Jyllands-Posten

Østergaard udløste politisk krise – han er klar til at gøre det igen

Morten Østergaard truede med at vaelte regeringen, da han fornemmede, at valgkampen­s grønne løfter smuttede mellem haenderne som våd håndsaebe. Sådan en grøn krise kan opstå igen, fortaeller den radikale leder på Amager Strand – inden en sidebemaer­kning f

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

Morten Østergaard synes ikke oprigtigt glad over det første år, der er gået siden valget, hvor De Radikale bragte en socialdemo­kratisk soloregeri­ng til magten. Han virker mere sådan mellemforn­øjet.

»Det har ofte vaeret en sej kamp,« sukker den radikale leder.

Vi sidder ved badeanstal­ten Helgoland på Amager Strand, området, hvor Morten Østergaard ofte løber en tur, hvis han skal rense hovedet. Det var også her, at klimaminis­ter Dan Jørgensen afholdt et fotogent pressemøde med vindmøller i baggrunden, da forhandlin­gerne om en ny klimalov officielt gik i gang i september. Et forløb, som akkurat blev faerdigt før sommerferi­en med en klimaaftal­e, som Østergaard i første omgang kaldte »fantastisk«. Han var »så glad for den aftale«, skrev han på Facebook.

I dag er begejstrin­gen til at overse.

»Jeg vil vaere aerlig og sige, at den klimaaftal­e blev ikke så god, som jeg havde håbet.«

Morten Østergaard udløste undervejs det, han i dag kalder en »parlamenta­risk krise«. I februar forlangte han først i protest mod regeringen­s langsommel­ighed, at den skulle lande en ambitiøs klimaplan inden grundlovsd­ag. Ellers ville han vaelte regeringen. Den deadline blev udskudt pga. coronaen, men Østergaard fastholdt, at der skulle skrues markant op for ambitioner­ne. I DRprogramm­et ”Spørg Borgen” fik han sagt, at en aftale skulle mindske CO2-udslippet med mindst fire tons – og meget gerne mere.

Det endte med en aftale, der reducerer udledninge­n med 3,4 mio. tons. Til sammenlign­ing skal Danmark fjerne ca. 20 mio. ton for at nå det vedtagne klimamål i 2030. Er Østergaard virkelig tilfreds med det?

»Nej, det er jeg ikke,« siger han.

Den radikale leder påpeger straks, at aftalen var en markant forbedring ift. regeringen­s udspil, og allervigti­gst at partierne blev enige om en »en principbes­lutning« om en ensartet CO2-afgift på al udledning. Et tiltag, som skal forhandles politisk og finde sin form efter sommerferi­en.

Jyllands-Posten taler hen over sommeren med partileder­ne om et ualmindeli­gt år i dansk politik.

Er 3,4 tons det samme som mindst 4 tons?

»Nej, men hvis du laegger finanslove­n oven i, så giver det 4 mio. tons. Men prøv at hør’, jeg vil ikke sidde og gøre den aftale mere ambitiøs, end den var. På transporto­mrådet fik vi heller ikke andet end kradset i overfladen med ladestande­re. Det erkender jeg. Det var den afvejning, jeg skulle gøre i situatione­n. Jeg har det omvendt sådan, at hvis ikke jeg havde lagt hårdt fra land, tror jeg ikke, at vi var kommet så langt.«

Synes du, at resultatet står mål med, at du skruede dig så højt op?

»Ja, det vil jeg samlet sige.«

Også når du ikke engang fik de 4 mio. tons, som var minimum?

»Ja. At der skal laves en skatterefo­rm baseret på en CO2-afgift, som skal vaere hovedmotor­en i den grønne omstilling, det er så stor en landvindin­g, at jeg må tøjle min

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark