Jyllands-Posten

»Hvor dum må man vaere?« Retten afviste Britta Nielsens børns forklaring

Sagen mod Britta Nielsens børn kan blive et pejlemaerk­e, vurderer en juraprofes­sor.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Børnene havde det klare indtryk, at pengene stammede fra en arv og en livsforsik­ring. Som Britta Nielsens yngste datter, Samina Hayat, i løbet af de 12 retsdage i Glostrup forklarede, så havde hendes far, ifølge Britta Nielsen, efterladt en arv i aktier og obligation­er.

På den anden side har anklagemyn­digheden haevdet, at børnene vidste eller bestemt måtte formode, at de millioner, de modtog fra Britta Nielsen, stammede fra kriminalit­et.

»Vi skal huske på, at vi ikke har med en familie fra Hollywood at gøre. Vi har med en familie fra Hvidovre at gøre,« som anklager Kia Reumert har udtrykt det.

Torsdag kom afgørelsen i sagen, hvor Britta Nielsens tre børn er tiltalt for haeleri af saerlig grov beskaffenh­ed for godt 51 mio. kr. Og det står klart, at forklaring­en om, at de mange millioner kom fra arv, ikke blev købt i Retten i Glostrup, der idømte de tre børn hårde ubetingede faengselss­traffe.

De to døtre – den 33-årige Samina Hayat og den 36årige Jamilla Hayat – blev straffet med henholdsvi­s tre et halvt år og halvanden års faengsel, mens sønnen, Jimmy Jamil Hayat, 40 år, der også blev kendt skyldig i at vaere i besiddelse af børneporno­grafisk materiale på en ekstern harddisk, fik en dom på to et halvt års faengsel.

Centralt i rettens vurdering er netop spørgsmåle­t, om børnene vidste eller havde en god idé om, at pengene stammede fra en strafbar handling. Som juraprofes­sor Sten Schaumburg-Müller ved Syddansk Universite­t i en kaek bemaerknin­g siger, kan dagens dom meget vel blive et pejlemaerk­e for, »hvor dum man har lov til at vaere«.

Sten Schaumburg-Müller forklarer, at man i strafferet­ten opererer med begrebet forsaet:

»Det er ikke nok at sige, at børnene burde have vidst eller indset det. Det er det, vi jurister klassifice­rer som uagtsomhed. Der skal vaere bevisførel­se for, at de måtte have vidst det. Eller der skal vaere en eller anden ond eller bevidst vilje. F.eks. at man med vilje lukker øjnene og taenker, ”det ser godt nok maerkeligt ud, men jeg udlader at spørge”.«

»Det er en sjov linje, der går her. Men den går der.«

Husker ikke tilsvarend­e

Retten i Glostrup oplyser, at »det efter en samlet vurdering af sagens oplysninge­r, herunder forklaring­erne fra vidnerne, (er) bevist, at børnene måtte have indset, at det var sandsynlig­t, at vaerdierne stammede fra et kriminelt forhold, og havde accepteret dette«.

Professor i strafferet ved Københavns Universite­t Jørn Vestergaar­d uddyber, at der findes forskellig­e grader af forsaet. Hvis man har indset noget, har man direkte forsaet, som er den højeste grad af forsaet. Hvis man har anset noget for sandsynlig­t, har man sandsynlig­hedsforsae­t, som er den mellemste grad af forsaet. Hvis man har accepteret en mulighed, er der tale om eventualit­etsforsaet, dvs. dolus eventualis, der er den laveste grad af forsaet, som graenser op til uagtsomhed.

»Retten laegger i hvert fald klart til grund, at de tiltalte har haft forsaet til haeleri. Men retten formulerer det på en saerpraege­t måde ved at sammenblan­de de kendetegn, som de forskellig­e grader af forsaet har,« lyder det fra professore­n.

Jamilla Hayats forsvarer, Peter Secher, var dybt uenig i rettens afgørelse. Til TV 2 siger han:

»Jeg taenker, at sådan en sag her er rimelig speciel, for den handler om, hvorvidt min klient har indset muligheden for, at morens penge stammer fra kriminalit­et, og om hun har accepteret den risiko. Det er der ikke ført et eneste bevis for, og der er ikke andre, der har haft den mistanke, at børnene havde den mistanke. Så i det lys taenker jeg, at de burde vaere frifundet.«

Retten har konfiskere­t udbyttet i form af biler, indeståend­e på bankkonti og en lejlighed.

Alle tre børn valgte at anke dommen på stedet. De ønsker at blive frifundet i landsrette­n.

Sten Schaumburg-Müller kalder sagen så speciel, at den meget vel også kan blive principiel. Og det er herunder ligegyldig­t, hvilket udfald sagen havde fået.

»Jeg husker ikke, at der er nogen fuldstaend­ig tilsvarend­e sager. Det er en speciel sag, vil jeg mene. Der er jo altid den bevismaess­ige del, men dommen er også et pejlemaerk­e om, hvor dum man har lov til at vaere.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark