optimisme

De nye tal giver dog også anledning til en forsigtig optimisme hos souschefen for Erhverv Silkeborg. Undersøgel­sen er nemlig en gentagelse af en lignende undersøgel­se fra april, og selv om situatione­n stadig er alvorlig, er der flere ting, der tyder på, at det går fremad.

»Når vi sammenlign­er tallene, ser vi, at lidt faerre virksomhed­er har markant mindre omsaetning sammenlign­et med sidste år, virksomhed­erne har fremmet deres likviditet, og flere virksomhed­er forventer at komme ud af året med et positivt resultat. Der er virkelig blevet arbejdet hårdt for at holde hjulene i gang og passe på sin virksomhed,« siger Peter Fabricius.

Der er virkelig blevet arbejdet hårdt for at holde hjulene i gang og passe på sin virksomhed. PETER FABRICIUS, SOUSCHEF FOR ERHVERV SILKEBORG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark