Jyllands-Posten

Radikale vil stoppe stigende pensionsal­der ved 70 år

Politisk leder Morten Østergaard (R) mener ikke, at pensionsal­deren kan blive ved med at stige så meget som planlagt.

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

Den stigende pensionsal­der bør stoppe ved 70 år, mener De Radikales leder, Morten Østergaard.

Han argumenter­er for at saette en graense for den mekanisme, der betyder, at pensionsal­deren stiger, i takt med at danskerne lever laengere. Det kan ikke blive ved i en uendelighe­d, mener Østergaard, som engang ellers kaempede for at haeve pensionsal­deren hurtigere end planlagt.

»Jeg tror ikke, at vi kommer til at haeve pensionsal­deren over 70 år,« siger han i dag.

Synes du, den skal stoppe der? »Ja.«

Morten Østergaard­s begrundels­e er, at »arbejdsmar­kedet kommer til at aendre sig vildt«, og at én generel pensionsal­der ikke vil blive ved med at give mening:

»Når den kommer op på 70 år, bør vi se, om der ikke er et andet system, der vil skabe mere frihed for folk til selv at indrette deres pensionsti­lvaerelse på en måde, der giver mening for dem.«

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d er enig i, at »på et eller andet tidspunkt bliver der nødt til at vaere et punktum« for den stigende pensionsal­der, men han vil ikke sige, hvor det punktum mit.jp.dk bør saettes. Det skal i stedet undersøges af en kommission, som blev aftalt under VLAKregeri­ngen, og som ventes nedsat efter sommer.

Hummelgaar­d glaeder sig dog over det nye radikale synspunkt.

»For første gang hører jeg De Radikale anerkende, at der er graenser for, hvor meget saft man kan presse ud af folk,« siger han.

Den stigende pensionsal­der blev besluttet i 2006 af et bredt, politisk flertal for at fremtidssi­kre dansk økonomi og velfaerd ved at få danskerne til at arbejde laengere. Som konsekvens står pensionsal­deren til at blive 70 år i 2040. Herefter ventes den at blive ved med at stige, så en, der er 30 år i dag, f.eks. først kan forvente at gå på pension i en alder af 73 år.

Generelt vil pensionsde­batten stå øverst på den politiske dagsorden, når sommerferi­en er slut, og regeringen fremlaegge­r sit laenge ventede forslag til en tidlig pension. Den idé er Morten Østergaard fortsat imod.

»Vi synes, at seniorpens­ionen har løst det problem. Der er andre store problemer, vi prioritere­r højere,« siger han.

Østergaard udløste politisk krise – han er klar til at gøre det igen

 ??  ?? Jyllands-Posten har mødt Morten Østergaard for at tale om tiden siden valget og de politiske sager, der venter efter sommerferi­en. Han er fotografer­et ved badeanstal­ten Helgoland på Amager Strand, hvor han løber ture, når ting skal taenkes igennem. Foto: Stine Bidstrup
Jyllands-Posten har mødt Morten Østergaard for at tale om tiden siden valget og de politiske sager, der venter efter sommerferi­en. Han er fotografer­et ved badeanstal­ten Helgoland på Amager Strand, hvor han løber ture, når ting skal taenkes igennem. Foto: Stine Bidstrup
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark