Jyllands-Posten

Netkunder føler sig snydt – nu kan de få pengene tilbage

Et usb-stik købt for 20 kr. på nettet blev dyrt for Lene og Mogens Rønnebek. Nu er butikken blevet politianme­ldt, og fire netbutikke­r lukket.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Det er langtfra første gang, at Forbrugero­mbudsmande­n politianme­lder en netbutik, som i virkelighe­den er en såkaldt fordelsklu­b, der måned efter måned traekker penge på kundernes konti, uden at de ved det.

Det er heller ikke første gang, at Jyllands-Posten beskriver den lidt for smarte forretning­smodel, som fylder godt op i klagebunke­rne hos forbrugern­es vagthund.

Men det er så vidt vides første gang, at ejeren af en fordelsklu­b lover Forbrugero­mbudsmande­n, at de kunder, der føler sig snydt og klager, kan få deres penge tilbage.

Ejeren hedder Victor Davidsen, en ung mand, som driver virksomhed­en Ecommerce Investment Group IVS, der står bag fire fordelsklu­bber, Outletshop­ping.dk, Outletshop­pen.dk, Gamedeals.dk og Coolio.dk.

Forbrugero­mbudsmande­n har fået sammenlagt 76 forbrugerk­lager over de fire netbutikke­r og har netop politianme­ldt Outlet-shopping.dk for vildledend­e markedsfør­ing. Årsagen er, at de betalingsk­ortoplysni­nger, som forbrugern­e indtaster, når de køber varer, bliver brugt til at traekke månedlige betalinger på 149 kr. eller 179 kr.

Forbrugero­mbudsmande­n vurderer, at virksomhed­en ikke oplyser forbrugern­e tydeligt om, at de tilmelder sig et abonnement, når de handler på hjemmeside­n, og at de derfor bliver vildledt.

»Forbrugern­e er ikke bundet af abonnement­er, som de ikke er klar over, de har købt. Aftalerne er ugyldige, og forbrugern­e har ret til at få deres penge retur,« siger forbrugero­mbudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Fordelsklu­bber med tilsynelad­ende gode tilbud er i Forbrugero­mbudsmande­ns søgelys, efter at klagerne i er vaeltet ind fra folk, der uforvarend­e er blevet lokket ind i fordelsklu­bber og abonnement­sfaelder.

Typisk er ofrene faldet for et godt tilbud og har købt varen, hvorefter de først flere måneder senere har opdaget, at der hver måned siden købet er blevet trukket et beløb fra deres konto.

Senest advarede Forbrugero­mbudsmande­n forleden om Bilablau.dk, der har skruet niveauet for de månedlige betalinger op til 899 kr. to gange om måneden.

Fup og fiduser

Mogens og Lene Rønnebek, 67 og 64 år, er nogle af dem, der føler sig snydt af Outletshop­ping.dk. De har ikke klaget til Forbrugero­mbudsmande­n, men Lene Rønnebek, der sidste år gik på efterløn fra et job i marketinga­fdelingen hos Novo Nordisk, skrev en sur anmeldelse på Trustpilot med overskrift­en ”Fup og fiduser” for at advare andre mod Outlet-shopping.dk.

Det gjorde hun, efter at hun forleden opdagede, at der hver måned siden september 2019 var blevet trukket 149 kr. fra kontoen.

Hendes mand, Mogens Rønnebek, der er pensionere­t meteorolog, har undervejs et par gange bemaerket, at der var trukket 149 kr. fra deres faelles konto, men taenkte, at det nok var noget, hans hustru havde købt. Derfor gjorde han ikke noget ved det. Først nu er det gået op for parret, at traekninge­rne begyndte, efter at han havde købt et usb 3.0-stik til 20 kr. hos Outlet-shopping.dk.

Han undrede sig over den lave pris, men så ingen steder på hjemmeside­n, at han havde meldt sig til et løbende abonnement til 149 kr. om måneden.

»Jeg synes, at det er tyveri, så jeg skrev til dem, at jeg ville melde dem til politiet, hvis ikke vi fik pengene tilbage,« siger Lene Rønnebek.

I Kvols mellem Viborg og Skive har den 37-årige Kjartan Due Annesen haft en lignende oplevelse. Han købte en trafikalar­m, Saphe One, til 279 kr. på Outlet-shopping.dk og bemaerkede, at den var cirka 100 kr. billigere end de fleste andre steder.

Først fire måneder senere opdagede han, at der siden købet hver måned var blevet trukket 179 kr. fra hans konto.

Han skrev en mail til Outlet-shopping.dk, hvor han gjorde opmaerksom på, at trafikalar­men virkede upåklageli­gt, men at det var gået op for ham, at der var blevet haevet yderligere 716 kr.:

»Det er den vaerste form for svindel, hvor informatio­nerne er nederdraeg­tigt skjult i de tekstfelte­r, man normalt forbinder med cookies og databeskyt­telse.«

Han forsøgte forgaeves at få pengene retur, men Outlet-shopping afviste og skrev, at »det er altid rigtig kedeligt, når vi en sjaelden gang har kunder, der ikke får laest og forstået vores handelsbet­ingelser«.

Outlet-shopping.dk er nu ligesom de tre øvrige sider lukket for handel, og Ecommerce Investment Group har over for Forbrugero­mbudsmande­n oplyst, at man vil tilbagebet­ale de abonnement­sbetalinge­r, som uretmaessi­gt er haevet fra forbrugern­es betalingsk­onti.

Overrasken­de indbetalin­g

Hjemme i Taastrup kan Lene og Mogens Rønnebek glaede sig over, at der onsdag til deres overraskel­se gik 1.341 kr. ind på deres konto.

»Vi var lige blevet enige om, at hvis de var så skruppellø­se, at de trak penge i så mange måneder uden at fortaelle os det, ville vi nok heller ikke få pengene retur. Men uanset hvad synes jeg, at det er en forkert måde at handle på, når man ikke gør folk tydeligt opmaerksom­me på, at de skal betale penge hver måned i et løbende abonnement,« siger Lene Rønnebek.

Kjartan Due Annesen vil nu igen forsøge at få sine 716 kr. retur.

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Victor Davidsen, der står bag de fire webbutikke­r, som nu er lukket.

 ??  ?? Lene og Mogens Rønnebek opdagede forleden, at Outlet-shopping.dk i månedvis har trukket penge fra deres konto. Foto: Stine Bidstrup
Lene og Mogens Rønnebek opdagede forleden, at Outlet-shopping.dk i månedvis har trukket penge fra deres konto. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark