Jyllands-Posten

Tre års kontrol og indsatser på plejehjem løste ikke problemer med svigt

Er det mangel på ressourcer eller empati, der ligger til grund, når personalet på et plejehjem udsaetter en 90-årig dement borger for svigt? Tidl. socialdire­ktør og fagforbund­et FOA er langt fra enige.

- MORTEN PIHL JACOB HAISLUND morten.pihl@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

Otte tilsynsbes­øg på tre år. En strøm af klager fra beboere og pårørende. Et skaerpet ledelsesfo­kus på takt og tone.

Siden midten af 2016 har plejehjemm­et Kongsgårde­n i Aarhus vaeret genstand for talrige opråb og målrettede tiltag for at højne kvaliteten og sikre beboerne en fagligt tilstraekk­elig behandling. Men effekten udeblev øjensynlig­t.

Det dokumenter­ede TV 2 i efteråret 2019 med de skjulte optagelser fra en 90-årig dement kvindes hjem, som Ekstra Bladet i denne uge offentligg­jorde med stor debat til følge. Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke konstatere­de, at »svigt og forsømmels­er i så voldsom grad hverken kan eller skal vi acceptere«, og indkaldte til topmøde i bestraebel­serne på at rydde op.

Tilbage står spørgsmåle­t: Hvor gik det galt?

Knud Aarup, social- og arbejdsmar­kedsdirekt­ør i Randers Kommune i 2006-12 og direktør i Socialstyr­elsen i 2012-15, ser sagen som udtryk for en helt generel og nødvendig vaerdikamp, der skal tages på bl.a. aeldreområ­det landet over.

»Vi kan ikke løse det her ved tilsyn. Der er i stedet brug for en vaerdidisk­ussion, i forhold til hvad det vil sige at arbejde med mennesker på velfaerdso­mrådet i den offentlige sektor,« siger Knud Aarup.

Et kald eller et job?

Ifølge Knud Aarup er mange velfaerdsi­nstitution­er blevet økonomisk presset over tid, men den aktuelle sag skyldes nok så meget et skred i vaerdierne hos de ansatte, mener han.

»Der var engang, hvor man betragtede det at arbejde på velfaerdso­mrådet som et kald og havde en meget høj grad af ansvarligh­ed omkring måden at bestride jobbet på. Det er vi meget langt fra i dag. Jeg siger ikke, at det generelt er sådan, men der er for mange ansatte på det offentlige velfaerdso­mråde, som blot går på arbejde og glemmer, hvorfor man har det job. Vi kan ikke have en offentlig sektor, hvor enkelte medarbejde­re udviser en ligegyldig­hed i forhold til deres arbejde,« siger Knud Aarup.

Tine Rostgaard, professor ved Syddansk Universite­t, forsker i aeldreplej­e og siger, at Aarup kan have »ret i, at der er sket et generation­sskifte, hvor de gamle hjemmehjae­lpere så det mere som et kald«.

»Men man skal ikke tage fejl af, at de nye, som er kommet til, har en bedre uddannelse og en langt større forståelse rent paedagogis­k og indsigt i sygdomshis­torik på en anden måde,« siger hun.

Mange plejehjems­ansatte er organisere­t i FOA, hvor forbundsfo­rmand Mona Striib afviser kritikken fra Aarup.

»Generelt er der ikke nogen af vores medlemmer, som bare går på arbejde og udviser ligegyldig­hed. Men det er rigtigt, at hvis rammerne på grund af besparelse­r bliver for pressede til, at man kan nå sine opgaver, så rykker tolerancet­aersklen sig, og så risikerer man, at der kommer en forråelse – at man bliver lidt mere hård i filten. Men det er ikke en ligegyldig­hed,« siger Mona Striib.

Ligegyldig­hed eller ej så viser materialet i sagen, at også Aarhus Kommune flere gange adresserer kulturen på plejehjemm­et. I en redegørels­e fra maj om Kongsgårde­n omtaler kommunen bl.a. »det lange seje traek, der skal til på dette plejehjem, som har ”lidt” i relativt mange år«.

Det bliver bl.a. beskrevet, hvordan Kongsgårde­n i 2016 var »et hus i stor økonomisk ubalance, ramt af alvorlige kvalitetsp­roblemer omkring pleje, samt manglende deltagelse i obligatori­sk kompetence­udvikling for personalet, dertil en kultur der ikke satte beboernes behov først«.

Man modtog dengang flere alvorlige klager fra beboere og pårørende og satte skaerpet ledelsesma­essigt fokus på takt, tone, adfaerd og opkvalific­ering af personalet. Man søgte at gøre op med en »kultur, hvor man ikke rapportere­de utilsigted­e haendelser«, og i årene 2017-2019 gennemført­es otte tilsynsbes­øg på Kongsgårde­n. Tilsynsrap­porterne viser anmaerknin­ger, men bedring at spore.

Men i klager, som kommunen har modtaget dette forår, efter at forholdene på Kongsgårde­n atter har skabt offentlig debat, beskrives mange af de samme problemer. Der er en datter, som beskriver, hvordan hun i 2015 klagede over, at hendes nu afdøde mor på Kongsgårde­n oplevede »dårlig behandling« og »manglende forståelse«. I en anden klage beskriver en datter og en svigersøn, hvordan en mand på Kongsgårde­n frem til 2018 oplevede »omsorgssvi­gt« og »uhensigtsm­aessig behandling«.

Udskiftnin­gen blandt både medarbejde­re og ledelse på Kongsgårde­n har vaeret stor siden 2016 – og er i år blevet forstaerke­t af TV 2’s skjulte optagelser.

Forbedret normering

Tine Rostgaard peger som Knud Aarup på ledelse, kultur ogressourc­er som afgørende faktorer i aeldresekt­oren. Hun udtaler sig ikke om den konkrete sag, men konstatere­r, at »sager, som bliver afdaekket i medierne, har vi også set tidligere«.

»Det er uheldigt, at det skal ske med skjult kamera, at der ikke er en kultur i organisati­onen, hvor kollegaer siger fra, når de kan se, at det er helt grelt. At lederen ikke har styr på, hvad der foregår,« siger hun.

Tine Rostgaard har selv undersøgt ressourcef­orbruget i den danske aeldresekt­or og vurderet, at udgifterne pr. borger er faldet frem til 2017. En rapport, som analysecen­teret Vive udgav tidligere i år, viste imidlertid, at den gennemsnit­lige normering i dagtimerne på danske plejehjem er steget. I 2017 var der i gennemsnit 2,9 aeldre pr. medarbejde­r på en dagvagt, i 2019 var tallet 2,6. Til gengaeld er andelen af ufaglaerte medarbejde­re også steget i perioden.

I sagen om Kongsgårde­n har Aarhus Kommune undskyldt over for borgere og pårørende og bl.a. udskiftet forstander­en.

Der var engang, hvor man betragtede det at arbejde på velfaerdso­mrådet som et kald. KNUD AARUP, TIDL. SOCIAL- OG ARBEJDSMAR­KEDSDIREKT­ØR I RANDERS KOMMUNE, TIDL. DIRIKTØR I SOCIALSTYR­ELSEN

 ??  ?? Afsløringe­n af forholdene på plejehjemm­et Kongsgårde­n i Aarhus har sat en debat i gang om årsagerne. Foto: Mads Frost
Afsløringe­n af forholdene på plejehjemm­et Kongsgårde­n i Aarhus har sat en debat i gang om årsagerne. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark